5 tips van opruimcoach Fabienne Kwakkenbos
“Rust in het hoofd begint bij rust en orde in je omgeving”, aldus opruimcoach Fabienne Kwakkenbos. Volgens haar geldt dat ook voor een opgeruimde straat. “Rommel geeft continu prikkels af; je kan er zelfs stress door ervaren. Het opruimen geeft dan rust”, legt Fabienne uit. “En zeg nou zelf, een straat vol afval doet toch afbreuk aan een mooi en opgeruimd huis?”
Al wandelend door het Haagse Hout geeft ze onderstaande 5 tips voor een opgeruimde woning en straat. Fabienne: “Zo kun je jouw ‘genietmoment’ doorzetten wanneer je jouw opgeruimde huis binnenkomt”.
Tip 1: alles een vaste plek
Het is vroeg op maandagochtend. Het wekelijkse moment waarop het huishoudelijk afval huis-aan-huis wordt opgehaald in het Haagse Hout. Haar passie voor het aanbrengen van structuur valt op. “Ik heb de drang om die kliko’s en de fietsen netjes op een rij te zetten. Aan de andere kant is het gezellige drukte, want er mag geleefd worden. Net als in huis is de basis dat alles een vaste plek heeft. Een fiets of container zet je dus niet midden op de weg.”
Tip 2: voel je verantwoordelijk
Volgens de opruimcoach moeten we naar meer dan alleen je eigen woning kijken: “Jouw stad, provincie, land en zelfs jouw wereld. Ben jij hier niet ook verantwoordelijk voor? Zijn we hier niet allemaal verantwoordelijk voor? Jij kan het verschil maken!” Daarnaast is het volgens Fabienne goed voor je mentale en fysieke gezondheid om tijdens het huidige thuiswerken een wandelpauze te nemen en daarbij gelijk wat afval te rapen met een paar squats. “Als je iets vies vind om op te pakken, gebruik een hondenpoepzakje.”
Tip 3: vraag hulp
Afval op straat voorkom je niet alleen. Daarom adviseert Fabienne om hulp te vragen, bijvoorbeeld van de gemeente door een afvalmelding te maken. “Hoe sneller, hoe beter. Zo werkt dat binnenshuis ook. Uitstellen is afstellen. En hoe langer je hetzelfde afval op jouw route ziet liggen, hoe meer je hier aan stoort. Het kan een verhaal krijgen. Zonde van jouw energie! Ruim het op en klaar ermee”. Daarnaast kun je hulp vragen aan je buren. “Maar verwacht niks, want jouw actie is niet afhankelijk van een ander. Probeer de voordelen voor jezelf in te zien. Want doet een opgeruimde straat met jou? Grote kans dat jouw buren al snel de voordelen inzien en meehelpen.”
Tip 4: voorkom zwerfaval (ook in huis)
Thuis gooi je je afval toch ook niet op de grond? Wonderbaarlijk ziet Fabienne het toch gebeuren: “Je werkt boven aan je bureau met een leeg pak koekjes vol kruimels ernaast. De bel gaat beneden en vervolgens ben je afgeleid. De volgende keer heb je misschien jouw handen vol en blijft de lege verpakking liggen. Als dit maar lang genoeg duurt, zie je het niet meer. Of je stoot het pak met kruimels per ongeluk van het bureau.” De leefomgeving kan zo onveilig en onhygiënisch worden, net als bij zwerfafval op straat. Gooi het daarom altijd in de afvalbak, en laat geen afval rondslingeren. In huis maak je het jezelf makkelijker door op verschillende plekken in huis prullenbakken te plaatsen. En stem het formaat goed af op de plek en wat je weggooit.
Tip 5: contact met vuilnisophalers
Aan het einde van het interview raakt de opruimcoach kort in gesprek met 2 voorbijkomende vuilnismannen. “Ik denk dat het belangrijk is voor hun beroep om contact met de buurt te houden. Wanneer mensen ze herkennen zullen ze sneller vragen of tips delen.” De plicht roept, dus niet veel later springen de mannen weer achterop de vuilniswagen. Ze laten een opgeruimde straat achter. De opruimcoach kijkt tevreden naar het resultaat.
‘Professional organizer’
Fabienne is opruimcoach en gediplomeerd professional organizer. Ze wil haar cliënten na een drukke dag laten thuiskomen in een huis waar ze de rust en ruimte ervaren. Waar je kunt ontspannen, opladen en genieten. Een opgeruimde straat heeft volgens Fabienne vergelijkbare voordelen. Het is een prettig beeld en zorgt voor rust in het hoofd.