Rivierenbuurt vergroent: ‘Containertuintjes fleuren de hele straat op’

De regen komt met bakken uit de hemel en toch staan bewoners Hetty, Jan, Joannes, Ellen en Aart er vrolijk bij. “Natuurlijk!”, roepen ze vanonder hun paraplu’s. Ze krijgen in hun Amstelstraat goed gevulde containertuintjes. “De hele straat fleurt ervan op!” De wijk wordt steeds groener.

De afgelopen weken heeft gemeente Den Haag in verschillende delen van de stad containertuintjes geplaatst. Dit zijn 3D-geprinte tuintjes die precies om een ondergrondse container heen passen. Hekkensluiter van deze uitdeelronde is de Rivierenbuurt. “Daar zijn ze dan!”, juicht Hetty als ze de vrachtwagen de straat in ziet rijden.

Netjes en schoon
Hetty, Jan en Joannes zijn drie van de 25 adoptanten van ondergrondse containers in de Rivierenbuurt. Zij zorgen samen met het buurtpreventieteam dat het rondom containers schoon blijft. “Je wilt dat het netjes blijft. Iedereen wil in een fijne, groene buurt wonen toch?”, zegt Jan. “Je leert buurtgenoten kennen en het is niet veel werk”, zegt Joannes. Containertuintjes worden over de ondergrondse containers geplaatst.

De adoptanten hebben de sleutel om de ondergrondse container vanaf de zijkant te openen. “Als er een vuilniszak klem zit, openen we de klep om de verstoppingen te verhelpen. Met knijpers ruimen we afval op dat naast de container ligt. En als er storingen zijn of er wordt grofvuil of bouwafval naast gezet, melden we dat bij de gemeente”, vertelt Hetty.

Groener en gezelliger
Het gebeurt regelmatig dat er matrassen, banken en wasmachines naast de bak staat. “Staat er eenmaal iets naast, dan komt er meer bij. Hopelijk vinden mensen het zonde om vuilnis naast een mooie plantenbak te zetten. Ik hoop dat de tuintjes mensen ontmoedigen. Daarnaast vind ik het een heel vrolijk gezicht. De straat is erg versteend en nu ziet het er meteen groener en gezelliger uit”, zegt Hetty.

Sterk geurende planten
Bijzonder van de containertuintjes zijn de verschillende soorten planten. “We hebben de tuintjes goed gevuld voor een leuke groene uitstraling. Het zijn cadeaus die we uitdelen”, vertelt Maurice Godee van het Groencentrum van gemeente Den Haag. “We kiezen voor sterk geurende planten, zoals lavendel, glansmispel en vleesbes, om luchtjes van de containers te maskeren.”

Bijzonder van de containertuintjes zijn de verschillende soorten planten. “Ook staan er vaste planten in, zoals geraniums, zonnehoed en ooievaarsbek en aantrekkelijke planten voor bijen zoals escallonia. En natuurlijk onderhoudsarme planten, zoals groenblijvende heesters. Aan de zijkant staat sedum, waardoor de klep altijd open kan”, zegt Maurice. Bewoners krijgen bij het tuintje een onderhoudsboekje, schaar en gieter.

Meer groen
Volgens adoptant Jan wordt de wijk ook wel het ‘Haagse hitte-eiland’ genoemd. Daarom zet hij zich in voor meer groen in de Rivierenbuurt. Meer groen gaat wateroverlast tegen, koelt de stad, geeft schaduw en zorgt voor een prettige omgeving voor insecten en vogels. “De komst van containertuintjes, de aanleg van geveltuinen en onze nieuwe wijktuin moeten de buurt groener en leefbaarder maken”, zegt Jan.

Wijktuin
Afgelopen mei is wijktuin Rivierenbuurt geopend op het ongebruikte parkeerterrein bij de Eemstraat langs het spoor. “Samen met de gemeente en vrijwilligers hebben we de stenen eruit gehaald en de tuin ingericht met vijftien moestuinbakken, een bloementuin met fruitbomen en bessenstruiken en een klein kerstbomenbosje.”

Jan: “Elke week zijn we samen bezig om te spitten, water te geven, te planten, te vegen, onkruid te bestrijden, een schuurtje te bouwen enzovoorts. Inmiddels werken vijftig bewoners in de tuin. We hebben een onveilige plek met illegale vuilstort, drugsdealers en buitenslapers veranderd in een aantrekkelijke tuin. Al het extra groen in onze wijk is welkom.”

Gemeente Den Haag gaat de komende vier jaar vijftig containertuintjes per jaar plaatsen. Elk stadsdeel krijgt een bepaalde hoeveelheid containertuintjes aangewezen. Daarbij wordt per stadsdeel gekeken hoeveel ondergrondse containers er zijn en welke straten vergroening kunnen gebruiken. Den Haag telt 7.000 ondergrondse containers en heeft ruim 1.000 container-adoptanten. Via deze link kun je je aanmelden als adoptant.

Foto’s: Frank Jansen

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant