Dingdong! Voorlichting over afval aan de deur
In de stadsdelen Escamp, Laak en Centrum werden Hagenaars door speciale voorlichters geïnformeerd over de afvalregels. De afvalvoorlichters bezoeken locaties waar de situatie niet schrijnend is. Ze hopen dat hun komst net het laatste duwtje is om de plek schoon te krijgen.
Afvalvoorlichter Bart licht toe: “In de ene wijk is het rommeliger dan in de andere. Vandaag zijn mijn collega Noëlle en ik hier in Moerwijk. We gaan letterlijk langs de deuren en praten met mensen op straat over de afvalcontainers.”
Aan het begin van de dag parkeren afvalvoorlichters Bart en Noëlle hun auto op het Westhovenplein in Moerwijk-Zuid. Het vroegere trapveldje op het plein heeft in 2020 plaatsgemaakt voor vijf nieuwe woonblokken van een woon-zorgcentrum Westhovenplein met ruim 60 sociale huurwoningen. Tegenover het nieuwe complex zit Made in Moerwijk: een ontmoetingsplek voor bewoners en een werkplek voor sociale ondernemers uit de buurt. De straten om het Westhovenplein bestaan uit verschillende soorten koop- en huurwoningen. Alles samen zorgt voor een gevarieerde wijk, in zowel het straatbeeld als in het type mensen. Ze hebben één ding gemeen: in dit gebied mag ieders restafval in de ondergrondse afvalcontainers.
Langs containers
Voordat Bart en Noëlle beginnen trekken ze hun opvallende gele jassen aan en pakken een stapel meertalige afvalfolders uit de auto. “Vanaf 10 uur wordt de rotzooi rondom de containers weggehaald door de opruimdienst”, legt Bart uit. “Voor die tijd lopen we er eerst een rondje langs om te kijken wat we aantreffen.” Bij een van de containerlocaties ligt een enorme bende van volle en kapotgescheurde afvalzakken. Het afval is zelfs op straat beland en de stank is geen pretje op de vroege ochtend. Bart pakt zijn telefoon en maakt een melding bij de gemeente via de MyCleanCity-app. Hij checkt allebei de afvalcontainers. Eén zit klem, maar de container ernaast niet. “Dat zien we wel vaker. Sommige mensen proberen maar één container. Als die vol of klem zit zetten ze hun afval ernaast. Terwijl het in de container ernaast meestal nog past.” Uit verschillende proeven blijkt namelijk dat slechts een klein deel van het bijgeplaatste afval komt doordat alle containers op één locatie vol zitten.
Verderop in de Remmersteinstraat wordt de stoep pal voor de afvalcontainers om onduidelijke reden volledig geblokkeerd door zeven volle afvalzakken. Twee voorbijgangers lopen door het gras om erlangs te komen. Aan de andere kant van de naastgelegen flat staat een halve huisraad, waaronder een kast, een bank en een oude staande lamp. “Dit grofvuil kan door iemand gemeld zijn. Gelukkig wordt het daarna negen van de tien keer snel opgeruimd.” De afvalvoorlichters vertellen dat ze in eerdere gesprekken hoorden dat grofvuil ook illegaal wordt gedumpt door mensen buiten de wijk. Die komen daarvoor regelmatig met busjes langs. “En dat terwijl je grofvuil ook gratis naar een afvalbrengstation kunt brengen. Het wordt zelfs gratis opgehaald na het maken van een grofvuilafspraak.”
Voordeurgesprek
Na de wandeling langs de afvalcontainers en het grofvuil in de buurt beginnen de afvalvoorlichters met hun voorlichtingsronde langs de deuren. Ze leggen uit hoe het aanbieden van afval hoort en noteren alle belangrijke signalen die bewoners vertellen. De notities sturen ze door naar de gemeente.
Over het algemeen voeren Bart en Noëlle prettige gesprekken met de bewoners. Zo is een vrolijk echtpaar ruim op de hoogte over de afvalregels. Ze zijn zelf namelijk containeradoptant en hebben de sleutel van hun ondergrondse afvalcontainer om verstoppingen te verhelpen. Alhoewel het nauwelijks voorkomt, schiet een enkele keer iemand uit zijn slof tegen de afvalvoorlichters. Zo ook deze ochtend. Een voorbijlopende man spreekt de afvalvoorlichters aan: “Er staan bij mij 2 volle afvalcontainers voor de deur. Ik ben het helemaal zat!” De man vervolgt met wat beledigingen en dreigt de containers in de fik te steken. De afvalvoorlichters kalmeren de man en staan hem vriendelijk te woord. “Voor onze veiligheid lopen we minimaal met z’n tweeën”, licht Bart later toe.
Bart en Noëlle laten zich niet uit het veld slaan en bellen aan bij een volgend huis. In de gesprekken daarna laten nog meer mensen weten dat sommige containers de week ervoor vol zaten. Daardoor belandde rotzooi soms naast de volle container, in plaats van in de container ernaast. “Het verschilt per locatie”, licht Bart toe. “Op sommige plekken gebeurt het om de dag, op andere locaties eens per maand.” Zo vertelt ook een vrouw in haar pyjama. “De vogels trekken de vuilniszakken open en de ratten komen op het afval af.” Ze wijst naar het huis naast haar: “Laatst liep daar ook een rat onder het keukenraam van de buurvrouw.” Bart bevestigt dat ze regelmatig signalen ontvangen over ongedierte in deze wijk en tipt: “U kunt afval naast de container melden bij de gemeente. Daar zou u ons heel erg mee helpen!” De vrouw in pyjama bedankt de afvalvoorlichter en sluit het gesprek lachend af: “Sorry, ik had avonddienst en lag te slapen toen je aanbelde!”
Straatpraat
De afvalvoorlichters vervolgen hun route en raken op straat aan de praat met lokale ondernemer Kadri. “Ik woon al 24 jaar in deze wijk. Het valt mij op dat de hoeveelheid afval op straat de laatste jaren minder is geworden. Waarschijnlijk door intensieve controle en door de afvalmedewerkers die het schoonhouden. Die zie ik hier regelmatig. Wel staat er veel illegaal grofvuil in de wijk. En soms proppen mensen te grote dozen in de containers; dan raakt die verstopt. Dat ziet er niet uit!” De afvalvoorlichters bedanken Kadri voor zijn tijd, geven hem een folder en vervolgen hun missie in Moerwijk.
In de middag bezoeken Bart en Noëlle ook de parken, waaronder speeltuin De Drakentoren. Daar treffen ze veel zwerfafval aan, en in de sloot ligt grofvuil. Alles wordt aan het einde van de middag doorgegeven aan de gemeente in een uitgebreide lijst met aantekeningen. Daarna gaan Bart en Noëlle weer richting huis om morgen weer uitgerust in een nieuw gebied aan de slag te gaan.
Evaluatie
Tot en met eind mei lopen Bart en Noëlle samen met 6 andere afvalvoorlichters honderden uren door meerdere Haagse wijken. Ze hopen dat de evaluatie aantoont dat de wijken er schoon uitzien na de komst van de afvalvoorlichters. Aan hun enthousiasme en inzet zal het niet liggen.
Afvalcontainer adopteren?
U kunt ook een afvalcontainer adopteren, lees hierover meer op denhaag.nl/containeradopteren. Grofvuil gratis laten ophalen regelt u via denhaag.nl/grofvuil.