Cromvlietpark: van stenen plein naar levendig wijkpark

De nieuwste aanwinst van de Molenwijk is al tijdje open voor bezoekers, maar opende zondag 26 september officieel haar denkbeeldige deuren. De plek, ooit een stenen plein, is omgetoverd tot een groen en klimaatbestendig park met knusse zitjes, speelplekken, wandelpaden en een nieuw ondergronds systeem dat 70.000 liter regenwater kan opvangen om te hergebruiken.

Maar zo’n pareltje van een park moet natuurlijk wel schoon blijven. Fatiha Chokoud is één van de Molenwijkse wijkambassadeurs Schone Wijk die zich daarvoor inzet en was aanwezig bij de opening. Ze gaf voorlichting over afval in de omgeving en vertelde over haar prikacties.

BEELD: Valerie Kuypers (foto’s Fatiha) en Frank Jansen (overige wijkambassadeurs)

Fatiha met bezem in actie tijdens de opening van de het Cromvlietpark

Fatiha: “Ik wil graag een wekelijkse prikactie organiseren in het park. Natuurlijk mag jong en oud hieraan meedoen, maar mijn focus ligt op kinderen. Door de jongste generatie te vertellen hoe belangrijk het is om de wijk schoon te houden, hoop ik het probleem bij de wortels aan te pakken. Ook heb ik tijdens de opening van het Cromvlietpark met veel oudere bewoners een praatje gemaakt. De mensen weten nu dat ze hun afval op moeten ruimen. Nu moeten ze het nog gaan dóén!”

Genoeg prullenbakken

Op een willekeurige middag staan lange rijen kinderen voor de speeltoestellen. Vrouwen zitten op de zitranden te kletsen terwijl ze zonnebloempitten pellen. Mannen wandelen door het park, tieners voetballen in de kooi of picknicken aan de waterkant. Fatiha vindt het nieuwe Cromvlietpark dan ook erg gezellig geworden. Ze probeert er vaak aan het einde van de dag een rondje te maken.

Fatiha: “Het is echt niet nodig om alles op de grond te gooien”

“Ik schrik soms wel hoe mensen het achterlaten. En dat terwijl er genoeg prullenbakken in het park zijn die regelmatig worden geleegd. Daarnaast staan een paar meter buiten het park ondergrondse containers. Het is dus echt niet nodig om alles op de grond te gooien, bovendien maakt troep het park een stuk minder aantrekkelijk. Door je afval netjes weg te gooien halen we nóg meer plezier uit dit park.”

Wijkambassadeurs Molenwijk

Fatiha staat er niet alleen voor. Samen met 15 medeambassadeurs gaat Fatiha de strijd aan tegen rondslingerend afval in Den Haag. Maak hieronder kennis met de andere 2 wijkambassadeurs Schone Wijk van Molenwijk.

Frank Kanhai

Frank is sinds dit jaar wijkambassadeur Schone Wijk, nadat hij zich al jaren verbaasde dat volwassen mensen hun afval op straat gooien. “Maar ik denk in oplossingen, niet in problemen.” En de oplossing zit volgens Frank in verbinding en het gesprek aangaan. “Misschien huurt een buurtbewoner tijdelijk een dure kamer en is heel eenzaam. Dan begrijp ik dat je minder betrokken bent bij de wijk.”

Wijkambassadeur Frank Kanhai in actie

Soeresh Dhoen

Soeresh Dhoen is al jaren actief in de Molenwijk. Vanaf dit jaar is hij ook nog eens Wijkambassadeur Schone Wijk. “Het is een prachtig project, een schone wijk is natuurlijk heel belangrijk. Gelukkig gaat het in de Molenwijk de goede kant op. Buurtbewoners spreken elkaar aan als dat nodig is.”

Wijkambassadeur Soeresh Dhoen steekt graag de handen uit de mouwen

Meer weten over ’t park?

Wist je dat bewoners konden meedenken over het Cromvlietpark, dat het park de stad beter voorbereidt op veranderingen in het klimaat én dat je er eetbaar groen vindt? Meer interessante weetjes over het Cromvlietpark lees je op Het Haagse Groen.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant