Maak van je ommetje een opschoonommetje!

Zaterdag 20 maart is het Landelijke Opschoondag. In Den Haag kun je zelfs een hele week aan de slag tijdens de actie Schone Buurt van 20 tot en met 26 maart. Een uitgelezen kans om een frisse neus te halen, in beweging te komen én jouw buurt te verlossen van zwerfafval. Zo gaan we van een ommetje naar een opschoonommetje.

Veel Hagenaren en Hagenezen zitten vanwege de coronacrisis hele dagen thuis. Letterlijk. De Hersenstichting en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder adviseren om dagelijks de benen te strekken voor je gezondheid. Daarom ontwikkelden zij de succesvolle wandel-app Ommetje. En als je dan toch buiten bent, raap dan ook eens wat zwerfafval van straat. Van ommetje naar opschoonommetje. Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden waaruit blijkt: schoonmaakommetjes zijn voor alle leeftijden!

Jong geleerd is oud gedaan

Gehesen in gele hesjes voorzien van een eigen logo. Met grijpstokken en afvalzakringen in de hand prikken ze overal in de Leidschenveense wijk De Lanen zwerfafval op. ‘De Milieuclub’ opgericht door Emma (8), Jesse (6), Lianne (10) en Quinten (10) pakt het professioneel aan. Met subsidie van de gemeente Den Haag startten de jonge fanatiekelingen in september 2020 met hun club. Minstens 1 keer per week – op woensdagmiddag na schooltijd of in het weekend – maken ze hun opschoonommetje door de speeltuin en door de rest van de wijk. Inmiddels zijn daar nog 4 clubleden bijgekomen.

De Milieuclub-oprichters laten hun logo zien.

De slogan van De Milieuclub spreekt boekdelen: ‘Animal friends and world friends’. De oprichters zijn enorm begaan met de natuur en houden van dieren. Lianne, zelf vegetariër: “Ik zag dat het steeds slechter ging met het milieu, dus daar wilde ik iets aan doen.” Net als Quinten: “Het milieu is 1 van de belangrijkste dingen”. Daarom bedacht de vriendengroep De Milieuclub. Jesse: “Ik vind dieren ook heel belangrijk.” Lianne benadrukt: “We ruimen op voor de dieren, maar zwerfafval is sowieso heel slecht. Sommige mensen gooien afval op straat alsof het vanzelf weggaat. Als afval op de hele wereld in de natuur belandt houden we geen normale wereld meer over. Dat is echt niet goed!.” Jesse vraagt iedereen dan ook geen afval meer op straat te gooien: “Dat gebeurt nog té vaak; daar maken we ons zorgen over.”

“Sommige mensen gooien afval op straat alsof het vanzelf weggaat”

De clubleden zijn niet alleen maar ongerust, ze vinden hun opschoonommetje ook gezellig. Ze lachen een hoop af en zijn graag samen buiten. “Soms krijgen we zelfs een snoepje van mensen die in de buurt wonen”, vertelt Emma enthousiast.

V.l.n.r.: Lianne, Emma, Quinten en Jesse ruimen elke week zwerfafval op in de speeltuin en in de wijk.

ZZP’er vol doorzettingsvermogen

Henk Hartzheim (66) begon al met zijn opschoonommetjes voordat het oudste lid van De Milieuclub geboren was. Sinds 12 jaar struint hij 2 tot 3 keer per week de straten in Loosduinen af op zoek naar zwerfafval. Henk: “Per keer ben ik zo’n 2,5 tot 3 uur bezig, want er ligt heel wat.” Henk begon zijn schoonmaakavontuur omdat hij zich ergerde aan het zwerfafval op straat. “Ik zag de wijk vervuilen en nam het initiatief dat zelf aan te pakken.” Als blijk van waardering ontving Henk 2 jaar geleden de Stadsspeld van de gemeente Den Haag.

Henk Hartzheim neemt de stadsspeld in ontvangst voor zijn vrijwilligerswerk.

“Van de gemeente heb ik ook een mooi feloranje werkpak gekregen, héél professioneel. Iedereen houdt nu automatisch 1,5 meter afstand”, grapt hij. Ook hoeft Henk niet bang te zijn voor groepsvorming: “Ik loop mijn opschoonommetjes alleen, zonder medeprikkers. Ik ben een ZZP’er: een zelfstandige zonder prikkers.”

Henk Hartzheim in zijn feloranje pak.

Henk vindt de opschoonommetjes tijdens de Actie Schone Buurt een goed idee: “Als je buiten loopt kun je gelijk wat oprapen. Veel mensen doen dan ook bij mij in de buurt.” De tip van Henk: neem een zakje mee en een paar handschoen. “Zeker nu moet je hygiënisch te werk gaan!”

“Als je buiten loopt kun je gelijk wat oprapen”

Actie Schone Buurt

Een schonere buurt begint bij jezelf! En daar ben je nooit te oud of te jong voor. Zaterdag 20 maart is het Landelijke Opschoondag. Op deze dag ruimen vrijwilligers landelijk zoveel mogelijk zwerfafval op. Ook in Den Haag steken we de handen uit de mouwen om de stad een stukje schoner te maken. Dat doen we zelfs een hele week tijdens de actie Schone Buurt. Doe jij ook mee? Reserveer gratis opruimspullen bij jouw dichtstbijzijnde startpunt.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant