Kabouters ruimen het strand op

Bettina van Elk is ruim 30 jaar een fanatieke duiker bij de Haagse Onderwatersportvereniging Sirene. “Ik houd van de zee en ben in Den Haag opgegroeid. We wonen hier aan het strand en aan zee. Tijdens mijn duiken zag ik veel rotzooi in het water. Ook op het strand ligt helaas nog zoveel zwerfafval. Daarom deed ik eind 2018 mee aan een opschoonactie van Nederland Schoon. Alles wat niet in zee komt is mooi meegenomen!

Tijdens de actie vroeg ik me af waarom we dit niet vaker doen.” Niet veel later organiseerde Bettina de wekelijkse opschoonactie van Slimme Senior: een Haags platform van 55-plussers. Dankzij activiteiten als het vuiljutten kunnen Haagse Senioren nieuwe vrienden maken, ontspannen en in beweging blijven.

“Alles wat niet in zee komt is mooi meegenomen!”

Dat zwerfafval jutten allesbehalve saai is, laten de Slimme Senioren zien. “We maken er iets gezelligs van”, vertelt Bettina. “Het is echt een uitje geworden voor de deelnemers. Eerst drinken we samen koffie en kleden we ons vrolijk aan.” Bettina zegt dat veel mensen moeten lachen om hun oranje en groene kledingstukken, hoedjes, sjaals en beenwarmers. “Omwonenden van het eindpunt van lijn 11 noemen ons de kabouters”, zegt Bettina lachend. Om de week starten de Slimme Senioren vanaf dit punt en bij het openbaar vervoer bij het Zwarte Pad. Ter afwisseling lopen de vuiljutters ook naar het Zuiderstrand.

Verslavend en mediteren

Volgens Bettina werkt zwerfafval oprapen verslavend. “Ik móet zwerfafval dat ik tegenkom opruimen. Iemand van ons noemde het laatst net mediteren. Daar zit wat in. Je bent dan wel met een groep, maar al snel na de start verspreidt de groep zich en ben je even in alle rust alleen. Per keer verzamelen we kilo’s afval per persoon, elke week opnieuw. Ik liep een keer 100 meter en toen zat mijn vuilniszak al vol.

Soms vinden we grappige dingen, zoals een lachgasfles met een telefoonnummer erop. We belden het nummer, maar niemand nam op. Via een ander nummer op internet, dat wel bereikbaar was, hebben we een plek afgesproken, waar de fles gevonden kon worden. Achteraf hadden we spijt, zo’n fles is best een aantal koppen koffie waard! Als we iets zinvols vinden nemen we het mee. Glazen brengen we naar de kringloopwinkel; een gevonden waterkan staat bij mij in de kast. En in mijn tuin heb ik inmiddels een hele verzameling strandspeelgoed!” Het ergste vindt Bettina de sigarettenfilters. “Daar zit gif in. 1 filter vervuilt 8 liter water dat in het grondwater verdwijnt. Het duurt 2 tot 12 jaar voordat een sigarettenfilter is verdwenen. En de luiers niet te vergeten, die achteloos in de duinen worden gegooid.”

Ook vuiljutten?

Slimme Senior organiseert iedere week op donderdag vanaf 11.00 uur een opschoonactie op Scheveningen. Meer informatie: slimmesenior.nl. Strandgangers kunnen ook bij tientallen Haagse strandpaviljoens het hele strandtentseizoen door een gratis juttas lenen en inleveren voor een bedankje. Of bekijk het overzicht van nog meer Haagse beach cleanups.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant