Boulevardmanager Eite Leving over de samenwerking op het strand

Eite is opgegroeid in het Drentse landschap maar maakte ieder jaar de grote oversteek naar Schoorl aan zee. Dit was de vaste vakantiebestemming van het gezin. Zijn ouders hoefden niet zo nodig op wereldreis, de kust bood hen genoeg schoonheid en ontspanning. Nu, wanneer Eite de frisse zeelucht inademt, gaat hij weer even terug in de tijd en wordt altijd weer overvallen door het gevoel van “hèhè, we zijn er weer”. Eites liefde voor de zee, die hij dus al van jongs af aan heeft, zet hij nu in binnen zijn functie als boulevardmanager op Scheveningen.

Hoe kijken jullie naar de samenwerking op het strand?

“Toen ik zeven jaar geleden begon aan deze functie, viel mij direct op dat er vele individuele acties werden georganiseerd op het gebied van duurzaamheid. Maar ik was juist specifiek opzoek naar partijen met een veel bredere inzet en die vanuit een groter kader denken. Het gaat ten slotte niet alleen over het opruimen van het afval, maar ook om bewustwording creëren bij het diverse strandpubliek doormiddel van goede educatie en communicatie.”

Toen we vijf jaar geleden met Noortje Schrauwen van We Are Nature spraken, bleek dit gelijk een goede match te zijn. We konden samen snel schakelen en in actie komen. Een mooie aanvulling op TrashUre Hunt, die zich met de Summer Challenge en museum zich al inzetten voor een schoon strand. Ik waardeer hoe zij de link leggen tussen de plastic soep als probleem op wereldschaal en de lokale en kleinschalige doorvertaling die zij weten te maken. Men is zich vaak niet bewust van de gevolgen van rondslingerend plastic. Juist daarom is het belangrijk om op een leuke manier bewustwording te creëren op verschillende niveaus en bij de verschillende groepen strandbezoekers. Zonder een wijzend vingertje dus.”

Is er veel veranderd op het strand?

“Er is absoluut verandering te zien ten opzichte van vijf jaar geleden. Ik krijg regelmatig signalen van overvolle afvalbakken en minder van zwervend afval op het strand. Maar we moeten niet te snel juichen, dit is een proces die een lange adem vereist. We moeten vooral niet stoppen maar echt volhouden. Dit kost tijd.”

Welke kansen zie je nog voor de toekomst?

“Onlangs sprak ik met de burgemeester van Oostende, die hebben al een rookvrij strand. Dit is een doel waar ik ook op Scheveningen naar wil streven. Dit zal wel heel wat inspanning vergen.” Eite heeft nog meer ideeën voor de toekomst. Zo zou hij de schoonmaakacties en initiatieven stapsgewijs willen uitbouwen naar de boulevard en misschien wel naar andere delen van Scheveningen. “Wat mij betreft zijn wij nog lang niet klaar met onze werkzaamheden en samenwerkingen!”

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant