Dit was de Actie Schone Buurt maart 2023

Een rondje afval prikken met de bok en geit, zwerfafval rapen op een bingokaart en opschoon- en schoonmaakacties. Dit waren een aantal speciale activiteiten tijdens de Actie Schone Buurt, die van 18 tot en met 24 maart plaatsvond. Ondanks het slechte weer, waren er toch veel deelnemers. Hieronder lichten we vier activiteiten uit.

Wandelgroep raapt zwerfafval en meldt afval

Elke zondag loopt de MyCleanCity zwerfafval wandelgroep door het Haagse Centrum. Ook tijdens de Actie Schone Buurt. De wandelgroep verzamelde direct naast het Stadhuis. Ze startten eerst met koffie en thee. Daarna wandelden ze samen met hun afvalknijpers en vuilniszakken. Ook maakten ze via de MyCleanCity-app op hun mobiel, melding van afval op straat. Denk aan volle containers, bijgeplaatste vuilniszakken en grofvuil.

Zwerfafval in het Haagse Centrum. Fotograaf: Waldo Koendjbiharie

Middin organiseert schoonmaakactie

Eén van de vele schoonmaakacties kwam vanuit werk- en leercentrum Weesperstraat Middin. Een groep enthousiastelingen organiseerde zelfstandig een schoonmaakactie in het Zuiderpark. Vanuit stadsboerderij De Herweijerhoeve gingen ze met afvalknijpers en vuilniszakken op pad om zwerfafval te rapen in het Zuiderpark. Ze raapten veel afval, want de zakken werden meerdere keren geleegd.

Er werd veel zwerfafval geraapt in het Zuiderpark.

Net als Egalus op pad naar zwerfafval

In Bibliotheek Laakkwartier was er voorleespret voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Tijdens de Actie Schone Buurt werd er voorgelezen uit het boek Egalus, een rommel-prikkende egel. Daarna werd er gedraaid aan een afvalrad en stelde een afvalcoach vragen over zwerfafval. Bijvoorbeeld hoe lang een blikje blijft liggen. Tot slot gingen de kinderen, net als Egalus op pad om de buurt een stukje mooier en schoner te maken. Het was een geslaagde middag! 

Voorleespret uit het prentenboek van Marije Tolman.

Zwerfvuilrapers aan de slag

In Leidschenveen-Ypenburg gingen zwerfvuilrapers aan de slag op de trambanen en in de woon- en winkelomgeving. Samen met HTM, veegbedrijf HSO en het stadsdeel. De afvalhelden verzamelden zich bij het wijkcentrum Piet Vink in winkelcentrum Ypenburg. Na een kop koffie en plakje cake, gingen ze op pad. HTM raapte zwerfafval van de trambanen. En de rest van de groep raapte afval in de woon- en winkelomgeving, zoals peuken, blikjes, plastic zakjes en kranten.

Langs en op de trambaan werd zwerfafval geraapt.

In september is er weer een nieuwe Actie Schone Buurt. Kun je niet zo lang wachten? Kom dan alvast in actie en haal een gratis afvalknijper bij één van de uitleenpunten van de gemeente Den Haag.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant