Statiegeldregeling blikjes werpt zijn vruchten af

Sinds 1 april 2023 geldt een statiegeldregeling op blikjes. Statiegeld op blikjes moet voor minder zwerfafval zorgen. Is dat zo, nu enkele maanden later?  

Rob Goed, wijkambassadeur en Ralph Groenheijde, oprichter van TrashUre Hunt delen hun ervaring. 

Wat vind je van de statiegeldregeling?

Dat de regeling is ingegaan, vind ik prima. Ik werk bij een afvalbedrijf en haal papier en restafval op met een wagen. Zo rijd ik ook langs vakantieparken. Een keer haalde ik daar 15 EURO op aan drankverpakkingen met statiegeld. Vakantiegangers gooien ze gewoon weg. Soms haalde ik plastic tasjes uit de afvalbakken met lege plastic flessen erin. Ik merk wel dat het nu minder wordt“, vertelt Rob.
Ook Ralph geeft zijn mening hierover. “Ik ben een voorstander en vind het een goed systeem. Wist je dat metaal en aluminium oneindig recyclebaar zijn? Een blikje is alleen wel een onhandig product om te bewaren voordat je het kunt inleveren. Het liefst zou ik in elke straat een inleverpunt zien. Veel meer dan alleen bij supermarkten.

Vind je nu minder blikjes als zwerfafval?

Rob geeft een straatbeeld van blikjes. “De verandering is langzaam gekomen, maar ik merk dat blikjes op straat steeds minder worden. Bij ons op de hoek zit een avondwinkel. Normaal gesproken als ik ’s ochtends vroeg naar mijn werk ging, dan kwam ik een spoor van blikjes tegen vanaf de avondwinkel naar mijn straat. Of ze stonden op een muurtje, maar nu zie ik echt niks. Het is gewoon weg. Ik heb zojuist een half uurtje gewandeld en ik heb maar 5 blikjes gevonden. Normaal gesproken was het een vuilniszak vol. Het is een heel groot verschil.

Rob, wijkambassadeur in Rustenburg en Oostbroek.

Ralph: “Tien jaar geleden als ik in de zomer ’s avonds laat over het strand liep, was het een vuilnisbelt. Luiers, plastic…alles kwam je tegen. Nu vind ik met mijn team veel minder afval op het strand van Scheveningen. Met andere woorden; opruimgroepjes, beach clean up’s en regelingen met statiegeld werken! Mijn motto “Dare to be a hero” (durf het vuil en afval op te pakken). Zo zorgen we dat de omgeving schoner wordt.

Ralph van TrashUre Hunt op het Scheveningse strand.

Hoe reageren inwoners op de regeling?

Rob: “Een tijd geleden zag ik een clubje kinderen graaien in de afvalbak, op zoek naar blikjes met statiegeld. Dat was in het begin toen deze blikjes nog weggegooid werden, maar nu niet meer. Ze hadden keurig handschoentjes aan en veroorzaakten geen overlast. Het overige afval kwam niet op straat terecht.
Ralph: “Veel mensen zie ik het inzamelen, zowel kinderen als volwassenen. We kennen een man uit de Schilderswijk die dagelijks naar Scheveningen loopt en onderweg blikjes verzamelt. Soms haalt hij wel meer dan 200 euro op aan statiegeld. Bij kinderen lijkt het, het nieuwe ‘Heitje voor een karweitje’.

Hoe help je afvaloverlast voorkomen?

Rob is wijkambassadeur Rustenburg en Oostbroek, in het stadsdeel Escamp. “Sinds een jaar of 6 ben ik wijkambassadeur. Eerst was ik containeradoptant en toen ben ik ook wijkambassadeur geworden. Vanuit de gemeente ben ik gevraagd om ze bij te staan met het afvalprobleem. Dat was interessant, want je wilt niet op een vuilnisbelt wonen. Je probeert je wijk een beetje schoon te houden.

Ralph zet zich in voor een schoner strand. “Van het schoonhouden van het strand, heb ik een waar avontuur weten te maken. Met TrashUre Hunt zet ik mij dagelijks in op het Scheveningse strand om afval op te ruimen. En strandbezoekers bewuster maken van een schone leefomgeving. Samen met kinderen en volwassen gaan wij TrashUre Hunters op pad om alles te verzamelen wat niet in de natuur hoort. Van de gevonden ‘schatten’ maken we kunstwerken.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant