Een schone stoep begint bij de portiek

Vrijwilligers van ‘Gewoon Sociaal’ (dagbesteding en begeleiding), woningcorporatie ‘Vestia’, welzijnsorganisatie ‘Mooi Welzijn’ en wethouder Hilbert Bredemeijer staken woensdag 3 november de handen uit de mouwen tijdens de laatste editie portiekpoetsen.

BEELD: Valerie Kuypers

Naast de portieken kregen ook de straat en de restafvalcontainers in Moerwijk een opfrisbeurt. De organisatie hoopt dat de schoonmaakactie de inwoners van Moerwijk motiveert om hun portieken en straten schoon te houden. Dankzij de actie stappen al meer buurtbewoners bij Gewoon Sociaal binnen om iets voor de wijk te doen.

Maandelijkse portiekpoetsen

Afval zet je niet in het portiek, niet op straat en niet naast een container,” licht een betrokken gemeenteambtenaar toe. “Afval doe je in de containers. Zo houden we de straat samen schoon.” De gemeente riep het maandelijkse portiekpoetsen in het leven afgelopen juli, als pilot binnen het actieplan Schone Stoep. Daarna is de schoonmaakactie nog 4 keer herhaald. De samenwerking in de wijk met bewonersorganisaties bleek belangrijk om veel voor elkaar te krijgen met weinig financiële middelen.

Wethouder Hilbert Bredemeijer helpt een handje mee

‘Lullen’ én poetsen

Het team van Gewoon Sociaal was met 5 vrijwillige buurtbewoners elke actiedag druk aan het soppen in de Assumburgweg in Moerwijk. Van traptreden in de portiek, tot aan de tegels op de stoep. Zelfs de containers maakten ze schoon. Wilco van ‘Gewoon Sociaal’: “Wat mij betreft gaan we nog even door. De actie werkt, ik hoor positieve berichten uit de wijk. De straat is schoner en bewoners zijn enthousiast, ze willen graag meedoen.”

Enkele buurtbewoners kregen zelfs een presentje van Mooi Welzijn omdat zij een grofvuilafspraak hadden gemaakt. Opbouwmedewerkster Wanita: “Mensen voelen zich door deze actie gezien en gehoord. Er wordt aandacht aan ze gegeven. Er zijn delen in Moerwijk die wel wat schoonmaakactiviteiten kunnen gebruiken. Ik kreeg ook weleens appjes van buurtbewoners of we ook bij hen zouden langskomen. Ik denk dat dit het begin kan zijn van meer mooie acties. En we enthousiasmeerden mensen om hun portiek en straat zelf schoon te houden.”

Zelf aan de slag

Ook woningcorporatie Vestia hoopt dat bewoners nu weer zelf aan de slag gaan. Michel, Wijkbeheerder bij Vestia, was erbij om de buurtbewoners het aanbieden van grofvuil bij in- en uithuizingen uit te leggen: “Wij vinden het belangrijk dat mensen in een schone portiek wonen en dat ze dat ook zelf gaan bijhouden, want niet iedere portiek huurt daar een schoonmaakpartij voor in. Je ziet dan regelmatig vervuiling waar vrijwel niemand zelf wat tegen doet. Wij hopen dat deze actie mensen uit de wijk het verantwoordelijkheidsgevoel weer teruggeeft.”

Bij de laatste portiekpoetsactie in november kwam de wethouder buitenruimte, Hilbert Bredemeijer langs om het portiekpoetsteam te bedanken. Hij benadrukte de waardevolle inzet voor de wijk, door de wijk.

Actieplan Schone Stoep

De samenwerking tussen de verschillende partijen is ontstaan vanuit het gemeentelijke actieplan Schone Stoep. Met elkaar bedachten ze de actie en werkten ze het uit. Zo vormde zich een sterk team om de wijk mooier, schoner en socialer te maken.

In het actieplan Schone Stoep voert de gemeente planmatig een aantal pilots en experimenten uit om overlast van afval op straat en naast containers tegen te gaan. Zoals bijvoorbeeld een vaste ophaaldag voor grofvuil, inzet van wijkambassadeurs, communicatie in andere talen en extra handhaving, ook buiten kantooruren. De lessen gebruikt de gemeente om de reguliere aanpak te verbeteren.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant