2000e afvalknijper uitgereikt aan 10-jarige Lina

Met een afvalknijper gooi je het afval zo van de straat in de bak. Dat dacht de 10-jarige Lina uit Laak ook toen ze een gratis afvalknijper aanvroeg bij de gemeente. Haar aanvraag was bijzonder, het is namelijk de 2000e knijper die is uitgedeeld.

Dagelijks werken ruim 700 medewerkers van de gemeente aan het schoonmaken van de stad. De meeste mensen gooien hun afval netjes weg. Toch zwerft er op sommige plekken in Den Haag nog te veel afval rond. Dat ziet er vies uit en is slecht voor natuur, mens en dier. Bewoners die hier iets aan willen doen, kunnen gratis een afvalknijper aanvragen.

2000e afvalknijper

Lina vroeg de 2000e knijper aan en ontving deze op 29 juni 2022 bij Stadsboerderij Molenweide. Een officieel moment waar de jonge Hagenaar van onder de indruk is. “Wat een leuk toeval zeg! Iedere keer als ik een stukje afval opraap, ga ik terugdenken aan de uitreiking”, vertelt ze met een grote glimlach. “Op school leer ik veel over afval en wat dit met het milieu doet. Ik raapte zelf al afval op maar mijn buurvrouw zei dat dit met een afvalknijper nog makkelijker gaat. Ik hoop zo mee te helpen om de buurt schoner te houden.”

Lina en haar moeder zijn erg blij met de knijpers

Met het oprapen van afval wil Lina ook laten zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. “Afval oprapen is helemaal niet moeilijk. Tijdens een wandeling door de natuur of naar de supermarkt kan je makkelijk wat afval meenemen.”

Bewuste bewoners

Monique Fennes medewerker Participatie bij de gemeente Den Haag vertelt dat het uitdelen van afvalknijpers op verzoek van de Hagenaars is ontstaan. “Mensen zijn zich steeds bewuster van het milieu en willen hier graag zelf iets aan doen. Een bewoner uit Segbroek, die zelf zwerfafval raapte, kreeg veel vragen van bewoners of zij een knijper kon regelen. Zo zijn we met een uitgiftepunt vanuit haar huis gestart.”

“We zagen dat meer bewoners zwerfafval gingen rapen. Op een gegeven moment was er zoveel vraag naar knijpers dat we zijn gaan nadenken hoe we dit konden professionaliseren en mogelijk konden maken voor alle bewoners uit Den Haag.” Monique vertelt verder: “Dat was een groot succes. Binnen een half jaar zijn er ruim 2000 afvalknijpers aangevraagd!”

Zelf een afvalknijper aanvragen

Bewoners die een knijper aanvragen, zijn vaak erg enthousiast. Monique: “Ze zijn blij dat dit mogelijk is en wij zijn blij dat bewoners samen met ons willen werken aan een opgeruimde stad.” Ook Lina is al erg enthousiast over de knijper. “Ik hoop dat mijn buren dit ook leuk vinden en zelf ook een knijper gaan aanvragen.”

Wil jij net als Lina en veel andere Hagenaren ook een gratis afvalknijper aanvragen? Bekijk dan de pagina op de website van de Gemeente Den Haag. Na het aanvragen krijg je een bericht met meer informatie over het ophaalmoment. Per huishouden kunnen bewoners maximaal 2 knijpers aanvragen. Mocht je je knijper niet meer gebruiken, lever ‘m dan weer in. Dan kan een andere Hagenaar er weer afval mee opruimen.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant