Een dagje SUPpen met Haagse Ploggâh

Op een enorme surfplank staan, vooruit peddelen en afval uit het water vissen. Zomers is het voor Hagenaar Rui Duarte wekelijkse kost. Het liefst combineert hij sporten, zoals hardlopen en SUPpen met het opruimen van afval. Op Instagram wil hij als Haagse Ploggâh anderen inspireren: “Het is zo makkelijk, ik wil laten zien dat iedereen mee kan doen.”

Om te ervaren hoe leuk SUPpen kan zijn, SUPten we een rondje met Rui mee.

Inspiratie uit documentaires

Rui komt oorspronkelijk uit Portugal en woont al bijna 20 jaar in Nederland. De Hagenaar leeft een sportief leven. Als fanatiek hardloper deed hij mee aan wedstrijden en rende hij graag door de stad. Tijdens het coronavirus viel hij in een gat: “Tijdens corona viel het hardlopen een beetje stil. Er waren geen hardloopwedstrijden meer waardoor ik geen doel had.”

Haagse Ploggâh Rui tijdens het ploggen.

Tijdens het hardlopen begon hij meer om zich heen te kijken en het viel Rui op dat hij wel erg veel mondkapjes in de natuur zag liggen. Hij begon ze op te ruimen en zich meer in afval in de natuur te verdiepen. “Ik keek documentaires over plastic in de oceaan en zag toevallig diezelfde week ook een item op tv over plogging, een combinatie van hardlopen en afval oprapen.” Op Instagram vond hij een enorme gemeenschap van andere ploggers en hij besloot om zelf ook in actie te komen op het platform onder het alter-ego Haagse Ploggâh.

Crowdfunding voor een SUP board

Op Instagram kwam Rui ook in aanraking met het SUPpen. “Ik zag een paar dames SUPpen in Heereveen en begon een Amerikaan te volgen die iedere ochtend naar een rivier ging om afval op te ruimen. Ik zag dat je ook afval kan opruimen uit het water met een SUP board.” De Hagenaar startte een crowdfunding om een SUP plank te kopen. “Binnen een week had ik het bedrag al opgehaald. Ik kon SUP spullen kopen én tegelijk was het ook een goede manier om aandacht te vragen van familie, vrienden en andere SUPpers.”

Eén met de natuur

Rui raakt besmet met het SUP virus en zomers is hij bijna wekelijks op het Haagse water te vinden. “Ik begin vroeg in de ochtend met het voorbereiden van mijn materiaal. Ik pomp mijn SUP plank op, vouw mijn kratje uit en stop er een vuilniszak in. Bij de gemeente heb ik een grijper aangevraagd zodat ik het afval makkelijk uit het water kan pakken”, legt Rui uit.


“Wanneer ik op mijn board sta en het eerste beetje afval heb opgeruimd, kan ik bijna niet meer stoppen. Als ik de Haagse grachtengordel doe, dan ben ik soms wel 6 uur bezig. Dat vind ik echt heerlijk, je doet een goede workout die lijkt op yoga en je bent één met de natuur. Ik hoor de vogels om me heen fluiten en geniet van de omgeving.”

Inspireren door te confronteren

Dat de Haagse Ploggâh tijdens het SUPpen of hardlopen zwerfafval meeneemt, valt ook de mensen op die hij tegenkomt. “Toen ik aan het hardlopen was, merkte ik dat ik onzichtbaar was. Maar tijdens het ploggen en SUPpen spreken mensen je aan en vragen zich af wat je aan het doen bent. Ik heb geweldige gesprekken en door te laten zien hoe makkelijk het is om afval op te rapen, creëer ik bewustwording. Het is de beste reclame die je kan maken, door naar buiten te gaan en in actie te komen.”

In het water dwaalt een hoop zwerfafval rond.

Mensen die hun afval niet opruimen, confronteert hij het liefst zonder woorden: “Als het een mooie dag is, ga ik bijvoorbeeld langs mensen die aan het barbecueën zijn. Dan SUP of ren ik langs en pak ik het afval op. Dat is vaak genoeg om ze aan het denken te zetten. Je kan als predikant een heel verhaal gaan vertellen, maar het komt veel beter aan als je het laat zien.” Het liefst wil Rui zoveel mogelijk mensen aanzetten om ook in actie te komen. “Ik hoop dat mensen elkaar aansteken met het goeie gedrag. Je hoeft niet iedere dag schoon te maken, maar je helpt al door naar buiten te gaan en wat van de grond te pakken. Iedereen kan dit, het is zo laagdrempelig!”

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant