Het buurtserviceteam

Polski

عربي

Türk

English

Met de herkenbare oranje vestjes zijn ze niet meer weg te denken uit het Haagse straatbeeld. Met vegers, grijpers, bosmaaiers, vuilniszakken en andere materialen struinen de medewerkers van het buurtserviceteam door de wijk om Den Haag schoon te houden.

Wat doet het buurtserviceteam?

Ieder stadsdeel heeft een eigen buurtserviceteam. De teams vegen de straten, verwijderen het zwerfafval en legen de afvalbakken. Ook verwijderen zij kauwgom van straat en onkruid om daarin vastrakend zwerfafval te voorkomen. De medewerkers zijn alleskunners, ze wisselen hun werkzaamheden dagelijks af en zijn op alle gebieden inzetbaar.

Om te zorgen dat dit allemaal soepel verloopt, stuurt de voorman/vrouw het team aan. Hij of zij zorgt dat de route wordt bepaald en kiest welke medewerker wat gaat doen die dag.

Vroeg op pad

De teams gaan vroeg uit de veren en beginnen hun dag op plekken waar veel zwerfafval ligt zoals winkelcentra en speeltuinen. Deze plekken zijn dan op tijd schoon, voordat bezoekers komen. Vervolgens gaan ze door met de straten eromheen. Deze worden gecheckt en waar nodig schoongemaakt. Een straat wordt gemiddeld 2 keer per week schoongemaakt. Dit is afhankelijk van het afval in de straat.

Werken met de veegmachine

Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van het buurtserviceteam is op pad met de veegmachine. De zuigwagen met aan de voorkant 2 grote stalen roterende borstels rijdt door straten om vuil op te vegen. De teamleden lopen in een formatie om de wagen heen. Met vegers en blazers bewegen de teamleden om de wagen en zorgen ze dat geen enkel stukje afval wordt overgeslagen. Het resultaat, een mooie schone straat!


Werkzaamheden per seizoenen

Naast het reguliere werk heeft het buurtserviceteam ieder seizoen aanvullende werkzaamheden. Het jaar is ingedeeld in vier seizoenen en iedere periode zorgt voor extra werkzaamheden en uitdagingen.

Periode Werkzaamheden
Gladheidseizoen (december t/m februari) Bij winkelcentra, bejaardentehuizen en oversteekplaatsen strooien de medewerkers handmatig zout. Ook op de fietspaden wordt zout gestrooid.
Bloesemseizoen (maart t/m mei) Het buurtserviceteam zorgt ervoor dat bloesemblaadjes worden opgeruimd, deze kunnen namelijk zorgen voor gladheid. De medewerkers zijn hier extra alert op tijdens hun ronde.
Onkruidseizoen (april t/m oktober) De medewerkers verwijderen tijdens het onkruidseizoen op de juiste manier het onkruid met een bosmaaier.
Bladseizoen (oktober t/m december) Met een veegwagen en bladblazer gaan de buurtserviceteams op pad om bladeren van de straten en de wegen te verwijderen. Van de grote hoeveelheid bladeren wordt compost gemaakt.

Afval melden

Ziet u afval op straat? In een park of in het water? Bijvoorbeeld zwerfafval, verkeerd aangeboden huisvuil of grofvuil? Meld het bij de gemeente op denhaag.nl/meldingen of via de MyCleanCity-app.

Maak een gratis grofvuilafspraak

Wist u dat u gratis een afspraak bij de gemeente kunt maken voor al uw grofvuil en groot tuinafval? Maak hiervoor een afspraak op denhaag.nl/grofvuil.


Voorman Michael en zijn team maken samen Den Haag schoon

Ieder team heeft een aanvoerder nodig. Bij het buurtserviceteam op depot De Werf zorgt Michael als voorman er samen met zijn collega’s voor dat Loosduinen schoon blijft. Als een soort captain van een voetbalteam gaat de voorman te werk. Hij is betrokken bij zijn collega’s, werkt vaak hard mee en geniet van de werkzaamheden: “Als je aan het einde van de dag door een schone straat rijdt, merk je waar je het voor doet.”

Via een omweg in Den Haag

Michael woont in Den Haag met zijn vrouw en kinderen, maar zijn roots liggen aan de andere kant van de oceaan op Curaçao. In de tweede helft van de 20e eeuw trokken veel mensen vanuit het Caribisch gebied naar Nederland om werk te vinden. Zo ook Michael: “Ik ben op Curaçao geboren, maar toen ik 15 of 16 was, ging ik naar Nederland toe. De situatie op Curaçao was niet stabiel genoeg en ik ging daarom op zoek naar betere kansen om werk te vinden.” Voordat Michael in Den Haag bij het buurtserviceteam belandde, had hij eerst wat andere baantjes. “Ik heb een tijdje in de bouw gezeten en daarna lang in een fabriek gewerkt.”

De voorman komt rustig, spontaan en vriendelijk over en wilde dan ook graag met andere mensen werken. Hoewel Michael het naar zijn zin had, ging hij op zoek naar een andere baan. ”Ik was op zoek naar vrijheid en ik wilde graag buiten in een team werken. De functie als medewerker van het buurtserviceteam kwam toen op mijn pad. Ik kon dagelijks buiten aan de slag en hoefde niet lang te twijfelen of ik dit werk wilde doen.”

Aan de slag als voorman

De Haagse buurtserviceteams vegen de straten, verwijderen het zwerfafval en legen de afvalbakken. Ook verwijderen zij op bepaalde plaatsen kauwgom en onkruid van de straat. 5 jaar geleden begon de Hagenaar als teamlid maar groeide al snel door naar zijn huidige functie. “Ik vond het werk erg leuk. Vaak krijg ik positieve reacties van voorbijgangers en dan weet je dat je goed bezig bent. Op een gegeven moment vroegen ze of ik voorman wilde worden. Ik vond het best spannend omdat ik zoiets nog nooit had gedaan. Uiteindelijk heb ik deze uitdaging met beide handen aangepakt.”

Als voorman is de Hagenaar een echte captain van het team. “Ik verdeel de werkzaamheden over de teamleden en kijk op welke plekken veel afval ligt en waar extra aandacht nodig is. Ik coördineer wat we gaan doen en waar we het moeten doen. Ik probeer als voorman duidelijk te maken dat we samen ervoor moeten zorgen dat de buurt netjes en schoon blijft. Ik wil iedereen gemotiveerd houden hun werk goed te doen”, vertelt Michael enthousiast.

‘Net als een relatie’

Als er gevraagd wordt naar zijn team begint de imposante Hagenaar te glimlachen en maakt een mooie vergelijking. “Het is net als een relatie, je hebt iedere dag weer ups en downs. Het team bestaat uit allemaal volwassen mannen en iedereen heeft weer zijn eigen ideeën. Soms ben je het dan gewoon niet met elkaar eens.”

Gelukkig is de sfeer bijna altijd goed. De teamleden grappen met elkaar en de voorman blijft goed communiceren: “Het hangt er natuurlijk ook maar net vanaf hoe iemand uit zijn bed komt. Iedereen heeft zo zijn eigen persoonlijke uitdagingen die mee kunnen spelen. Daar praten we dan met elkaar over en dan komt het altijd goed.”


Werken bij het buurtserviceteam bracht René op het juiste pad

Dingen die je in het verleden meemaakt, neem je mee in je bagage voor de toekomst. René is daar een goed voorbeeld van. Hij overwon zijn strijd met kanker en het geluk staat niet altijd aan zijn zijde. Nu gaat het goed met de rasechte Hagenees en hij heeft het naar zijn zin bij het buurtserviceteam. We spreken hem over zijn enorme cv, hoe hij iedere dag in de spiegel kijkt en wat de toekomst hem brengt.
René is geboren en getogen in Den Haag en vanaf het eerste moment dat we hem spreken, straalt de Haagse nuchterheid ervan af. Hij draagt het shirt van het buurtserviceteam met daarop het Haagse stadswapen met trots: “Ik zeg altijd dat het logo driedimensionaal is; het staat op mijn trui, het T-shirt eronder en de ooievaar staat daar weer onder op mijn borst getatoeëerd.”

Strijd met kanker

Een belangrijk keerpunt in het leven van René was zijn strijd met kanker. In 2000 werd een kwaadaardige vorm van de ziekte bij zijn lies ontdekt. “De vraag was of ik het nog wel zou redden.”, begint René. Een zware strijd van ruim twee jaar volgde. “Ik werd geopereerd, kreeg bestraling, chemo en injecties. Ze dachten dat ik misschien nog een jaar of 10 zou leven, maar ik dacht bij mezelf: ik ga alles overwinnen. Misschien was ik een beetje overmoedig maar we zijn toch al weer 22 jaar verder!”

Hoewel René helemaal beter is, heeft hij nog steeds fysiek en mentaal last van de gevolgen. “Het been hoefde er gelukkig niet af, maar af en toe loop ik een beetje mank door de pijn. Soms vind ik het wel lastig, omdat ik bang ben dat het een keer terugkomt.” René vervolgt: “Ik kijk iedere dag in de spiegel en dan steek ik mijn duim op en ben ik dankbaar. Ook al is het niet altijd leuk, ik probeer te genieten.”

Een enorm cv

“Tijdens en na mijn ziekte, was ik administratief medewerker bij een klein bedrijf. uiteindelijk ging het bedrijf failliet en heb ik veel verschillende soorten baantjes gehad”, geeft René aan terwijl hij een diverse lijst banen opnoemt. In de horeca, onkruid wegbranden op een kerkhof en als hovenier. Bij het laatste leek hij zijn passie te hebben gevonden, maar zijn contract werd tot grote teleurstelling niet verlengd. “Mijn baas van het hoveniersbedrijf vroeg wat hij voor me kon doen. Ik zei: ‘je mag één ding doen en dat is de gemeente bellen om te vragen of ze een baan voor mij hebben.’ Het was heel snel geregeld en ik kon aan de slag bij het buurtserviceteam.”

Ruim 1,5 jaar verder zit de Hagenees helemaal op zijn plek. “Ik wilde eigenlijk altijd al bij de gemeente werken. Den Haag is mijn stad en ik ergerde me altijd al kapot aan mensen die hun afval op straat gooien. Op deze manier kan ik een mooie bijdrage leveren aan een schone stad.”

Rooskleurige toekomst

Wat de toekomst voor René brengt, weet hij nog niet. Dat hij door wil groeien, is een ding wat zeker is: “Ik ben 53 en nooit te oud om te leren. Ik wil graag cursussen volgen en dingen binnen de gemeente ondernemen. Dit is voor mij een mooie opstap en de gemeente geeft mij ook de ruimte om door te groeien.” Het optimisme straalt van de Hagenaar af als hij over zijn werk bij het buurtserviceteam praat: “Ik heb echt een cadeautje gehad. De heuvel voor mij was erg hoog, maar nu zit ik op de top. Ik zie veel mooie kansen en mogelijkheden.”

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant