Rookvrij strandplezier voor iedereen

Goed nieuws voor strandbezoekers die rookvrij willen zonnebaden: Gemeente Den Haag heeft een vrijwillige rookvrije zone tussen de strandtenten Hart Beach en Fonk ingesteld. Dit moet vervuiling van rondzwervende sigarettenpeuken voorkomen. Het stuk rookvrij strand is donderdag 21 maart geopend en werd feestelijk omlijst met de onthulling van een bijzonder kunstwerk gemaakt door TrashUre Hunt, een vis gemaakt van zwerfafval.

De opening van de vrijwillige rookvrije zone is de tweede fase van een deels rookvrij strand op Scheveningen. Deze volgt na de proefperiode van de laatste weken van het strandseizoen 2023. Toen deden Gemeente Den Haag en TrashUre Hunt de eerste ervaringen op met het stuk vrijwillig rookvrij strand. Mendy van Veen, Stadsdeeldirecteur Scheveningen, is enthousiast over het initiatief: “Met het vrijwillig rookvrij strand geven wij bewoners en bezoekers de keuze voor een rookvrije strandbeleving. Dit is fijn voor gezinnen met kinderen, maar ook voor de mensen die hier komen om te sporten. Natuurlijk zijn peuken ook enorm schadelijk voor het milieu en de dieren. Ik ben ervan overtuigd dat er door dit initiatief minder sigarettenfilters op het strand en in de zee terechtkomen”.

Ralph Groenheijde is ook blij met het speciaal ingerichte stuk strand. Als oprichter van TrashUre Hunt zet hij zich samen met zijn team al ruim tien jaar in voor het schoonhouden van het strand van Scheveningen. Dit doet hij door onder meer Beach clean-ups te organiseren. “Als peuken eenmaal op het strand liggen, is het ontzettend moeilijk om ze op te ruimen”, aldus Groenheijde. “Beachcleaners, tractoren die het strand schoonmaken, kunnen sigarettenfilters niet uit het zand filteren. Door speciale Beach clean-ups te faciliteren dragen wij met TrashUre Hunt bij aan een schoon strand en een gezonde zee. De rookvrije zone voorkomt dat er nog meer peuken op het strand terechtkomen”.

Beach clean-ups
TrashUre Hunt komt ook in 2024 in actie tegen peukenafval en jij kan meedoen! Wil jij ook het strand van Scheveningen op en helpen afval op te ruimen? Hieronder vind je een overzicht van de Beach clean-ups. Meedoen kan door een e-mail te sturen naar info@trashurehunt.org.

Beach clean-ups TrashUre Hunt 2024:

  • Zondag 28 april van 13:00 tot 14:00 uur.
  • Zaterdag 25 mei van 13:00 tot 14:00 uur.
  • Zaterdag 29 juni van 13:00 tot 14:00 uur.
  • Zaterdag 27 juli van 13:00 tot 14:00 uur.
  • Zaterdag 24 augustus van 13:00 tot 14:00 uur.
  • Zaterdag 28 september van 13:00 tot 14:00 uur.
  • Zaterdag 26 oktober van 13:00 tot 14:00 uur.

Enquête
Wat vinden inwoners van Den Haag van de komst van het stuk rookvrije strand? TrashUre Hunt en Gemeente Den Haag zijn benieuwd naar jouw mening. Je kan helpen door deze enquête in te vullen.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant