Geef ook een duimpje omhoog tijdens de Week van de Afvalhelden

Of het nou regent, stormt, hagelt, sneeuwt, vriest of juist zo warm is dat zelfs de meeuwen van het dak vallen: het werk van de ruim 700 afval- en reinigingsmedewerkers die dagelijks zorgen dat Den Haag zo schoon en opgeruimd mogelijk blijft, gaat altijd door en is van onschatbare waarde. Zonder hen, én de inwoners die zich vrijwillig inzetten voor een schonere leefomgeving, zou onze stad er heel anders uitzien. Tijdens de Week van de Afvalhelden zet Nederland iedereen die bijdraagt aan het schoonhouden van het land in het zonnetje. Ook Den Haag doet weer mee aan de Landelijke actieweek die dit jaar van 10 tot en met 16 maart 2025 wordt gehouden. Jij geeft onze afvaltoppers toch ook deze week een duimpje omhoog?

Ze zijn de helden van onze stad: de mensen die dagelijks bijdragen aan het schoon, heel en veilig houden van ons Den Haag. Ze zetten zich in voor het inzamelen van afval en grondstoffen, vervoeren, sorteren en verwerken het, helpen je op weg bij de afvalbrengstations, houden de openbare ruimte schoon. Wat dacht je trouwens van ongedierte- of gladheidsbestrijding of het onderhoud aan het gemeentelijke rioolstelsel dat uit meer dan 1700 kilometer aan buizen en zo’n driehonderd gemalen bestaat? Ook dit is voor onze Haagse afvalhelden geen onbekend terrein en dan zijn we er nog niet eens. Het mag duidelijk zijn dat er door deze aanpakkers heel wat werk wordt verzet om onze stad schoon en leefbaar te houden.

Tekst gaat verder onder de video.

Voor Jeffrey Neervoort is het de normaalste zaak van de wereld om dagelijks te zorgen voor een opgeruimde, schone en duurzame samenleving. Al 24 jaar werkt hij bij Haagse Milieu Services (HMS) waar hij is begonnen op de afdeling ongediertebestrijding, vervolgens dagelijks met de vrachtwagen op pad is gegaan om huisvuil in te laden (‘gewoon op de achterlader!’) en nu al bijna 15 jaar werkzaam is op de afdeling kranen. De afvalheld is kraanwagenchauffeur en leegt ondergrondse containers, zoals glas, papier, restafval en pmd. “Ik werk alleen; ik rijd met de vuilniswagen én ik bedien de kraan. Voor het ophalen van afval, stap ik uit en klap de kraan uit van de wagen. Als alle containers geleegd zijn, dan klap ik de kraan weer in en rijd ik door naar de volgende locatie.” Welke locaties dit zijn hoort Jeffrey als zijn werkdag van start gaat. Het is elke dag weer een verrassing welke containers geleegd moeten worden en welke stadsdelen hij gaat bezoeken.

Dat voor de vijfde keer de Week van de Afvalhelden wordt georganiseerd, juicht Jeffrey toe: “Ik vind het positief. Mensen kunnen zo bewust worden van hoe er door de gemeente met afval wordt omgegaan en wat we bijvoorbeeld doen om de stad schoon te houden. En ja.. Zo’n week is ook gewoon een keer leuk. Waardering voor je werk is iets positiefs toch?” Gemeente Den Haag doet mee aan de landelijke actie door medewerkers en inwoners extra te bedanken op onder andere sociale media, posters en digitale borden verspreid door de stad. De gemeente vraagt hiermee aandacht voor het belangrijke werkt wat zij verrichten.

Tekst gaat verder onder de video waarin Jeffrey uitlegt waarom hij niet al het afval in een keer kan meenemen.

In de bijna 25 jaar dat Jeffrey nu voor de HMS werkt, heeft hij dagelijks te maken met afvaloverlast en dan met name bijplaatsingen, afval dat niet in de container maar ernaast wordt gezet. “Vaak ook als de container gewoon leeg is. Als ik het zie gebeuren dan spreek ik de mensen er altijd wel netjes op aan.” De reacties zijn volgens Jeffrey heel wisselend: “Soms komt er begrip en de andere keer heb je een gesprek met mensen die wel echt op z’n Haags duidelijk maken dat wij er zijn voor het afval en het opruimen. Ik heb in al die jaren geleerd dat het soms beter is om je rustig te houden.”

Jeffrey vindt het frustrerend als hij leest dat de HMS, de Haagse Straat Organisatie of de gemeente ‘hun werk niet doen’.  “Vaak ligt het ook anders: we willen het wel doen maar we kunnen het niet altijd doen, bijvoorbeeld als we net zijn vertrokken en er niet veel later opnieuw afval naast de container is gezet, er een tekort is aan personeel of als we een locatie niet kunnen bereiken.” Zo noemt hij het Zeeheldenkwartier waar het werk vaak uitdagend is. “Het is er smal, druk, er staan veel geparkeerde auto’s. Veel collega’s zijn niet blij als ze daar met hun kraanwagen aan de slag moeten. Het is niet het ‘kranen’ zelf maar het daar moeten rijden om bij alle locaties te moeten komen.” De chauffeur vreest dat het werk alleen maar uitdagender gaat worden. Niet alleen door de afvaloverlast waar in verschillende wijken al jaren dagelijks sprake van is. “Je ziet ook bijvoorbeeld dat er steeds meer elektrische voertuigen komen. Dat is niet het probleem, wel dat ze vaak nog breder zijn dan de voertuigen waar we nu in rijden. Het door de vaak smalle straten moeten manoeuvreren is op dit moment al een uitdaging, we kunnen niet altijd overal komen. Het wordt alleen maar lastiger als onze voertuigen ook nog breder worden”. 

Burgemeester Jan van Zanen gaat tijdens de Week van de Afvalhelden mee op pad met Jeffrey. De kraanwagenchauffeur vindt het tof dat hij hem kan laten zien wat hij precies doet en waar hij tegenaan loopt. Ook al heeft Jeffrey wel vaker met politici door Den Haag gereden, ook deze werkdag zit ongetwijfeld vol verrassingen. Zal het weer het Zeeheldenkwartier worden?

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant