Welkom in de gezelligste containerruimte van Den Haag

Wat hebben een flamingo met hoed, een coole hagedis en een zakelijke tijger met afval te maken? Als je het studentencomplex in de Asstraat binnenloopt, zie je de vrolijke dieren op de muur staan omringt door abstracte vormen en felle kleuren.

De hal en de containerruimte zijn omgetoverd tot vrolijke kunstwerken zodat bewoners minder geneigd zijn om hun afval te dumpen. Wouter van Veen van woningcorporatie Staedion en Haagse kunstenaar Ringo Mollinger vertellen meer over het project.

Met het actieplan Schone Stoep probeert de gemeente Den Haag met diverse proeven het afvalprobleem in de stad aan te pakken. Om te onderzoeken hoe de gemeente studenten kan betrekken bij het onderwerp afval zijn ze aan de slag gegaan met Wouter van woningcorporatie Staedion. “Het studentencomplex wat ik beheer in de Asstraat is een mooie plek om het afvalprobleem te onderzoeken. De studenten weten hun weg naar de milieustraat nog niet te vinden en laten hun oude spullen en afvalzakken in de hal en de containerruimte achter. Het is een grote ergernis voor veel bewoners, het levert overlast op en trekt ongedierte aan.”

Kleuren, figuren en abstracte vormen

Wouter begon samen met de gemeente te brainstormen en ze kwamen zo uit bij het versieren van de hal en de containerruimte met muurschilderingen. Voor het kunstwerk werd Haagse street artist Ringo Mollinger ingeschakeld die met zijn enorme kunstwerken door heel de stad te vinden is. Ze begonnen met een gesprek waarin werd nagedacht over een idee en bijpassend ontwerp. “We hebben hierbij gekozen voor een Caribische sfeer, iets waar de bewoners erg positief op reageerden. Door de ruimtes te versieren in dat thema hopen we dat bewoners meer binding krijgen met de plek zodat ze minder geneigd zijn om afval achter te laten”, vertelt Wouter.

Ringo ging vervolgens aan de slag met een ontwerp: “Wouter gaf hele fijne handvaten en met het Caribische thema kan je alle kanten op qua kleur, figuren en abstracte vormen.” Naast een kleurrijk ontwerp dacht Ringo ook aan de praktische kanten. “Toen ik voor het eerst in het complex kwam, viel het op dat er vetvlekken op de muur zaten van spullen die er tegenaan worden gezet. Ik probeerde het kunstwerk dan ook wat drukker te maken zodat je niet elk spatje duidelijk ziet. Je moet niet verwachten dat iedereen met fluwelen handschoenen er langs gaat lopen.”

Positieve reacties

Ringo kreeg tijdens maken van de schildering positieve opmerkingen. “Bijna iedereen die langsliep, vond het erg tof en kreeg een glimlach op het gezicht. Ik hoop dat de bewoners het gaan zien als hun eigen muur en hem ook zo behandelen.” De komende maanden gaat Wouter samen met de gemeente onderzoeken of de kleurrijke schildering ook echt zorgt voor minder afvaloverlast. “In oktober gaan we de eerste resultaten verzamelen en kijken of het heeft gewerkt. Ik merk zelf aan de eerste reacties dat het grootste deel van de bewoners het erg leuk vindt. Wat mij betreft is het de gezelligste containerruimte van de stad!”

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant