Samen peuken rapen: “Voelt voldaan én is gezellig!”

Elk jaar belanden 10 miljard peuken op de grond in Nederland. “Ook in Den Haag zie je ze overal”, zegt Iris Schut van duurzaamheidsplatform Groene Ogen. Via haar website leende ze al ruim 150 afvalknijpers uit aan iedereen die een steentje wil bijdragen aan een schoner Den Haag. Student Demi de Rijke is één van hen. Als voorbereiding op de Actie Schone Buurt van 18 tot en met 24 september (zie onderaan deze pagina) zocht Iris hem op om samen peuken te rapen.

De peukenronde begint bij Demi in de Nunspeetlaan in de wijk Rustenburg Oostbroek. Demi wijst Iris bij aankomst gelijk op de rondslingerende peuken in de buitenportiek. Hij raapt ze op een doet ze in een doorzichtige zak. De peukenteller staat op 3.

Daarna lopen Iris en Demi richting de nabijgelegen speeltuin. Daarin staan 4 prullenbakken, meer dan het aantal speeltoestellen. Toch vinden Iris en Demi ook hier tientallen peuken op de grond. “Mijn buren en ik ruimen hier elke twee weken afval op. Laatst vertelde een meisje met een grote lach op haar gezicht dat zij en haar vrienden nu weer fijn kunnen spelen. Zonder rondzwervende sigarettenpeuken en ander afval”, vertelt Demi trots.

“Laatst vertelde een meisje met een grote lach op haar gezicht dat zij en haar vrienden nu weer fijn kunnen spelen.”

Demi en Iris vervolgen hun opschoontocht door de Nunspeetlaan naar een lokale supermarkt. “Daar liggen vaak veel peuken”, weet Demi. Onderweg grijpen ze zonder al te veel moeite elke paar stappen een peuk van de straat. De exemplaren tussen de klinkers vereisen wat meer gepiel. “Ik erger me aan de rondslingerende peuken”, zegt Demi. “Het tast het straatbeeld aan en is slecht voor het milieu.”

Eenmaal bij de supermarkt aangekomen liggen er inderdaad meerdere peuken te wachten. Zo ook vlakbij een stoeprandput. “Sommige rokers gooien hun peuk gewoon in de put”, vertelt Demi zorgelijk. En dat terwijl één peuk tot acht water vergiftigt. “Maar ook peuken op straat belanden makkelijk in de put, doordat ze door regenwater worden meegenomen.” Demi studeert waterbouwkunde en weet Iris enthousiast te vertellen over de riolering van de Soestdijksekade. “Het water dat hier de put instroomt, wordt in het kanaal langs de straat geloosd. En dus ook de peuken.”

Ondertussen maken ze het gebied rondom de supermarkt peukvrij. Het duo loopt door naar een café op een nabijgelegen straathoek. De stoep ligt bezaaid met peuken. “We hebben de eigenaar daar al een keer op aangesproken”, zegt Demi hoofdschuddend. Iris en Demi rapen de peuken op, een stuk of 30. “Hier zou een peukentegel ideaal zijn”, merkt Iris op. “Ook voor de eigenaar, dan hoeft hij de peuken niet meer op te vegen.” De peukenzak telt inmiddels zo’n honderd stuks.

De hoeveelheid peukmeuk bij het café geeft Iris en Demi genoeg tijd voor een reisje naar het verleden. De 14 jaar oudere Iris vertelt Demi hoe sigarettenrook “vroegâh” na een avond stappen “zowat uit je poriën kwam”. Demi kijkt haar vol ongeloof aan. “Ja, toen rookte bijna iedereen”, vervolgt Iris. “En overal, tijdens mijn ouders’ studententijd zelfs in de collegezalen.” Demi kan het nauwelijks bevatten en zegt: “Ik vierde laatst mijn verjaardag met zo’n 20 mensen. 1 daarvan rookte. Die vriend durfde zijn peuk natuurlijk niet op straat te gooien.”

De laatste cafépeuk zit in de zak. Tijd om weer richting Demi’s huis te gaan. Onderweg passeren ze een peukentegel. “Ik wil er graag meerdere in mijn buurt”, zegt Demi. “Bijvoorbeeld op een strategisch hoekje waar veel rokers voorbijlopen. Mijn buren en ik legen ’m dan graag. Misschien zijn er wel bedrijven die zo’n peukentegel willen sponsoren?”

Na een uur eindigt de peukenronde weer bij de voordeur van Demi. De doorzichtige zak bevat inmiddels honderden peuken. “Het voelt fijn om een steentje bij te dragen aan een schone buurt”, zegt Demi. “En ’t is ook nog eens erg gezellig! Je kunt lekker bijkletsen, echt een uitje met de buurt.” Iris en Demi praten nog even na voordat de doorzichtige zak met een voldaan gevoel in de prullenbak verdwijnt.

Doe mee: Actie Schone Buurt

Benieuwd of afval oprapen in jouw straat net zoveel voldoening en plezier geeft? Probeer het dan een keer uit tijdens de Actie Schone Buurt. Van 18 september tot en met 24 september leen je eenvoudig een afvalknijper bij jouw dichtstbijzijnde uitleenpunt. Woon je in (de buurt van) stadsdeel Segbroek? Dan kun je ook bij het uitleenpunt van Iris een afvalknijper ophalen.

Iris: “Tijdens de vorige Actie Schone Buurt leenden deelnemers uit de hele stad afvalgrijpers bij mij. Iedereen vond meedoen erg leuk. Een jongen kwam zelfs een extra afvalgrijper halen als verrassing voor z’n vriendin. Zij was helemaal blij. Zo’n prikdate is verrassend romantisch!”

Wist je dat:

  • Plastic uit de sigarettenfilter nooit vergaat?
  • 1 peuk 8 liter water vervuilt?
  • Gedoofde peuken gewoon in 1 van de 7.000 afvalbakken in Den Haag mogen?
  • De boete voor het gooien van een peuk op straat € 140 is?
Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant