Jongerenwerker Souhail strijdt met tieners uit Laak tegen afvaloverlast

De ogen en oren van Laakhaven. Dat is Hagenees Souhail Ghazali. Als jongerenwerker bij Wijkz ziet hij waar jongeren tegenaan lopen en ondersteunt hij ze vanuit Wijkcentrum Laakhaven in hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Betekenisvol werk waarbij de focus niet alleen ligt op het ontdekken en ontplooien van talenten en vaardigheden. Samen met de jongens gaat hij namelijk ook regelmatig op pad om de leefbaarheid van de wijk in Laak te verbeteren. Dat doen ze door rondslingerend afval op te ruimen, bijvoorbeeld tijdens Actie Schone Buurt.

Souhail begint in 2021 met het jongerenwerk waarvan hij de laatste anderhalf jaar actief in de wijk Laakhaven is. Als hij destijds start met zijn functie in het wijkcentrum aan de Laakweg, gaat hij eerst zijn nieuwe werkomgeving verkennen. “Ik wilde weten wat er hier speelt, wat er zoal gebeurt. Dus toen ik in deze wijk ging werken, ben ik naar buiten gegaan en een beetje gaan analyseren hoe de buurt in elkaar zit. Wat me toen gelijk opviel was dat er overal wel afval of grofvuil ligt. Zowel in de omgeving van het gebouw als verderop. Het is belangrijk om ons buurthuis, ons tweede huis, schoon te houden en dat iedereen zich er welkom voelt”, vertelt de Hagenaar die al snel het idee kreeg om met de jongere wijkbewoners een opruimronde te gaan lopen. Zo zouden ze niet alleen al op jonge leeftijd leren over zwerfafval en wat er tegen te doen is, maar ook andere wijkbewoners kunnen inspireren om in actie te komen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Berkay, Alex & Souhail.

Adam, Alex, Arda en Berkay zijn vaak in en rondom het buurthuis in Laakhaven te vinden. Er zijn genoeg leuke dingen te doen: zo komen de tieners er om te chillen met de jongerenwerker die ze inmiddels zo goed kennen dat ze hem zelfs als hun ‘oudere broer’ beschouwen, spelen ze een potje FIFA of gaan ze met z’n allen lekker pizza eten. Maar de vier tieners gaan er ook voetballen, pingpongen of dus wandelen door de wijk om afval te te verzamelen.

De eerste keer dat Souhail met de jongens zwerfafval gingen rapen was volgens de sociaal werker gelijk een succes. Niet alleen omdat de jochies uit Laak enthousiast de handen uit de mouwen staken en een hoop rommel naar de afvalbak brachten. Nee, het viertal vond het zó leuk om op rondzwervende troep te jagen dat ze daarna ook op eigen initiatief rotzooi gingen verzamelen. Het doet Souhail meer dan goed om zijn broertjes in actie te zien komen. “Wanneer zie je nou jongens van 12 of 13 jaar uit zichzelf schoonmaakacties organiseren? Dat maakt me echt trots!”

Tekst gaat verder onder de foto.

Van links naar rechts: Adam, Berkay, Alex & Arda.

Eerder dit jaar deden de jonge afvalhelden al mee aan de eerste editie van Actie Schone Buurt 2024. Ook tijdens de tweede editie gaan de jongens vanuit het buurtcentrum een rol spelen. Zo kan je tijdens de opschoonweek, die zaterdag 14 september van start gaat, in het buurthuis terecht om opschoonmaterialen te lenen en de boys een handje helpen in de strijd tegen afvaloverlast. Dat is helaas nog steeds nodig want ze blijven maar tijdens de structurele opschoonrondes allerlei dingen wegknijpen. Wat dacht je bijvoorbeeld van gebruikte luiers, een bijzonder autostuur maar ook drugsafval? De jongens vinden het ‘niet normaal’ dat hun wijk soms verandert in een openbare vuilstort. Souhail ook niet, dus ze geven de strijd tegen afvaloverlast nog lang niet op.

Jij ook helemaal klaar met al dat zwerfafval? Doe dan van zaterdag 14 tot en met vrijdag 20 september mee aan Actie Schone Buurt 2024! Lees hier meer over de activiteiten en uitleenpunten van de tweede editie van Actie Schone Buurt 2024!

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant