Stadsbreed voederverbod moet overlast van ratten en meeuwen in Den Haag beperken
Het lijkt zo onschuldig: eenden, duiven en andere vogels trakteren op brood, friet of andere snacks. Toch is het beter om dit niet te doen. Jouw leftovers zijn namelijk niet alleen slecht voor de dieren, de achtergebleven etensresten trekken ook andere beesten aan die je liever niet wil zien, zoals ratten en muizen. Om overlast van onder meer deze dieren te voorkomen, is het vanaf 1 oktober 2024 in heel Den Haag verboden om dieren in de openbare ruimte te voeren.
Den Haag is een tempel voor in het wild levende dieren. Een maaltijd is in onze stad namelijk makkelijk te scoren: zo kunnen lekkerbekken als meeuwen en ratten regelmatig smikkelen en smullen van toegeworpen broodkruimels en gaan ze ook zelf op jacht naar culinaire hoogstandjes, bijvoorbeeld door afvalzakken te plunderen. Het gevolg is dat veel Hagenaars overlast ervaren. “Met een voerverbod creëren we de mogelijkheid om excessen aan te pakken en de overlast voor inwoners te verminderen. Ook is het voor het welzijn van dieren, ondanks alle goede intenties, beter om ze niet te voeren”, vertelt wethouder Robert Barker van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu. Wie de dieren toch voert, riskeert een boete.
Martin van den Hoorn, stadsecoloog voor de gemeente Den Haag, vindt het een ‘hele goede zaak’ dat het voederverbod, nadat het eerder al werd ingesteld in de wijken Moerwijk, Morgenstond en Mariahoeve, wordt uitgebreid naar de rest van de stad. “In grote steden zijn populaties van overlastgevende diersoorten vaak onnatuurlijk hoog, juist omdat er zoveel voedsel in de openbare ruimte is te vinden. Door het verbod verder uit te breiden, is er minder eten beschikbaar en wordt de overlast beperkt. Daar komt ook bij dat ons eten enorm slecht is voor de gezondheid van de dieren. Wij geven ze eigenlijk continu junkfood. De boterhammetjes die ze krijgen? Te vet en te zout!” Martin is dan ook van mening dat een voederverbod bijdraagt aan een gezonder eetpatroon voor de dieren. Ook helpt het om overlast van ratten en andere plaagdieren te verminderen.
Tekst gaat verder onder de video.
Dat in het wild levende dieren veel overlast kunnen veroorzaken, weet René Schouten als geen ander. De coördinator plaagdierbeheersing komt al ruim 40 jaar in actie om problemen met overlastgevende dieren zo goed mogelijk beheersbaar te houden. Niet alleen knaagdieren zoals ratten en muizen komen op zijn pad, ook voor overlastgevers als kakkerlakken, vlooien en wespen wordt hij ingeschakeld. De meldingen komen uit heel Den Haag, al zijn er locaties waar hij vaker is te vinden. “Als je praat over rattenoverlast, dan zijn het al jaren dezelfde stadsdelen waar de meeste meldingen vandaan komen. Nummer één is Escamp, nummer twee Haagse Hout en daarna volgen Laak en Loosduinen”, vertelt Schouten. Volgens de bestrijder zijn er voor de knaagdieren drie dingen nodig om ongehinderd rond te kunnen scharrelen: voedsel, water en schuilgelegenheid.
Ook René is voorstander van het stadsbreed voederverbod. “We moeten ons realiseren dat het de mens zelf is, die de rattenpopulatie in stand houdt. Ratten maken gebruik van het voedsel dat wij ze aanbieden, zoals het eten dat op straat is te vinden, bijvoorbeeld tussen het afval. Alles wat je doet om het voedselaanbod te verminderen draagt bij aan het beheersbaar houden van een populatie. Het bestrijden van dieren heeft weinig effect, zolang wij eten blijven serveren”. Het voederverbod gaat volgens Schouten niet alleen helpen om de overlast van ratten te verminderen. Ook andere stadsdieren als meeuwen zijn vanaf 1 oktober een stuk minder vogelvrij. “Meeuwen zijn erg slim en weten precies in welke gebieden er gevoerd wordt. Ze raken er gewend aan. Het voederverbod maakt het voor de vogels minder aantrekkelijk om in onze stad te komen”.
Tekst gaat verder onder de foto.
Meeuwen voelen feilloos aan waar in Den Haag voedsel te vinden is en ze zijn er als de kippen bij om een graantje mee te pikken, herkent ook Martin. “Overlastgevende dieren komen vooral op het voedsel van mensen af. Als meeuwen eenmaal weten waar eten te halen is, komen ze al snel terug.” Ze deinzen er volgens de stadsecoloog niet voor terug om hun slag te slaan. Het doet Martin denken aan een video die hij eerder zag waarin automobilisten, met gevaar voor eigen leven, midden op de snelweg bankbiljetten probeerden te bemachtigen. “Je ziet weleens op televisie dat iemand een koffer vol geld verliest en dan maakt het niet uit waar het is, iedereen stopt om het geld op te rapen. Dat is ook zo met meeuwen: ze zien een broodje, visje of iets anders en duiken er gelijk op af. Zorg dus dat ze er niet bij kunnen. Door dieren geen eten te geven, blijft de stad aangenaam voor ons allemaal!”
Melden van overlast
Ervaar je overlast van dieren in de buitenruimte, bijvoorbeeld van ratten op straat of in het park? Het is belangrijk om rattenoverlast te melden. Lees hier wat je kan doen en zit niet in de rats!