Dromen van een schoon strand

Strand- en boulevardmanager Peggy ten Hoopen rijdt op de fiets en soms zelfs op de Harley Davidson naar haar werk. Maar op het strand is zij de motor die zorgt dat alles op rolletjes loopt. En dat schoonhouden staat hoog op haar to-do lijstje.

Ze werkt nauw samen met verschillende partners, zoals het Haags Veegbedrijf dat elke dag het afval opruimt, TrashUre Hunt en Grondstofjutters die projecten verzinnen voor een schoon strand, en de paviljoens die met het plan voor een plasticvrij terras kwamen. ,,Een supertof initiatief, dat echt zorgt voor minder afval op het strand.” 

Ze hoopt dat de miljoenen bezoekers die elk jaar op het strand afkomen, zelf de verantwoordelijkheid nemen om het schoon te houden. ,,Ik kijk wel eens met verbazing naar wat de mensen op een mooie dag het strand opsjouwen. Ik hoop dat ze ‘s avonds alle afval in een bak hebben gedaan of als die vol is, naar een andere zijn gelopen en niet alles ernaast hebben gegooid. Of nog erger, alles gewoon hebben laten liggen.”

Geboren in België, bracht ze haar jeugd door in Zeeuws Vlaanderen. De liefde bracht haar naar Den Haag. Behalve haar gezin en een Hongaarse jachthond heeft ze nog een liefde: muziek. De Engelse band Muse is haar favoriet, die zag ze vier keer live.

Ze is net een jaar strandmanager. Ze is er trots op hoe bij alle partijen, politie, paviljoens, handhaving en ondernemers, een sterk gevoel leeft van de dingen actief samen aanpakken. Ze ziet zichzelf in dat netwerk als een verbinder: ,,Het is geven en nemen op het strand. Soms geef je wat en krijg je wat meer terug. Ik ben zelf meer een regelaar achter de schermen.”

Peggy is te zien in de online serie Afvalaanpakkers, waar ze laat zien wat er allemaal bij komt kijken om het strand schoon te houden. Het strand moet schoner en duurzamer. En dat moeten we met zijn allen doen. ,,Iedereen zich daar bewust van te laten worden, dat is de grote uitdaging. Een schoon strand begint bij jezelf. Pak je eigen verantwoordelijkheid. Ik zie om me heen dat het ook steeds meer gebeurt.”

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant