Meerkoetnesten van rietjes
In sommige nesten zie je tegenwoordig geen riet meer; maar plastic rietjes. Meerkoeten gebruiken de de kleurrijke plastic drinkbuisjes als nestdecoratie maar waarom doen ze dit en wat zijn de gevolgen? Bioloog Auke-Florian Hiemstra legt het uit.
“Meerkoeten zijn die zwarte watervogels met de witte snavels”, legt bioloog Auke-Florian Hiemstra uit. “Vroeger bouwden deze vogels hun nesten altijd met riet, takjes en waterplanten. Maar in sommige nesten zie je tegenwoordig geen riet meer; maar plastic rietjes. Soms wel meer dan 50 per nest. Ook afzetlinten zijn in trek, snoeppapiertjes en het folie om sigarettenpakjes.”
Nederland is een meerkoetenland
In wijkpark De Horst naast winkelcentrum Mariahoeve zit zo’n meerkoetfamilie in een nest gebouwd van takjes én zwerfafval. Moeder meerkoet ligt op een leeg zakje chips; twee kleine meerkoetjes liggen dicht tegen haar linkerzij aan. De vader staat in hetzelfde nest naast zijn kroost met één poot op een mondkapje.
In het nest liggen ook plastic zakjes, een wegwerphandschoen en twee blikjes. Dit is helaas geen uniek beeld. “In Nederland hebben we een van de hoogste dichtheden van Europa aan deze watervogels; we zijn een echt meerkoetenland. Iedereen heeft wel een paartje in de buurt,” legt Auke-Florian uit.
Gevaarlijk voor dieren
Auke-Florian wil weten waarom de meerkoeten afval gebruiken in hun nest en wat de gevolgen ervan zijn. “Meerkoeten lijken er misschien wat mee te kunnen, voor heel veel andere dieren is plastic enorm gevaarlijk”, legt hij uit. Dat komt omdat een dier niet weet wat zwerfafval is. Een tak of een stukje plastic benaderen ze hetzelfde. Ook kunnen dieren zwerfafval als voedsel zien. Vogels en andere dieren krijgen daardoor plastic in hun maag.