Rini van HMS: hout, meubels en laminaat het meest opgehaald

Steeds meer inwoners van Den Haag hebben de drang hun huis op te ruimen en bieden zo’n 30 tot 40% meer afval aan dan daarvoor. Door corona werken veel mensen thuis en zijn daardoor  hun huis aan het veranderen of verbouwen. Dat is goed te zien aan de grote stijging van het aantal afspraken voor het ophalen van grofvuil.

Waar wordt het grofvuil naar toe gebracht?
We zijn bij de Haagse Milieu Services (HMS) aan de Plutolaan. De vuilniswagens rijden af en aan bij ‘de bunker’, zoals ze hier de verzamelplaats voor grofvuil noemen. Rini (46) werkt al 15 jaar bij de HMS, eerst reed hij zelf op de vuilniswagen, werkt hij bij de ploeg die het grofvuil ophaalt: de grofvuilbeladers. Hij ziet van alles binnenkomen. ‘Maar hout, laminaat en meubels staan bovenaan’, zegt Rinus.

Top 6 grofvuil (wat wordt het meest opgehaald)
– 1. Hout
– 2. Meubels
– 3. Laminaat
– 4. Koelkasten
– 5. Bedden
– 6. Matrassen

Extra drukte
Het is druk de laatste maanden. Rini: ‘Op dit moment staan er zo’n 450 grofvuilafspraken per dag. We rijden met 2 extra wagens en zelfs op zaterdag. We verdelen de adressen ’s-ochtends over de beladers. Met 6, 7 of 8 wagens gaan ze hun rondes doen. Een kleiner busje rijdt er achteraan om koelkasten mee te nemen. Samen halen we zo rond de 300 ton grofvuil per week op.’

Heb je nog tips voor de mensen thuis?
Rini:’ Wat ik bijvoorbeeld geregeld zie is dat mensen hun hele laminaatvloer los op straat gooien. Als je het goed wil aanbieden maak je er bundels van – maximaal 1.50 m lang. Trek de spijkers eruit of sla ze plat.
Ook: zet je grofvuil ’s-ochtends vroeg – vóór 7.45 uur – buiten en niet de avond ervoor. Dan heeft zo’n berg minder tijd om ‘te groeien’ met afval van andere mensen. En het voorkomt dat er ’s- avonds en ’s-nachts in gerommeld wordt en het afval zich over de hele straat verspreid. En verder blijf ik hopen dat mensen een beetje meedenken. Alleen als we dit samen doen houden we onze mooie stad schoon.’

Wil je weten wat wel en niet mag? De regels staan op denhaag.nl/afval.

Maak een afspraak via 14070 of denhaag.nl/afval om grofvuil gratis op te laten halen. Normaal wordt het binnen vier werkdagen opgehaald. Houd er rekening mee dat de wachttijd nu iets langer kan zijn door drukte tijdens de coronaperiode. Wil je sneller van je spullen af? Breng je grofvuil dan zelf weg naar een afvalbrengstation.

Schoon? Doen we toch gewoon!

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant