Ridders ruimen het park op
Michiel van Zuijlen woont vlakbij Sportpark De Verademing in het Regentessekwartier. Hij verhuisde jaren geleden vanuit Noord-Brabant naar Den Haag voor zijn carrière in de theaterwereld. De theaters zijn momenteel gesloten; het park is inmiddels zijn “podium”. Samen met andere buurtbewoners ruimt hij daar vrijwillig het zwerfafval op. Zij noemen zichzelf de Plastic Ridders.
Strijd tegen het plastic
“We trekken ten strijde tegen het plastic”, zegt Michiel met een stevig aangezette toon. “Nee hoor, dat bekt gewoon lekker”, voegt Michiel al lachend toe. “Onze vaste kern bestaat uit zo’n 10 mensen. Vorig jaar waren we op een mooie dag zelfs met zo’n 17 vrijwilligers. We hadden niet eens genoeg grijpstokken!” De theatermaker is ook daarbij niet vies van de spotlights. “Je trekt als groep natuurlijk snel de aandacht in het park.”
Park als toevluchtsoord
Michiel is 1 van de oprichters van de Plastic Ridders. “Tijdens de Kerstvakantie 2 jaar geleden ging ik langs bij buurvrouw Suze. Zij woont direct aan het park. Ik belde aan en hoorde achter mij iets ritselen in de struiken. Suze deed open en zag mij nieuwsgierig kijken naar 2 jongens. Zij waren in hun vakantie plastic aan het opruimen. Suze en ik vonden dat zó goed dat we daar wat groters van wilden maken. Zo begonnen de Plastic Ridders op 1 maart 2020. Vrijwel tegelijkertijd werd De Verademing door de lockdown voor veel mensen een toevluchtsoord. Dat betekende ook meer zwerfafval in het park.”
“2 jongens ruimden in hun vakantie plastic op in het park”
Vaste prik
“Onze ‘vaste prik’ is op de eerste zondag van de maand”, vertelt Michiel. “Ik zorg voor de koffie en thee, maar de meeste Plastic Ridders willen graag meteen aan de slag. Piet Driest — ook woonachtig aan het park — brengt de grijpstokken en afvalzakringen met zijn bakfiets. Hij deelt de uitrusting uit terwijl de nieuwelingen uitleg krijgen. Buurtgenoot Yvonne vangt de mensen op die later komen. Iedereen gaat vervolgens zijn of haar eigen weg. Het is natuurlijk een leuke manier om — al afval oprapend — bij te kletsen. Je hoort zo nog eens wat over de buurt via buren met verschillende achtergronden. Na een uurtje rijd ik op mijn fiets om het park. Zo roep ik iedereen op terug te komen naar het verzamelpunt. Daar maken we een slotfoto met de opbrengst voor op sociale media.”
“Het is natuurlijk een leuke manier om — al afval oprapend — bij te kletsen”
Daarnaast lopen de deelnemers ook sporadisch opruimrondes. Michiel legt uit: “Regelmatig stuurt iemand in onze WhatsApp-groep: ‘Ik ga vanmiddag een rondje doen. Wie loopt er mee?’”
Flapperende plastic tasjes
Michiel ergert zich al jaren aan al het zwerfafval: “De achteloosheid waarmee mensen dingen weggooien… In de supermarkt zie ik altijd wel iemand zo’n plastic boodschappentas afrekenen. Maar ik weet zeker dat ze er thuis minstens 10 hebben. Dat zijn dezelfde tasjes die buiten in struiken hangen, in bomen flapperen en op straat dwarrelen. Zo ook rondom de Haagse Markt waar ik graag kom. Uit frustratie richtte ik in 2018 het Twitter- en Facebookaccount Plastic Ridders op.” Michiel merkte toen als snel dat hij er niet alleen voorstaat. “Veel mensen bleken zich in te zetten tegen zwerfafval. Sommigen slaan zelfs zwerfafvaldata op en confronteren bedrijven daarmee.”
“Mijn ouders voedden mij op dat je niet zomaar je afval buiten laat slingeren”
Na een jaar fanatiek zwerfafval rapen heeft Michiel een waar “eksteroog” ontwikkeld. “Ik zie nu overal zwerfafval liggen. Mijn ouders voedden mij op dat je niet zomaar je afval buiten laat slingeren. Dat je altijd omkijkt als je ergens weggaat. Mijn advies: zorg dat je je afval altijd zelf mee naar huis kan nemen als de prullenbakken vol zitten.”
Meestrijden
Wil jij een keer meedoen met de Plastic Ridders? Ze verzamelen elke eerste zondag van de maand om 12 uur naast boksschool Haagse Directe (Newtonstraat 8) in Segbroek. Of meld je aan via plasticridders@gmail.com.