Recycle je oude matras; dat slaapt nóg lekkerder!

Grote kans dat je erop verwekt en geboren bent, en wie weet is het ooit je sterfbed: een matras. Daartussen slaap je er ongeveer een derde van je tijd op deze planeet op. Heb je weleens in de kou in een tentje geslapen? Of ben je ooit na een gezellig feestje in slaap gevallen op een nét te kleine bank? De volgende ochtend realiseer je je weer waarom matrassen zo geweldig zijn. Zo’n trouwe dienaar gooi je toch niet zomaar weg?

Hagenaars geven hun matras een tweede leven door ’m naar het afvalbrengstation te brengen of door ’m gratis op te laten halen. Maak hiervoor online een afspraak.

Jaarlijks gooien we in ons land zo’n 1,5 miljoen matrassen weg. Dat is bij elkaar een enorme afvalhoop. Wist je dat 1 matras in de verbrandingsoven maar liefst 48 kilo CO2 oplevert? Dat staat gelijk aan een gemiddeld autoritje van 280 kilometer. Het is nauwelijks voor te stellen hoeveel vervuiling in de lucht het jaarlijks veroorzaakt als we alle matrassen verbranden. Gelukkig worden laatste jaren steeds meer matrassen gerecycled en sinds 2021 is dit landelijk verplicht.

Matrassen ophalen

De Haagse Milieu Services (HMS) haalt sinds november 2020 door heel Den Haag matrassen apart op om te recyclen. En daar maken steeds meer Hagenaren gebruik van. De HMS haalt elke week bijna 5.000 matrassen op. Dat kwam het eerste half jaar neer op 157.000 kilo aan matrassen, het gewicht van een blauwe vinvis (het grootste dier op aarde).

De Haagse Milieu Services haalt wekelijks bijna 5.000 matrassen op

De HMS-medewerkers laden de matrassen bij het afvalbrengstation in grote containers van recyclingbedrijf Renewi. Daarna worden de matrassen gerecycled in de fabriek van RetourMatras.

De Haagse Milieu Services verzamelen matrassen in grote containers

Op de ontmantelingslijn zagen machines de matrassen in, waarna het metaal, de textiel en het schuim eruit wordt gehaald. Oude matrassen halen de fabrieksmedewerkers met de hand uit elkaar. Vervolgens worden de verschillende materiaalsoorten gerecycled.

Ook je matras gratis laten ophalen?

Wil jij van je oude matras af? Maak hiervoor online een gratis afspraak. En kijk alvast naar deze handige tips:

  • Zorg ervoor dat je matras heel en zo schoon mogelijk is. Vieze matrassen – vol met verf bijvoorbeeld – en kapotte exemplaren kunnen we niet recyclen.
  • Breng je matras naar het afvalbrengstation. Of laat hem gratis ophalen: geef via het online formulier jouw adresgegevens op en selecteer een datum waarop de HMS jouw matras kan meenemen.
  • Op de ophaaldag zet je het matras uiterlijk om 7.45 uur aan de weg op de stoep voor je huis. Of vanaf 22.00 uur de avond ervoor. Zet hem nooit tegen een gevel aan, vanwege de brandveiligheid.
  • Geen plek voor jouw woning? Zet het matras dan ergens waar de ophaalwagen makkelijk bij kan en geef de plek door bij het maken van de afspraak.
  • Zet je afgedankte matras niet bij de ondergrondse restafvalcontainers, want dan kunnen de containers moeilijk geleegd worden.

Bedankt voor je medewerking. Wie weet wordt jouw oude matras gebruikt als ondergrond voor een speeltuin om de hoek!

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant