“Zonder de slootploegen zou je alleen maar afval in ons water zien liggen”

De Haagse slootploegen. Grote kans dat je ze weleens hebt gezien in onze stad. Vier ploegen, van zo’n twee tot drie man. Gewapend met netten, harken en haken werken zij dagelijks in Den Haag om het drijfvuil te verwijderen uit de grachten, sloten en vaarten. Voornamelijk vanaf de oever, maar voor afval op moeilijk bereikbare plekken zetten ze boten in.

“In 2020 haalden de slootploegen zo’n 125 ton afval uit de Haagse wateren”, zegt slootploegopzichter Anil Banshidhar Sharma. “Zonder de slootploegen zou je alleen maar afval in ons water zien liggen. Want afval op de grond komt uiteindelijk in het water terecht.”

Plastic soep begint op de stoep

Veel zwerfafval blijft drijven op het water en wordt dan ook wel drijfafval genoemd. Zichtbaar afval op de bodem proberen ze ook te verwijderen. Dat kunnen hele zware objecten zijn, zoals een bank volgezogen met water. “Dan moet er een kraanwagen bij komen, want dat is niet met de hand te verwijderen”, legt Anil uit.

Op een aantal plekken is het altijd raak. Anil noemt dat de hotspots. “Zo ligt veel zwerfafval in de hofvijver, vlakbij de visboer. De bodem ligt daar vol met blikjes en plastic zakjes. Ook bij scholen ligt veel zwerfafval. Vooral als de prullenbakken vol zitten. Alles wat vervolgens op de grond belandt waait in het water. Zo draagt al dat afval op de stoep bij aan de plastic soep.” De plastic soep is de opeenhoping van enorme hoeveelheden plastic en ander afval in oceanen en zeeën.

Vreemde vondsten

Het meeste afval dat de slootploegen uit het water vissen gaat uiteindelijk naar afvalverwerker Renewi. Maar soms duiken ‘de sloters’ iets op waarvoor ze contact met de politie moeten opnemen, zoals lege kluizen of wapens. Ook gestolen tassen worden vaak in de sloot geworpen. Als er nog een ID-kaart in de tas zit kan de eigenaar worden opgespoord. De slootploeg levert de tas dan af bij de politie. Sommige medewerkers vinden het zelfs leuk om de gevonden voorwerpen zelf terug te brengen naar de eigenaar. Helaas vinden de harde werkers ook lugubere dingen in het water. “Zo vonden een hele tijd geleden een vuilniszak met schapenkoppen”, zegt Anil.

Help mee!

Wil jij zelf ook iets doen tegen zwerfafval in en rondom het water? Je kunt zwerfafval altijd melden bij de gemeente. Zo ook afval in het water. Zelf de handen uit de mouwen steken? Tijdens de Actie Schone Buurt kun je op dinsdag 22 maart meedoen aan een speciale opschoonactie in en langs de Haagse singelgracht. Kijk op de overzichtspagina van de Actie Schone Buurt voor meer informatie over deze opschoonacties.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant