SUP-actie 2023

Deze zomer kan iedereen in Den Haag een gratis SUP board lenen en zwerfafval vissen uit het water. Op donderdag 4 mei vond de kick-off van de SUP-actie 2023 plaats bij Kaai 13. Een groep enthousiaste SUPpers ging met veel plezier alvast de Haagse grachten op om afval te vissen.

Wethouder Anne Mulder: “Samen houden we onze stad schoon. Ben daarom ook erg blij met dit initiatief, omdat op deze manier iedereen een steentje kan bijdragen aan het schoonhouden van onze grachten. We willen het succes van vorig jaar minimaal evenaren. Daarom wordt nog een tweede locatie gerealiseerd.”

Peddelend de stad schoonmaken

Afval in het Haagse water is een groot probleem. “Door de wind komt plastic in het water terecht. Als het blijft liggen op straat, gaat het rondzwerven en waait het zo in de sloot of gracht. Het plastic verzamelt zich vervolgens in het water en daar waait het niet meer uit”, vertelt Arthur Hagen waterexpert van de gemeente Den Haag. Jaarlijks halen de Haagse slootploegen wel 120 ton afval uit het water. Het afval wat niet uit het water wordt gehaald, kan naar de bodem zinken. Daar breekt het af in kleine stukjes tot microplastics.

Om hier wat aan te doen organiseert gemeente Den Haag samen met Kiteboardschool.nl voor de tweede keer de SUP-actie. In de maanden mei tot en met september kan er weer wekelijks gratis een rondje worden gepeddeld op een SUP board. Op een SUP board peddel je makkelijk over het water en met een schepnetje of afvalknijper vis je het afval zo op. Op deze manier wordt een leuk uitje op het water gecombineerd met het schoonhouden van de grachten.

‘Zo leuk om weer te kunnen SUPpen’

Een groep enthousiaste deelnemers waren aanwezig bij de kick-off van de SUP-actie 2023, bij Kaai 13. De aftrap begon voor de meeste wiebelig, maar al snel peddelde ze fanatiek naar drijvend afval. “Het is zo leuk om weer te kunnen SUPpen!”, zegt één van de aanwezigen.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant