Den Haag voert strijd tegen rattenoverlast op met aanpak pop-up-rat restaurants
Wordt het pasta, een stukje vlees of staan streetfood klassiekers als brood en vogelvoer op het menu? Voor de rat is er in Den Haag een groot assortiment aan knaag- en knabbelsnacks om uit te kiezen. En de hongerige alleseters weten maar al te goed waar ze dit lekkers kunnen scoren: daar waar mensen eten of afval hebben achtergelaten, een pop-up-rat restaurant! Niet iedereen zit op de zwarte kraaloogjes, lange snorharen en de hele rataplan te wachten. De dieren zorgen namelijk voor overlast. De Haagse rattenaanpak is gericht op het beheersbaar houden van de omvang van de populatie. Dit wordt gedaan met een combinatie van preventie, voorlichting en populatiebeperking. Maar zo lang wij de rat maaltijden voorschotelen, zal het knaagdier zich in Den Haag blijven vestigen. Omdat menselijk gedrag een cruciale rol speelt bij zowel het ontstaan als voorkomen van rattenoverlast, blijft de gemeente ook in het nieuwe jaar inzetten op duurzame gedragsverandering en wordt er harder opgetreden tegen rattenhoreca. Inwoners van de Schilderswijk kregen deze maand al een voorproefje. Daar werd een viertal voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd waaronder een event bij Buurtkamer ’s Gravenzandelaan.
De Schilderswijk is een aandachtsgebied waar overlast door de aanwezigheid van ratten wordt ervaren. Een afvalzak die niet in maar náást de container is gedumpt? Met zo’n feestmaal leggen we ratten compleet in de watten! Maar ook goede bedoelingen zoals het voeren van brood aan de eendjes -hartstikke ongezond voor ze – maakt het voor de rat aantrekkelijk om een vorkje mee te prikken. Dat geldt ook voor andere overlastgevende stadsdieren zoals meeuwen en ganzen. De gemeente heeft daarom eerder dit jaar een stadsbreed voederverbod ingesteld. Sinds 1 oktober is het in heel Den Haag verboden om dieren in de openbare ruimte te voeren. Wie ze toch eten blijft geven, riskeert een boete van 110 euro.
Abderrahim Abgar woont ruim veertig jaar in Den Haag waarvan zo’n dertig jaar in de Schilderswijk. Sinds 2017 werkt hij als vrijwilliger bij de buurtkamer aan de ’s Gravenzandelaan, een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. De Hagenaar is daar onder andere verantwoordelijk voor het beheer. Zo doet hij boodschappen, zorgt hij dat buurtbewoners deel kunnen nemen aan workshops en cursussen en gaat hij in gesprek met inwoners en welzijnsorganisaties, bijvoorbeeld over rattenoverlast. Abderrahim houdt van zijn vrijwilligerswerk. Niet alleen omdat hij veel verantwoordelijkheid krijgt, ook omdat hij met zijn werkzaamheden kan bijdragen aan een leefbare stad. “Ik wil graag dat de Schilderswijk vooruit blijft gaan. Vergeleken met een paar jaar geleden gaat het beter maar nog steeds wordt er eten en afval op straat gedumpt en hoor ik dat ratten opduiken”. Abderrahim ziet het nut van de voorlichtingsacties en denkt dat het inwoners bewuster kan maken van de gevolgen van rondslingerend afval en eten. Zo hoopt hij dat meer mensen de broodcontainers gaan gebruiken, bijvoorbeeld inwoners die vanuit hun geloof geen eten mogen weggooien. Brood dat in de containers terechtkomt wordt niet vernietigd, maar omgezet in biogas: groene energie.
Tekst gaat verder onder afbeelding.
In en rondom het pand van de buurtkamer krijgen bezoekers deze middag van alles te horen over het knaagdier, zijn Haagse habitat (of moeten we nu habirat zeggen?), de gevolgen van afval, eten en andere rommel in de buitenruimte en natuurlijk wat men zelf kan doen in de strijd tegen rattenoverlast. Ook worden er verschillende lekkernijen uitgedeeld die gemaakt zijn van oud brood. De ratten- en afvalproblematiek wordt op een laagdrempelige manier bij jong en oud onder de aandacht gebracht. Zo staat voor de kleinere Schilderswijkers Broodkapje en de boze rat op het programma, een voorstelling gemaakt door kindertheater Kaboem! Niet alleen de kinderen hebben oog voor Broodkapje, ook Robert Barker, wethouder Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu, volgt in het buurthuis aandachtig het in een nieuw jasje gestoken sprookje. Nadat broodkapje met de kinderen de laatste liedjes heeft gezongen, maakt de wethouder de uitslag van de kleurwedstrijd ‘Stop de rat!’ bekend. Leerlingen van basisschool Yunus Emre gaan er met de prijzen vandoor.
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Om de rattenoverlast in Den Haag te bestrijden werkt de gemeente samen met woningcorporaties, betrokken bewoners en Haagse Milieu Services (HMS). René en Barry Schouten, beide werkzaam bij de HMS, zijn deze middag ook aanwezig in de Schilderswijk. De coördinator plaagdierenbestrijding en de plaagdierbestrijder zijn niet te missen. Vanuit de nieuwe voorlichtingskar van de HMS vertellen ze de ins en outs over de in het wild levende stadsdieren, die je ook nog eens van dichtbij kan bekijken. Wanneer zie je nou in de Schilderswijk een muskusrat, zwarte rat én een bever?
Ervaar je overlast van dieren in de buitenruimte, bijvoorbeeld van ratten op straat of in het park? Het is belangrijk om rattenoverlast te melden. Lees hier wat je kan doen tegen overlast van de rat.