Deze op afstand bestuurbare robot houdt de Hofvijver schoon

Heb jij de Jellyfishbot in de Hofvijver al gezien? Deze kleine gele catamaran vaart sinds kort over het historische stukje water in de binnenstad en dit is niet zomaar: de op afstand bestuurbare elektrische robot verzamelt namelijk het afval dat in het water drijft. Paul Klomp is coördinator Water bij Stedelijk Beheer en is samen met zijn team verantwoordelijk voor het waterbeheer: van het bevaarbaar houden van het water, het bedienen van de bruggen en beheren van de havens tot aan het schoonhouden van het water. Voor dat laatste doet het team het komende jaar een pilot met de Jellyfishbot.

De gemeente Den Haag zet de Jellyfishbot in om het zwerfafval in de Hofvijver te verzamelen en af te voeren. De innovatieve robot slaat het ingezamelde afval op in een zak die achter het kleine vaartuig is bevestigd. ‘We kunnen nu relatief snel drijfafval uit het water halen. Makkelijk, stil, zonder uitstoot en zonder schade aan het onderwaterleven. Daarnaast kan deze robot op plekken komen waar wij eerder heel moeilijk bij kwamen’, vertelt een enthousiaste Paul.

‘De Hofvijver is het meest gefotografeerde stukje Den Haag. Op deze historische hotspot testen we komend jaar of de Jellyfishbot bijdraagt aan een schone stad.’ De pilot met de Jellyfishbot wordt gestart na een toename van het aantal klachten over zwerfafval in de Hofvijver. Tijdens de testperiode bekijkt de gemeente hoe effectief de robot is. Als de pilot een succes is, wordt de Jellyfishbot mogelijk ook ingezet op andere plekken in de stad.

Tekst gaat verder onder foto.

Paul Klomp.

Effectief en duurzaam
Eerder werd het drijfvuil vanaf de kant en vanaf een boot met een schepnet uit het water gehaald. Een zware dobber voor de medewerkers van Den Haag Werkt die deze klus moesten klaren. Met een grote bestelbus met daarop een boot gingen zij op pad. Bij de Hofvijver haalden zij de boot van de bus en legden hem in het water, om vervolgens het vuil te vangen. ‘De oude manier van werken was heel arbeidsintensief. Met de Jellyfishbot kunnen we nu in een relatief korte tijd een groot watervlak schoonmaken. De Jellyfishbot is alleen daarom voor ons team al een uitkomst.’ Maar niet alleen in het bekende water bij het Binnenhof worden duurzame stappen gezet, sinds kort wordt ook het waterbeheer op een duurzamere manier uitgevoerd. ‘We hebben ons vaartuig met een dieselmotor vervangen voor een schonere elektrisch aangedreven boot. Deze boot ligt in de Poolsterhaven. Onze nieuwe boot heet daarom ‘Stella Polaris’.

Als coördinator Water heeft Paul uiteraard een hart voor water. Water heeft volgens hem zoveel te bieden. ‘In Den Haag wonen en recreëren we aan en op het water. Daarnaast is ruimte voor water belangrijk om de klimaatcrisis het hoofd te bieden en biedt water kansen om energie en warmte op te wekken. En onder en bij het water is ook een hele wereld. Hier leven dieren en groeien planten. Zuinig zijn op ons water is daarom belangrijk.’

Tekst gaat verder onder foto.

Help jij de Jellyfishbot een handje?
Minder drijfvuil verbetert de leefomgeving van planten en dieren in en rond het water. Vuil in het water kan giftige stoffen bevatten. Daarnaast kunnen dieren stikken in zwerfafval en kleine stukjes plastic. ‘Het is superfijn dat we nu de Jellyfish hebben om ons te helpen het drijfvuil uit de Hofvijver te halen. Maar het zou natuurlijk nog veel beter voor de natuur zijn als iedereen zijn afval goed weggooit. Zodat we samen zorgen voor een schone stad’, aldus Paul. Zie je nou toch zwerfafval liggen of drijven? Maak dan een melding!

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant