Vissen naar zwerfafval vanuit de rondvaartboot
Misschien heb je ze op woensdagmiddag wel eens voorbij zien varen door het Haagse water. De rondvaartboot van The Hague Boat gevuld met enthousiaste kinderen gewapend met een schepnet of een afvalgrijper op zoek naar afval in het water. Met dit concept ‘Plastic Soep Vissen’ willen Leonie en Jan Persoon het afvalprobleem in het water aanpakken en bewustwording creëren.
Zelfgemaakte boot
Sinds 2015 kan je met The Hague Boat van de stad genieten vanaf het water. Ze bieden verschillende soorten rondvaarten aan. Denk aan een rondvaart met ontbijt, een bier- of wijnproeverij of een cocktail cruise. Leonie vertelt over hoe ze met haar man is begonnen. “Mijn man Jan deed vroeger veel restauratiewerk voor schepen. Op een gegeven moment had hij bedacht om gewoon zelf een boot te maken. Dat is de boot waarmee we nu door Den Haag varen. Tijdens de rondvaart ben ik de gids en is Jan de stuurman.”
Op vistocht naar afval
Naast de reguliere tours biedt The Hague Boat ook nog een andere bijzondere rondvaart aan, ‘Plastic Soep Vissen’. “We deden het vissen naar plastic eigenlijk al sinds het begin, omdat we zien dat er zoveel afval in het water belandt”, vertelt Leonie. Het bleek een groot succes en in de zomer kan je nu iedere woensdag bij de rondvaartorganisatie meehelpen in de strijd tegen plastic in het water. “Er komen heel veel kinderen op af met hun ouders. Wij geven ze dan schepnetjes en grijpers en dan beginnen we te varen en te vissen. Zowel de kinderen als de ouders vinden het erg leuk!”
Tijdens een plasticsoepvistocht kan het er fanatiek aan toe gaan. Leonie: “De kinderen zijn competitief, ze willen heel graag wat uit het water halen en het liefst als eerste. Ik leg ze dan uit dat ze elkaar kunnen helpen, bijvoorbeeld door met het netje en de grijper iets samen uit het water te vissen. We proberen de kinderen zo een leuke ervaring te geven en ze mogen bijvoorbeeld ook bij Jan op de plek zitten als kapitein en de boot besturen.”
Bewustwording bij kinderen
“Aan het einde van de tocht verzamelen we al het afval en dan mogen de kinderen zelf kiezen wat het vreemdste stuk afval uit het water is. Ik leg dan ook uit hoe het in het water komt en waarom dit slecht is.” Dit doet Leonie niet zomaar. Met deze tocht stellen de Hagenaren op een leuke manier het afvalprobleem aan de kaak. Zo maken ze de kinderen bewust van wat er in het water ligt. “Op deze manier maken we de gracht schoon, maar we vragen ook aandacht voor plastic soep die je ziet wereldwijd.”
Uiteindelijk hoopt Leonie met het plastic soep vissen ook dat ze het gedrag van de jonge vissers kan veranderen en dat ze deze bewustwording doorzetten in duurzame keuzes: “Ik hoop dat kinderen hun afval niet zomaar op straat gooien. Maar bijvoorbeeld ook in plaats van plastic zakjes, met een lunchtrommel naar school gaan en een waterfles meenemen in plaats van drinkpakjes. Als de kinderen ervaren waar het afval belandt, staan ze hier hopelijk wat meer bij stil.”