Laatste kans om gratis te suppen: derde editie SUP-actie bijna afgelopen!

Rommel. Heel veel rommel wordt er door de deelnemers van de SUP-actie uit de Haagse wateren gevist. Plastic tasjes en eet- en drinkverpakkingen zijn daarbij niet zeldzaam, maar er zijn ook fanatiekelingen die zich wagen aan het naar boven halen van een zwaardere vangst. Een kluis of een koelkast bijvoorbeeld. Roel Oude Avenhuis heeft de gekste dingen voorbij zien komen. Samen met Gemeente Den Haag organiseert hij het opschoonuitje waarvan deze maand de derde editie wordt afgesloten. Inwoners van Den Haag kunnen nog tot eind september gratis een supboard lenen en afval opvissen.

Roel, een van de drijvende krachten achter de SUP-actie en oprichter van kiteboardschool.nl, is al van jongs af aan bij het water te vinden. Hij is geboren in Aruba waar zijn ouders een watersport- en duikcenter runnen. Windsurfen, kitesurfen, zeilen, duiken: kleine Roel was er vroeg bij. Het watersportvirus had nóg een Oude Avenhuis te pakken.

Zo’n twaalf jaar geleden verruilde Roel zijn happy island voor een nieuw bestaan in Nederland. Hij zou zich voortaan onderdompelen in de stad aan zee. Een warm bad, al bleek het wel een bad waar veel afval in dreef. Roel zag het niet alleen op straat; ook als hij met vrienden door de Haagse grachten ging suppen waren daar de vele zakjes of verpakkingen van snoep, snacks of chips. Dat lieten ze daar natuurlijk niet achter. De tochten over het water leverden een hoop zwerfafval op én de start van een samenwerking met gemeente Den Haag. Het idee om de surfers van de kiteboardschool in de zomermaanden samen met stadsgenoten te laten suppen voor afvalvrije wateren was geboren.

Mei 2022 was het eindelijk zover, de eerste editie van de SUP-actie. Wekelijks stapten bij restaurant Kaai 13, het op- en afstappunt aan de Dunne Bierkade, inwoners op hun board om al peddelend te strijden tegen zwerfafval. Het opschoonuitje is inmiddels vaste prik in de zomermaanden. “Het is natuurlijk de perfecte combinatie”, vertelt Roel. “Je maakt mensen bewust van alle rotzooi die in het water ligt, laat ze gratis kennis maken met het suppen en ondertussen dragen ze op een gezonde en ontspannende manier hun steentje bij aan een schone stad.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Sinds de start van de SUP-actie is er volgens de initiatiefnemer een hoop veranderd. Allereerst merkt hij dat de Haagse wateren de afgelopen jaren schoner zijn geworden. “Toen we begonnen met de actie kwamen we heel veel zwerfafval tegen. De hoeveelheid rotzooi hangt vaak af van wat het weer heeft gedaan. Als er tijdens de zomermaanden meer mensen buiten komen, zien we meer afval dan bijvoorbeeld aan het begin van de lente.” Ook na een stormachtige dag is er volgens de watersporter een toename van afval. Rondslingerende troep waait dan geregeld in het water. Het afval wordt dus niet altijd bewust in de grachten en sloten gegooid. Het goede nieuws? Roel ziet dit jaar minder afval dan voorgaande edities. “Ik merk dat steeds meer mensen zich betrokken voelen bij een schone leefomgeving. De stad is ten opzichte van de afgelopen jaren een stuk schoner. Vorig jaar hadden we regelmatig al na een dag suppen een container vol met afval. Nu komen er soms deelnemers na een rondje peddelen met een leeg emmertje terug.”

Aan de succesformule is dit jaar een tweede locatie toegevoegd: naast de vertrouwde op- en afstapplek in de binnenstad, kunnen deelnemers nu ook bij de Voskade het water op. Volgens Roel biedt het suppen bij Madurodam een ander avontuur dan een tochtje door het centrum. “We hebben voor ieder wat wils. Ben je een echte stadsliefhebber? Dan is het centrum met de bijzondere en iconische gebouwen natuurlijk heel leuk. Er is veel reuring en chaos maar ook meer afval dan op de andere locatie.” Wil je dus écht impact maken en de stad schoner achterlaten? Dan zit je volgens Roel beter in de binnenstad. Liefhebbers van de natuur raadt hij aan om een sessie te reserveren bij de nieuwe locatie. “Het is een wat veiligere en makkelijkere opstaplocatie. Meer natuur, meer rust. Je kan verschillende kanten op, bijvoorbeeld richting het Westbroekpark. Een heel mooi park waar je prachtig kan suppen en zelfs schildpadden kan tegenkomen! Die zitten soms op boomstronken te zonnebaden. Mensen vinden het heel bijzonder om ze tijdens het suppen te zien chillen”.

Tekst gaat verder onder de foto.

Deelnemers van de SUP-actie komen vooral klein zwerfafval tegen. De plastic tasjes, flesjes of papiertjes die in het water drijven, zijn voor Roel dan ook geen verrassing meer. Maar in de Haagse onderwaterwereld zijn ook bijzondere afvalschatten te vinden: “We zien de gekste dingen. Een kluis of koelkast dus, maar ook meubels, verkeersborden, basketballen, complete scooters en fietsen. Sommige deelnemers zijn heel fanatiek en proberen ook de zwaardere dingen uit het water te halen. Als dat lukt, leggen we het netjes op de kant en maken we een melding bij de gemeente om het op te laten halen”.

Wil jij ook gratis een rondje suppen en helpen Den Haag schoner en afvalvrij te maken? Tot en met september kan je nog meedoen aan de SUP-actie. Lees hier meer over de derde editie en hoe je online een plekje kan reserveren.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant