Posters en een rattenkunstwerk tegen ongedierte op het Paul Krugerplein

Het Paul Krugerplein kan soms aanvoelen als een beestenboel: duiven, ratten en meeuwen worden steeds meer gesignaleerd. Dit groeiende probleem is het gevolg van het op straat gooien van voedsel, met name brood. Bewoners kopen zelfs speciaal voer voor de duiven.

Woensdag 28 september 2022 kwamen bewoners, bezoekers en ondernemers samen om meer informatie te krijgen over het voeren van de vogels en waarom dit zorgt voor meer ongedierte.

Last van ongedierte

Het Paul Krugerplein is het middelpunt van Transvaal. Er zijn winkels en eetgelegenheden met producten van over de hele wereld.  Op het plein komt de levendige wijk samen. Helaas is er op en rondom het plein veel overlast van ongedierte. Dit komt vooral omdat de vogels worden gevoerd door bewoners die het goed bedoelen. De vogels raken overvoerd en dit zorgt voor ongezonde en zelfs zieke vogels.


Het eten dat blijft liggen trekt ratten en meeuwen aan. Bewoners hebben last van de dieren en het plein, de straten, balkons en gevels zitten onder de vogelpoep. Een bewoner vertelde: “De vogels hebben mijn tomaten op het balkon opgegeten. Ook had ik last van een vogelnest wat vol met wormen lag. Hier heb ik heet water over gegooid.”

Schone containers en een rattenkunstwerk

Hoog tijd dus om het probleem aan te pakken. Staedion, Wijkz en de gemeente Den Haag willen met de campagne ‘Niet voeren’, de overlast van de dieren onder de aandacht brengen. Op woensdag 28 september kwamen buurtbewoners samen om hierover te praten. Er werd een kunstwerk midden op het plein gezet waarmee rattenoverlast in beeld wordt gebracht. Daarnaast hangen er posters op en rondom het plein waarop het voeren van vogels wordt afgeraden. Ook werden de containers, het plein en de straten in de buurt schoongespoten. Eind november wordt bekeken wat de resultaten zijn van deze campagne.

Het rattenkunstwerk staat op het plein om bewustwording te creëren. Foto: Hugo de Wolf

Goed weggooien of invriezen

Maar wat doe je dan wel met oud brood? Er zijn veel recepten waarin je oud brood kan gebruiken, denk aan wentelteefjes of croutons. Daarnaast kan je brood ook goed invriezen. Volgens het voedingscentrum is brood tot wel 1 maand houdbaar in de vriezer en hoef je het dus niet gelijk op te eten. Als je het toch wil weggooien, gooi dit dan in een broodcontainer bij jou in de buurt.

Deze nieuwsgierige duiven keken van een afstandje naar de bijeenkomst. Foto: Hugo de Wolf

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant