Schoonmaakploeg op het strand kent elke zandkorrel

Leendert Pronk werkt bij de Haagse Straat Organisatie (HSO) als mentor van de schoonmaakploeg op het strand. Hij is 21 jaar actief op het strand en kent inmiddels elke zandkorrel.

Halen jullie veel afval van de stranden?

In de zomer maakt Leendert met een team van 15 man elke nacht schoon. “Dat zijn lange nachten, we rijden regelmatig van 22.00 tot 10.00 uur. Het is leuk en mooi werk, maar ook slopend. Helemaal met drukke zomerdagen waarbij er veel afval achterblijft en wanneer mensen lang blijven hangen. Dan kunnen we pas laat beginnen en is het hard werken om het strand ’s morgens weer schoon te krijgen!”

Waarom laten mensen hun afval achter?

“Het is denk ik gemakzucht en het idee dat het toch wel wordt opgeruimd. Het zou goed zijn als mensen wisten hoeveel werk het is om op te ruimen. En dat we hun hulp goed kunnen gebruiken daarbij! In de zomer halen we per week zo’n 45 m3 zwerfafval van het strand. Er is dus nog wel wat te winnen bij jongeren en toeristen, denk ik. Door ook in het Engels te communiceren of mensen op het strand aan te spreken of te informeren bijvoorbeeld. Gelukkig is er al veel veranderd en gaat het echt vooruit.”

Wat gaat goed?

“We merken direct het effect van het statiegeld dat is ingegaan op PET-flesjes. Ik verwacht dat hetzelfde gaat gebeuren met blikjes. Bij de afbouw van strandpaviljoens ruimen we ook op: daar vinden we vaak enorm veel plastic, zoals lepeltjes, melkcupjes en honingstaafjes. Gelukkig zien we wel steeds meer afbreekbare materialen, zoals papier, hout en bamboe. Ik ben benieuwd of we minder plastic vinden met de paviljoens die meedoen met Plasticvrij Terras. Dat kunnen we deze herfst zien!

De samenwerking gaat ook goed op het strand, vertelt Leendert. “Met strandmanager Peggy Ten Hoopen hebben we grote containers geplaatst op het strand, daar wordt veel in weggegooid. Ik heb het idee dat mensen steeds meer zelf weggooien. Er wordt veel gedaan aan bewustwording, zoals door TrashUre Hunt die veel groepen mee het strand opneemt om te gaan jutten. Vooral bij kinderen en jongeren vind ik het belangrijk dat ze bewuster worden, daar hebben wij profijt van. Ik heb het idee dat het veel beter gaat afgelopen jaren!”

Welke kansen zie je nog voor verbetering?

“Ik hoop dat mensen wat beter statiegeld verpakkingen inleveren bij de supermarkten en het niet in de prullenbakken gooien. Dan zie je dat er juist rommel kan ontstaan doordat andere mensen die statiegeldflessen er weer uitvissen om in te leveren voor een zakcentje.”

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant