TrashUre Hunt wil met de nieuwe locatie nóg meer mensen bereiken
Op Scheveningen rechts van de Pier, loop je er zo tegenaan. Een terrein met pipowagens, containers en kleurrijke kunstwerken gemaakt van afval. Op de hekken staat het logo van TrashUre Hunt, een initiatief wat 10 jaar geleden begon om het strand afvalvrij te krijgen.
Oprichter Ralph Groenheijde vertelt meer over de nieuwe locatie tegen de Pier aan die hij in een positief daglicht wil zetten: “We bouwen de rotte appel om tot een mooie diamant.”
Van Costa Rica tot Scheveningen
Hoewel TrashUre Hunt al 10 jaar op het strand van Scheveningen te vinden is, ontstond het al veel eerder op een vakantie in Midden-Amerika. “Twaalf jaar geleden waren we met het gezin in Costa Rica. Op het strand begon mijn zoontje van 2 in plaats van schelpjes, dopjes te verzamelen. Na een tijdje hadden we een hele vuilniszak vol.” Het opende zijn ogen en terug op Scheveningen ging hij zelf op zoek naar zwerfafval: “Ik stapte mijn deur uit en na 300 meter had ik zes grote tassen vol met afval! Dat was al genoeg motivatie om hier verder mee aan de slag te gaan.”
Na een jaren erover nadenken, begon in de zomer van 2013 de eerste TrashUre Hunt. Op een positieve manier maakt Ralph samen met een enorm team van vaste krachten en vrijwilligers het afval inzamelen leuk voor jong en oud. “We noemen het geen opruimen maar schatzoeken en maken er een game van. Je lichaam is je controller (het mooiste apparaat wat je hebt gekregen), de aarde is je game-area en het gevonden afval zijn de schatten. Je krijgt een TrashUre-tas en hoe meer afval je vindt, hoe meer heldenpunten je verdient. Deze kan je weer inwisselen voor workshops en activiteiten.”
Het openluchtmuseum “van gevonden Schatten”
Inmiddels is de 7e editie van de TrashUre Hunt Summer challenge in volle gang op een nieuwe locatie rechts van de pier. Het is volgens Ralph een bijzondere locatie: “Er werd aan mij gevraagd of ik op deze plek kon staan omdat het wat positieve aandacht nodig heeft. Je zit recht naast de pier. Daaronder liggen soms daklozen te slapen en het is een donkere plek. Ik moest er dan ook even over nadenken.” Uiteindelijk besloot de Hagenaar het toch te doen. “Ik heb samen met mijn team in de voorgaande jaren bewezen dat de methode werkt en iedereen enthousiast te krijgen is. Dit is weer een nieuwe leuke uitdaging. Als we dit schoon kunnen krijgen, dan kan alles.”
Op de nieuwe locatie loop je eerst tegen een lange sorteertafel aan met afval wat op het strand is gevonden; Van bierdopjes tot lachgaspatronen. “Iedereen loopt er dag en nacht langs en alles gaat continu op de foto. Alleen dat zet mensen al aan het denken.” Als je het terrein oploopt, kom je een aantal kleurrijke pipowagens tegen. “Eén is een filmstudio voor de YouTube-serie, die wagen daar is een winkeltje waar we zelfgemaakte spullen verkopen”, vertelt Ralph terwijl hij een rondleiding geeft over het terrein.
Het afval wat wordt ingezameld, wordt ook hergebruikt. Bijvoorbeeld voor kunstwerken die over het terrein verspreid staan. “Plastic vergaat niet dus dan kan je er net zo goed wat moois van maken. Ook werkt het ontspannend. Ik vergelijk het met het gevoel dat je het huis hebt opgeruimd en je kan chillen en iets creatiefs kan doen”, vertelt Ralph.
Optimistisch over de toekomst
“Ik geloof heel erg vanuit onwetendheid. Je kan het iemand niet kwalijk nemen als die persoon er nog nooit over na heeft gedacht. We spelen in op positiviteit en dan merk je dat iedereen welwillend is, zolang je ze maar niet afkraakt”, vertelt de betrokken Hagenaar. De methode om niet met het vingertje te wijzen en zoveel mogelijk te enthousiasmeren lijkt goed te werken. En hij is dan ook optimistisch over de toekomst. ”De verandering is niet in een dag of een jaar. Maar in de jaren dat we bezig zijn, zie je bijvoorbeeld hoeveel opruimgroepjes en initiatieven er zijn ontstaan. Dan denk ik, dat zit wel goed.”