Maak je klaar voor de Verspillingsvrije week met deze tips

Wist je dat we in Nederland jaarlijks ruim 33 kilo eten per persoon weggooien? We koken vaak meer dan daadwerkelijk nodig is, weten we niet hoe we restjes kunnen gebruiken of vergeten wat er nog in huis is. Zonde, want al het eten dat in de afvalbak belandt heeft impact op het milieu én onze portemonnee. Om het belang van het verminderen van voedselverspilling onder de aandacht te brengen, organiseert Stichting Samen Tegen Voedselverspilling van 9 tot en met 15 september voor de zesde keer de Verspillingsvrije Week. Jij doet toch ook mee? In aanloop naar de actieweek lees je hieronder tips om verspillingsvrij te kopen, koken en te bewaren en zetten we Haagse initiatieven in de schijnwerpers die verspilling tegengaan.

Kliekjes

De beste manier om geen voedsel te verspillen is natuurlijk: niet te veel kopen en koken. Maar soms heb je toch eten over. Wat dan? Open deur: je kunt het natuurlijk weggeven aan buren, vrienden, familie of collega’s. Wil je het overgebleven eten toch zelf gebruiken? Maak er dan bijvoorbeeld soep of smoothies van, die kun je eventueel invriezen voor later. Voor meer inspiratie kijk je op de website van het Voedingscentrum 

Kook je structureel te veel? Dan is Thuisgekookt (eerder bekend als Thuisafgehaald) misschien wel iets voor jou. Hierbij deel je je maaltijd tegen kostprijs met iemand uit jouw buurt. Heb je ongeopende producten  over en is de uiterste houdbaarheidsdatum nog niet verstreken? Maak Voedselbank Haaglanden er blij mee!  

Wist je dat wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen, we ruim 22 miljoen maaltijden kunnen besparen? Dit bespaart ruim 33 miljoen kg CO2-uitstoot, dat is bijna 500.000 keer met de auto van Groningen naar Maastricht! Nog meer tips en weetjes lees je bij stichting Samen Tegen Voedselverspilling. 

Groente-, fruit- en tuinafval (gft)

Geef jouw gft-afval een tweede leven als compost! Kies een compostsysteem dat bij jou past, bijvoorbeeld door het apart te bewaren in een speciale compostbak, en tover je afval om tot vruchtbare grond. Lees bij Milieu Centraal meer over het maken van je eigen compost. Je kunt ook je gft naar een buurttuin of een ander Haags Stadslandbouwinitiatief brengen. Deze tuinen hebben vaak een composthoop, compostbak en wormenhotel. Ook kan je gft brengen naar een buurtcontainer of een afvalbrengstation. In sommige Haagse wijken wordt het gft-afval ook aan huis opgehaald, lees hier waar gemeente Den Haag dat doet. 

Too Good To Go

Via de app Too Good To Go kan je voor een klein bedrag verrassingspakketten, losse producten of maaltijden van onder meer Haagse winkels en horeca kopen. Het gaat om producten die nog goed bruikbaar zijn maar een beperkte houdbaarheid hebben. In vijf jaar zijn er in Nederland al 18 miljoen maaltijden gered. Dit betekent meer dan één maaltijd per persoon in Nederland!

Haagse initiatieven

  • Bij Rechtstreex bestel je gemakkelijk lekkere en lokale producten. Je kunt ook boxen samenstellen. Er zijn diverse afhaalpunten in onze regio waaronder de allereerste Rechtstreex winkel aan de Weimarstraat 70.
  • Het wormenhotel is gestart door Kitty Hinkenkemper. Zij helpt buurtinitiatieven die een wormenhotel willen, waarbij de wormen groente-, fruit- en tuinafval (gft) omzetten in bruikbare bodemverbeteraar.
  • Bij Conscious Kitchen kun je wekelijks een avondmaaltijd eten van overgebleven groente van bijvoorbeeld de Haagse Markt.
  • De Participatie Keuken heeft een weggeefkiosk opgezet waar mensen anoniem verse maaltijden en verse producten kunnen halen. Deze producten en maaltijden komen van verschillende leveranciers die dit anders zouden weggooien.  
  • Door Vers&Vrij worden overgebleven bereide (vers)producten/restjes bij horecagelegenheden opgehaald, geseald in bewaarbakjes en geplaatst in de 26 koelkasten die staan door heel de stad. Mensen die (tijdelijk) in zwaar weer zitten kunnen zo een gratis verse maaltijd krijgen. Ook heeft Vers&Vrij allerlei eigen producten in de webshop die gemaakt zijn van reststromen.
  • Yespers heeft een nieuwe fabriek opgezet waar producten worden gemaakt van alle onderdelen van de appel, niets gaat verloren. Lees hier meer over dit concept.
  • Gemeentelijke en door inwoners gestarte buurttuinen dragen vaak bij aan lokale, seizoensgebonden voedselvoorziening. Bij Stadslandbouw Den Haag kan je meer informatie vinden over de verschillende locaties.
Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant