Helemaal gehad met de rat? Met deze tips voorkom je overlast

Ratten zorgen voor overlast in Den Haag. De knaagdieren verspreiden ziektes en veroorzaken schade aan gebouwen. Bovendien geeft een rattenplaag een vies straatbeeld. De belangrijkste tip: hoe schoner de stad, hoe minder rat. Oftewel, zorg voor een schone leefomgeving zonder etensresten. Hieronder lees je eenvoudige tips om rattenoverlast te voorkomen.

Zak in de bak

Gooi je volle vuilniszak in de afvalcontainer. Zet de zak nooit naast de container want waar afval is, daar zijn ratten. Kun je de vuilniszak niet kwijt omdat de container vol zit of kapot is? Loop dan naar een container in de buurt en maak een melding bij de gemeente.

Ophaaldag = buitenzetdag

Wordt het huisvuil in jouw straat nog aan huis opgehaald? Zet jouw vuilnis dan zo kort mogelijk voor de ophaaltijd op de stoep. Als je dit eerder doet, bijvoorbeeld de avond van tevoren, trekt dit meer ratten aan. Voorkom dus dat jouw buurt een snoepwinkel wordt voor de rat.

Houd je straat schoon

Afval trekt ratten en ander ongedierte aan, ook blikjes, snack- en andere verpakkingen. Ratten zien al het afval aan voor eten. En vaak zitten er daadwerkelijk nog etensresten tussen het afval. Kortom: hoe meer afval op straat, hoe meer ratten. Gooi ook daarom nooit je afval zomaar op straat.
Rattenbestrijder René Schouten: “De ratten zelf zijn niet het grootste probleem. Rattenoverlast begint bij mensen die hun omgeving vervuilen met etensresten. Hoe meer eten ergens te vinden is, hoe meer ratten er kunnen leven. Als er echt helemaal geen voedsel zou liggen, dan zal het beestje vanzelf in populatie minder worden.”

Voer geen vogels en eenden

Van brood en ander menseneten worden vogels en eenden niet alleen ziek, het trekt ook ratten aan. Voer dus geen buitendieren. Sinds juli 2019 geldt in de wijken Mariahoeve, Moerwijk en Morgenstond zelfs een voederverbod. Bewoners die etensresten in de buitenruimte gooien, kunnen een boete krijgen.

Brood in broodcontainer

Oud brood is zonde om weg te gooien. Gooi het daarom in een broodcontainer, dan wordt er groene energie van gemaakt. Wie weet rijdt jouw auto (of die van jouw buurman) binnenkort op oude boterhammen. Goed bezig!

Gebruik (echt) nooit lijmplanken

Lijmplanken veroorzaken onnodig dierenleed voor ratten en muizen. Maar ook andere (huis)dieren kunnen blijven plakken aan de lijmplanken. Dierenambulance Den Haag redde afgelopen jaren al meerdere vastgeplakte beestjes van de hongerdood.

Op de website van Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst ‘s-Gravenhage e.o. staan verschillende reddingsacties beschreven, waaronder van een klein vastgekleefd koolmeesje. “Het is niet de eerste keer dat we een vogeltje aantreffen op een lijmplank. We hebben onder meer een bosuil, roodborstje en meeuw opgehaald die vastgeplakt zaten. Dit koolmeesje heeft geluk gehad dat het werd gevonden en dat de vinder ons heeft gebeld. In de meeste gevallen sterft een dier dat op een lijmplank komt de hongerdood als het niet wordt opgemerkt.”

Meld de rat

Ondanks bovenstaande tips toch nog last van ratten? “Het werkt niet van vandaag op morgen”, legt rattenbestrijder René uit. “Het is dus niet in 2 dagen opgelost”. Blijf bovenstaande tips volgen en meld de rattenoverlast. Heb je een rat in huis gezien? Als je bij een woningcorporatie huurt, dan meld je dit bij de corporatie. Heb je een eigen woning, neem dan contact op met een bestrijdingsbedrijf. Je vindt een overzicht van bedrijven op nvpb.org

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant