Kom van dat blad af: adopteer een bladkorf in Bosweide of Landen 

Gemeente Den Haag voert deze herfst een proef uit met bladkorven om overlast van bladafval tegen te gaan. Begin november worden in 2 buurten, Landen (Mariahoeve in stadsdeel Haagse Hout) en Bosweide (Ypenburg in stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg), korven geplaatst waarin bewoners het blad van gemeentelijke bomen en struiken kunnen doen. De bladkorven worden half december weer verwijderd. Om de proef succesvol voort te kunnen zetten, is de gemeente op zoek naar bladkorfadoptanten. Woon jij in Landen of Bosweide? Help dan ook mee om jouw buurt schoon, veilig en bladvrij te houden. Aanmelden kan tot en met 31 oktober 2024. 

Herfst, het seizoen waarin de natuur een metamorfose ondergaat en levendig groen plaatsmaakt voor een kleurenpalet van geel, oranje en rood. Én het seizoen van vallende bladeren. Heel veel bladeren. Hoewel dit mooie plaatjes oplevert, zorgt al dit gevallen blad ook voor overlast.  Zo kunnen natgeregende bladeren voor slip- en uitglijdgevaar zorgen. Ook kan opgehoopt blad problemen veroorzaken bij dakgoten, putten en het riool. Daarom is het belangrijk dat de bladeren van stoepen, (fiets)paden, pleinen en straten worden verwijderd. 

Jaarlijks haalt de gemeente Den Haag zo’n 1,5 miljoen kilo herfstbladeren van de stoepen en straten. Het bladafval wordt met bladblazers, -zuigers en veegmachines verzameld en verwerkt tot compost voor de Haagse parken en tuinen. Maar in de herfst vallen bladeren zo snel met grote hoeveelheden van de bomen, dat het niet mogelijk is om de bestrating constant bladvrij te houden. In Landen in Mariahoeve en in Bosweide in Ypenburg wordt deze herfst gekeken of bladkorven kunnen bijdragen in de strijd tegen bladoverlast.

Tekst gaat verder onder de foto.

Huisje, boompje, bladkorf  
Als bladkorfadoptant sluit je een overeenkomst voor de adoptie van de korf en ben je de contactpersoon voor de gemeente. De belangrijkste taken bij het beheer van de korf zijn dat je er goed voor zorgt en oplet dat er alleen blad van gemeentelijk groen in wordt weggegooid. Zwerfafval, grofvuil en snoeiafval mogen niet in de korf omdat dit de verwerking van het bladafval verstoort. De gemeente leegt regelmatig de bladkorf. Waar het kan, bijvoorbeeld in gemeentelijke gazons, blijven de bladeren wél liggen. Dit is namelijk goed voor de biodiversiteit. De aangevraagde bladkorf wordt begin november geplaatst op loopafstand van de adoptant en wordt half december weer weggehaald. 

Zie jij het wel zitten om een bladkorf te adopteren? Lees meer over de adoptieprocedure via denhaag.nl/bladkorfadopteren en meld jezelf aan als adoptant! 

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant