5 vragen aan wethouder Anne Mulder
Dagelijks zijn er in Den Haag heel veel mensen aan de slag om de stad schoon te houden. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Den Haag ook schoon blijft. Zo blijft de stad een fijne plek om te wonen, leven en werken.
Benieuwd hoe wethouder buitenruimte Anne Mulder hierover denkt? We stellen hem 5 vragen.
Hoe is het om wethouder mobiliteit, buitenruimte en Scheveningen te zijn?
Dit is een mooie portefeuille! Iedereen wil graag dat zijn straat, buurt en wijk, schoon en op orde is. Dat betekent dat de stad schoon, veilig en bereikbaar moet zijn. Dat is een grote uitdaging, waar ik me graag elke dag voor wil inzetten.
Hoe zorgt de gemeente ervoor dat de bewoners het beste worden ingelicht over afval?
Ik fietste laatst door de stad en toen zag ik een vader aan zijn dochter uitleggen waarom papier in een aparte container wordt gestopt. Dit is een mooi voorbeeld van bewustwording. Aan ons is de taak om de Hagenaar op de juiste manier te informeren hoe zij met hun afval om moeten gaan.
Helaas belandt er toch nog afval op straat, naast de ondergrondse containers en uiteindelijk in het water. Een belangrijk middel om de burgers te informeren over het voorkomen van vervuiling is onze campagne ‘Schoon, doen we toch gewoon?’. We willen vervuiling in de eerste plaats voorkomen, wat er onverhoopt toch komt te liggen ruimen we op. Mensen die moedwillig afval op straat gooien of zetten, lopen de kans op een fikse boete.
U gaat een gedragspsycholoog inzetten, kunt u daar meer over vertellen?
Samen met het college ben ik benieuwd waarom er afval op straat naast e niet in containers wordt weggegooid. Met een gedragspsycholoog willen we daar proberen achter te komen. Als je door de stad loopt, merk je dat er een groot verschil is tussen de ene en de andere wijk. Het is dan ook belangrijk dat de verschillende wijken een eigen aanpak krijgen. Zo kunnen we passende richtlijnen opstellen en daarna ons beleid daarop aanpassen.
U heeft ook aangegeven op wijkexpedities te gaan, wat wilt u hiermee bereiken?
We zijn erg benieuwd hoe Hagenaren denken over het afvalvraagstuk en hoe ze het in hun buurt ervaren. Het doel van het onderzoek is om ervaringen en ideeën op te halen bij bewoners over (de aanpak van) zwerfafval. Deze ideeën willen we inzetten in onze strijd tegen zwerfafval.
Hoe kunnen bewoners zelf bijdragen aan een schone stad?
De makkelijkste manier voor bewoners om te helpen de stad schoon te houden is door je afval op de juiste manier aan te bieden en op te ruimen. Op de website van de gemeente vind je alle info over afval en kan je makkelijk gratis een afspraak maken om je grofvuil op te halen.
Verder worden er veel opruimacties in de stad georganiseerd. Denk aan de SUP-actie, de beach cleanups en Actie Schone Buurt. Ook is het erg mooi om te zien dat groepjes bewoners zelf op pad gaan om hun eigen buurt schoon te maken. Naast dat we zo samen zorgen voor een mooie en schone stad, is het ook erg gezellig en inspirerend!