Loop een ‘schoon’ ommetje

Hou je ook van een schone omgeving? Loop dan een ommetje om je buurt schoon en leefbaar te houden. Dit kun je alleen doen of met familie, vrienden of buren.

Zo loopt Simon Vroonhof, een betrokken en actieve bewoner in het stadsdeel LeidschenveenYpenburg, regelmatig een ommetje om zwerfafval te rapen.

Zwerfvuilrapers Leidschenveen-Ypenburg

Simon: “Ik ben een ordelijk type en hou van een schone buurt. Daarom vind ik het als bewoner belangrijk om mijn omgeving schoon te houden, al is de wijk Ypenburg nog best netjes.” Hij houdt zijn buurt al een paar jaar schoon. Eerst deed hij dat in zijn eentje en later met een groepje: zijn partner en 6 andere buurtgenoten. De zwerfvuilrapers van Leidschenveen-Ypenburg zijn inmiddels een hecht team dat eens per maand afspreekt. “Soms komen we de meest gekke afvalsoorten tegen. Zo vonden we laatst een lege lachgastank. Helaas konden we die niet meenemen, want het valt niet onder zwerfafval en weegt zwaar. We maakten toen een melding via de MyCleanCityapp. Fijn dat ik kort daarna een bericht kreeg dat de melding is afgehandeld”, vertelt hij.

Buurtbewoners helpen mee zwerfafval rapen.

Van gemeente Den Haag kregen ze afvalknijpers. Met een knijper kunnen we veel zwerfafval rapen, zoals plastic wegwerpartikelen, papier of kranten. Alleen peukjes rapen blijft een uitdaging, want deze zijn te klein. Gelukkig zijn de mannen van de Haagse Straat Organisatie (HSO) regelmatig te zien. Zij maken dagelijks de straten schoon en zorgen voor een mooie straat. Deze mannen zijn dan ook zeer gewaardeerd”, zegt Simon met een trotse blik. Een schone buurt betekent meer dan alleen zwerfafval rapen. Volgens Simon gaat het ook om de binding en impact. “Samen de buurt onder de loep en daarna wat drinken, zorgt voor extra buurtbinding. Ook krijgen we tijdens ons ommetje positieve reacties van de voorbijgangers. Het resultaat en de positieve impact van onze bijdrage is dan meteen te zien, zegt hij met een glimlach. Simon blijft zijn ommetje lopen, ook buiten de Actie Schone Buurt. “Want een schone buurt begint bij jezelf”, benadrukt hij.

Wil je net als Simon ook jouw buurt schoon en leefbaar houden? Loop dan ook een ommetje. Ga tijdens de Actie Schone Buurt langs bij één van de deelnemende uitleenpunten om gratis materialen af te halen. Of je kunt buiten de Actie Schone Buurt een afvalknijper aanvragen via de gemeente.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant