Een dagje meefietsen met handhaver Robin
Zij zien erop toe dat de wijken en buurten in de stad veilig en leefbaar blijven, de handhavers. Wat veel mensen niet weten, is dat ze ook afvalmeldingen maken. We fietsten een dagje mee met handhaver Robin. Robin zit in het biketeam: dit team wordt door de hele stad ingezet voor verschillende handhavingsproblemen waarbij flexibele inzet nodig is.
Starten met een bakje koffie
Hoewel je zou denken dat het werk als handhaver vol actiemomenten zit, begint Robin de dag met een bakje koffie achter het bureau: “Wij beginnen onze dag eigenlijk zoals dat bij ieder ander bedrijf gaat. Ik kom binnen op kantoor en begin met een bakje koffie. Vervolgens ga ik achter mijn bureau zitten en check ik het meldingssysteem. De meldingen die ik tegenkom, noteer ik. Ik begin vervolgens met mijn surveillance.”
Er zijn verschillende soorten handhavingsteams actief en één daarvan is het biketeam waar Robin in zit. Dit team wordt door de hele stad ingezet om alles netjes op orde te houden. Tijdens zijn surveillance fiets hij door de stad en observeert hij wat er allemaal gebeurt. We zijn nog geen 10 minuten onderweg en Robin spot al snel een verkeerd aangeboden matras. “Als ik afval naast de container zie liggen, kijk ik of er al een melding is gemaakt. In dit geval niet dus maak ik er eentje in ons systeem.” Het is zo gebeurt. Robin voert de locatie in, wat er precies ligt en maakt een foto.
Aanspreken op gedrag
We vervolgen onze weg en stoppen af en toe zodat Robin zijn meldingen kan maken. Het fietstempo van de handhavers ligt hoog dus voor ons een mooi moment om even bij te komen. Op een gegeven moment stoppen we bij een ondergrondse container waar iemand op dat moment haar afval naast de container zet. Robin spreekt de bewoner aan waarna ze het afval netjes in de container stopt. “Vaak als ik dit soort dingen tegenkom, maak ik een praatje met de bewoner en dan merk je dat de intenties niet slecht zijn. Ik spreek ze erop aan en vertel over de boete van €200 die staat op het verkeerd aanbieden van huisvuil.”
Ook bedrijven bieden hun afval soms verkeerd aan. Aan Robin dan de taak om uit te zoeken van wie het afval is en het gesprek aan te gaan. “Als ik bijvoorbeeld een container van een bedrijf zie staan, die verkeerd staat of niet goed dicht zit probeer ik altijd het gesprek aan te gaan en advies te geven. Zo zorgen we er samen voor dat de stad mooi schoon blijft.”