Afhaalrestaurants en gemeente strijden samen tegen zwerfafval

Afgekloven kippenkluifjes, half leeggegeten snackboxen maar ook drinkbekers, rietjes, servetten.. Het is helaas geregeld te zien in de openbare ruimte rondom restaurants waar maaltijden worden afgehaald. Om dit zwerfafval tegen te gaan, werkt Gemeente Den Haag intensief samen met horecaondernemers uit de stad. Wethouder Arjen Kapteijns en ondernemers uit verschillende stadsdelen hebben hiervoor op donderdag 27 juni een convenant ondertekend. Met deze afspraken wordt de aanpak van zwerfvuil en afvaloverlast in de omgeving van deelnemende restaurants nog verder uitgebreid. In dit eerste artikel over het samenwerkingsconvenant maak je kennis met de aangesloten horecapartners op de Leyweg.

Rondslingerend afval is Ozer Nebioglu, manager bij Subway, een doorn in het oog. Hij werkt tien jaar bij de vestiging aan de Leyweg en heeft geregeld te maken met overlast van zwerfafval. Eén windvlaag zorgt er volgens de manager voor dat niet de klanten op zijn terras koning zijn, maar andere hongerige gasten. Zo profiteren meeuwen van de slingerende verpakkingen en etensresten die op zijn terras waaien. Afval dat volgens Ozer op straat is gegooid of na het belanden in de prullenbak alsnog in de omgeving van het restaurant is terechtgekomen, bijvoorbeeld na een bezoek van statiegeldrovers aan het gelijknamige winkelcentrum. Hij vindt het zwerfafval smerig en slechte reclame. “Een rommelig en vies terras is geen visitekaartje en schrikt klanten af. Ook trekt al dat afval ongedierte aan”, vertelt Ozer. “Als het zo doorgaat krijgen we er een rattenprobleem bij.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De manager vindt een schone leef- en werkomgeving belangrijk en gelooft in de kracht van samenwerken. Het ondertekenen van het convenant is voor hem dan ook een logische stap. “Als iedereen een beetje helpt en meewerkt komen we al heel ver. Hoe meer mensen aansluiten, hoe minder afval.” In het convenant staan afspraken om samen te werken in het schoonhouden van de directe omgeving van de deelnemende bedrijven. Er is bijvoorbeeld afgesproken dat de gemeente opruimmaterialen zoals afvalknijpers en vuilzakken levert en indien nodig extra afvalbakken plaatst. De horecaondernemers zorgen dat de buurt rondom het werkterrein, het visitekaartje waar Ozer het eerder over had, schoon blijft door één keer per dag een extra opruimronde uit te voeren. Het is een aanvulling op de werkzaamheden van de gemeente zoals het reinigen van de openbare ruimte.

Tekst gaat verder onder de foto.

Samantha van der Meijde werkt net als Ozer in een restaurant aan de Leyweg. Ze is shiftleader bij Kentucky Fried Chicken, een functie met verschillende taken waaronder leidinggeven, instrueren en begeleiden van collega’s. Maar Samantha haar aandacht gaat niet alleen naar haar team. Het is het zwerfafval rondom het pand waar de kipproducten worden verkocht, dat dag in dag uit moet worden bestreden. “De overlast is hier heel erg. Er staan afvalbakken maar dat maakt voor veel mensen weinig uit. Er wordt alsnog veel op straat of in de bosjes gegooid”, vertelt de Haagse. Ze is geregeld buiten om afval met het kenmerkende portret van de KFC-oprichter te verwijderen. “Heel vervelend want het laat een slechte indruk achter. Als de straat er rommelig en vies uitziet, waarom zou het dan wel binnen netjes en schoon zijn?” Ze vreest dan ook dat het zwerfafval potentiële klanten afschrikt. Dat zij en haar collega’s samen met de gemeente de strijd tegen afvaloverlast aangaan vindt ze waardevol. “Het is heel goed dat we nu samen aan de slag gaan want niet alleen de ondernemers, klanten en het milieu ondervinden de gevolgen. Ook voor omwonenden is het zwerfafval allesbehalve fijn: zij kijken naar buiten en zien alleen maar troep liggen. Als we het samen doen, staan we echt sterker.”

Het ondertekenen van het convenant is een van de actiepunten uit het door de gemeente in 2023 gepresenteerde Aanvalsplan Afval en is een belangrijke stap naar een schoner en leefbaarder Den Haag. Het samenwerkingsconvenant loopt een jaar waarbij de werking tussentijds wordt geëvalueerd en indien nodig geactualiseerd. Ook wordt er onderzoek gedaan naar andere horecaondernemers die zich willen aansluiten bij het convenant. Ondernemers die geïnteresseerd zijn of meer informatie willen, kunnen contact opnemen door een mail te sturen naar afvalenschoon@denhaag.nl.

In het volgende nog te verschijnen artikel aandacht voor de andere aangesloten horecapartners: medewerkers van McDonalds Kurhausweg, Mcdonalds Escamplaan, Five Guys Spui en Kentucky Fried Chicken Spui.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant