Minder afval weggooien? Kleding-, papier- en plastictips voor iedereen

We willen allemaal zo min mogelijk afval weggooien. Wist je dat veel dingen die je wil weggooien, nog gewoon gebruikt kunnen worden? Benieuwd wat je allemaal met je oude kleding, plastic en papier kunt doen? Hieronder een aantal handige tips.

Kleding

Wil je het zomerseizoen goed beginnen? Ruim dan je kleding en linnengoed op. Gooi alles op een hoop en kijk wat je wilt houden. Alles wat overblijft kun je verkopen, doneren of recyclen:

  1. Verkoop je oude kleding online via Marktplaats, Vinted of Haagse Facebookgroepen zoals Den Haag gratis of tegen een vergoeding.
  2. Gooi jouw afdankertjes in de textielcontainer. Kijk op afval scheiden textiel voor de locaties van de containers.
  3. Geef jouw kledingstukken aan de kringloopwinkel.
  4. Doneer kleding en textiel aan een dierenopvang in de buurt, bijvoorbeeld Vogelopvang de Wulp, Egelopvang Den Haag, Het Haags Dierencentrum en Knaagdierenopvang Het Knagertje.
  5. Geef het aan een goed doel. Liefdadigheidsinstellingen zamelen een aantal keer per jaar huis-aan-huis textiel in. Je krijgt hiervoor een speciale inzamelzak thuisgestuurd.

Oude kleding kun je in een zak in de textielcontainer gooien.

Papier

Den Haag voerde op 1 juli 2020 een Ja/Ja-sticker in. Elk adres krijgt nu alleen ongeadresseerd reclamedrukwerk als de brievenbus dat aangeeft met een Ja/Ja-sticker. Had je al een Nee/Nee-sticker of Nee/Ja-sticker? Dan blijft deze gewoon geldig. Sommige vormen van ongeadresseerd reclamedrukwerk vallen buiten de nieuwe maatregel. Bijvoorbeeld huis-aan-huisbladen en berichten van de gemeente of van een netbeheerder.

Met deze maatregel wil de gemeente papierverspilling voorkomen want veel folders werden ongelezen weggegooid. Wist je dat je de folders gewoon digitaal bekijkt, zoals op folders.nl? Wil je toch folders blijven ontvangen? Vraag dan een JaJa-sticker aan op de website van Spotta en je ontvangt hem via de post. Krijg je ondanks de juiste sticker (of geen sticker) ongeadresseerd reclamedrukwerk? Dan kun je dat melden bij de gemeente.

Plastic

Een makkelijke manier om plastic te besparen is om onderweg een herbruikbare waterfles te gebruiken. Die vul je niet alleen thuis gratis met water, maar op veel meer plekken. Bekijk hier de watertappunten in Den Haag. Nog een reden om herbruikbare waterflesjes te gebruiken: kleine plastic flesjes leveren statiegeld op. Het is daarom zowel zonde voor het milieu als voor je portemonnee om je plastic flesje weg te gooien. En met een herbruikbare variant bespaar je jezelf een hoop gedoe met inleveren bij de supermarkt. Je kunt natuurlijk het plastic flesje zelf ook eindeloos opnieuw vullen met water.

Zero Waste Wandeltours

Wil je weten hoe je boodschappen doet met minder plastic? En bij welke winkels je terecht kunt met je eigen bakjes en zakjes? Wil je anderen ontmoeten die ook graag minder plastic gebruiken? Doe dan mee met de Zero Waste Wandeltours! Check de website voor de wandeltours in Den Haag en andere steden in het land.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant