Op pad met milieubeheerders Zineb en Mammar in Laak

Milieubeheerders Zineb en Mammar steken al hun energie in een schoon Laak. Ze hebben er een hele kluif aan, want niet iedereen houdt zich aan de afvalregels. Daardoor ligt er regelmatig afval op plekken waar dat niet hoort. Op een druilige, herfstachtige maandagochtend laten Zineb en Mammar zien wat ze zoal doen.

Lees onderaan dit artikel meer over de taken van milieubeheerders van de gemeente Den Haag.

BEELD: Frank Jansen

“De afvalsituatie in Laak is soms schrijnend.”, zegt Zineb. “Wij proberen het juist aanbieden van afval zo gemakkelijk mogelijk te maken.” Daarnaast proberen ze het afvalgedrag van vervuilende bewoners te veranderen. “Maar Laak is drukbevolkt en de mensen zijn heel verschillend, van hipsters tot oorspronkelijke bewoners en van Oost-Europeanen tot zwervers”, vertelt Zineb. “En iedereen is hier welkom. Sommigen zijn heel betrokken bij de afvalsituatie, zoals de bewonersorganisaties. Ze zijn recht door zee en zeggen waar het op aankomt.”

Mammar praat met de vegers van het Haags Veegbedrijf.

Sinds een paar maanden is Zineb milieubeheerder in stadsdeel Laak. “We komen via via met mensen in contact of omdat mensen een melding van afval maken. Ook spreken wij regelmatig met de Wijkambassadeurs Schone Buurt.” Haar collega Mammar doet deze job al 4 jaar en daarvoor in het centrum. Het rondje door de wijk is voor hem vaste prik: “Mensen herkennen mij en spreken mij aan.”

Ratten

Zineb en Mammar lopen over de Laakweg en steken via een bruggetje het naastgelegen slootje over. Aan de waterkant worden passanten gegroet door een bord ‘Voer geen vogels’. “Om rattenoverlast te voorkomen”, legt Mammar uit. “Als je etensresten voor eendjes in het water gooit komen daar namelijk ook ratten op af.” Zineb vult aan: “Volgens de cijfers lijkt het rattenprobleem in Laak mee te vallen, maar ik denk dat mensen het weinig melden. Als je niks meldt, wordt ook niet duidelijk hoe groot het probleem is. Dan kunnen wij er weinig aan doen.” Dat geldt volgens de milieubeheerders ook voor illegaal afval op straat, van zwerfafval tot vuilniszakken en grofvuil.

‘Voer geen vogels’, want dat trekt ratten aan

Van “oorlogsgebied” tot toplocatie

De milieubeheerders wandelen door naar de kruising van de Allard Piersonlaan met de Isingstraat. Daar staan 4 keurige containers voor verschillende soorten afval op een rij. Mammar: “Op deze plek waren eerst 3 bovengrondse containers. Die werden elke vrijdag geleegd. Diezelfde ochtend leek het hier soms net een oorlogsgebied door kapotgeslagen flessen en andere troep op straat. Samen met de omwonenden keken wij of hier ondergrondse containers pasten. De vuilniswagen moet namelijk genoeg ruimte hebben om de containers te legen. En de kraan van de wagen moet overal bij kunnen. Het liefste willen we ook geen bomen weghalen. Deze locatie bleek uiteindelijk geschikt te zijn”, vertelt Mammar trots.

Ondergrondse containers houden de buurt schoon

Een paar straten verder komt het Haags Veegbedrijf voorbij met bladblazers en een veegmachine. “Je bent nooit klaar”, lacht Mammar. Hij maakt een babbeltje met de mannen waarna ze de tocht door Laak voortzetten. “Wat dit werk zo leuk maakt is de betrokkenheid met de wijk. Als je dat niet bent, is deze baan heel lastig. Als iets positief uitpakt sluit ik mijn werkdag met een goed humeur af. Maar soms krijg ik iets niet voor elkaar en ga ik echt met een rotgevoel naar huis.”

Grensgeval Pasteurplein

Zineb en Mammar zijn benieuwd hoe het Pasteurplein eruit ziet. De ondergrondse afvalcontainers zijn daar niet berekend op afval van inwoners uit nabijgelegen wijken waar de vuilnisinzamelaar Haagse Milieu Services (HMS) afval huis-aan-huis ophaalt. Daardoor is het nog weleens een bende. Onderweg komen de milieubeheerders illegaal geplaatst grofvuil tegen. Mammar haalt zijn telefoon uit zijn zak en maakt binnen een paar minuten een digitale melding.

Mammar maakt een online melding van het illegale afval

Een medewerker van het Haags Veegbedrijf (HVB) staat bij de afvalcontainers op het Pasteurplein als de milieubeheerders aankomen. Hij opent het deurtje aan de zijkant, constateert dat 1 container verstopt zit en maakt een melding. De container ernaast werkt nog, is daarom de omgeving deze maandagochtend geen bende? Of komt het door het opvallende bord met afvalinstructies? Volgens Zineb komt het ook door sensoren in de containers. “Die zitten er sinds dit jaar in. De sensoren geven de HMS een seintje als de containerlocaties bijna vol zitten. Zij legen hem dan zo snel mogelijk. We horen positieve verhalen van inwoners.”

‘Ziet er goed uit’

Als laatste stop lopen de milieubeheerders nog even langs het Jonckbloetplein. “Vadercentrum Adam aan dit plein is een waardevolle plek voor de wijk”, vertelt Mammar. “Ze organiseren allerlei activiteiten, waaronder dagbesteding voor oudere mensen. Ook houden ze de groene stroken hier schoon en in de avonduren lopen ze door de wijk om meldingen te maken.”

Het rondje door Laak zit erop en de milieubeheerders lopen terug naar het stadsdeelkantoor. Mammar wendt zich tot Zineb en maakt de balans op: “Ziet er goed uit voor een maandag”.

Milieubeheerders

Elk stadsdeel in Den Haag heeft milieubeheerders in dienst die:

    • Zorgen voor een schone openbare ruimte met voldoende prullenbakken en restafvalcontainers.
    • Regelen dat jouw afvalmelding wordt opgelost, van olievlekken tot hondenpoep. Je maakt een melding via de MyCleanCity-app, op de website van de gemeente Den Haag of bel naar 14070.
    • Ook zelf rondjes maken door het stadsdeel om afval te melden.
    • Betrokken zijn bij verschillende bouwprojecten in het stadsdeel. Ze geven advies over bijvoorbeeld de locaties van afvalcontainers en prullenbakken.
    • Afvalcontainers die vaak verstopt zitten regelmatig controleren.
    • Contact hebben met mensen die een afvalcontainer adopteren. Ook adoptant worden? Geef je op via telefoonnummer 14070 of online via denhaag.nl (en zoek op ‘adopteren’).
    • Contact hebben met de vuilnisophaaldienst en schoonmaakdienst. De milieubeheerders houden ook toezicht op de uitvoering van deze diensten.

Daarnaast doet een milieubeheerder natuurlijk nog meer om jouw buurt schoon te houden. Help je mee? Gooi je afval netjes weg en meld afval op straat via de MyCleanCity-app, op de website van de gemeente Den Haag of bel naar 14070.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant