Oliebollentijd: lever je frituurvet in bij een inleverpunt

We sluiten 2023 bijna af. Daar hoort misschien wel een zelfgebakken oliebol of appelbeignet bij. Gooi je het overgebleven frituurvet in de gootsteen of in het toilet, dan sluit je naast het jaar ook het riool af.

Frituurvet veroorzaakt daar namelijk enorme verstoppingen. Lever jouw frituurvet daarom in bij een inzamelpunt, dan wordt er biodiesel van gemaakt! En je steunt er ook nog eens het inzamelpunt mee.

Benieuwd hoe biodiesel wordt gemaakt van oud frituurvet? Bekijk dan onderstaande video (tekst loopt door onder de video).

Frituurvet inleveren

Frituurvet lever je eenvoudig in bij een gele vetcontainer. Giet het afgekoelde vet in de originele verpakking, in een lege plastic fles of in een leeg pak melk. Bij veel stadsboerderijen, scholen of sportclubs staan de gele vetcontainers. Elk inleverpunt ontvangt een kleine vergoeding voor jouw oude vet. Je kunt frituurvet ook naar een afvalbrengstation brengen. Vind hier een inzamelpunt in de buurt.

Veeg uit de pan

Zit er nog een klein restje vet in de pan? Veeg het weg met keukenrol en gooi dat bij het restafval. Daardoor belandt het vet niet in het rioleringssysteem, waar kleine restjes ophopen tot grote blokkades. Meer weten over het recylen van frituurvet? Je leest het op de website Frituurvet Recycle het!.

Een gezellig kerstdiner en een goed en gezond 2024 toegewenst!

Voordelen op een rijtje
  • Minder gebruik van fossiele brandstoffen en een lagere uitstoot.
  • Minder rioolverstoppingen en dus minder maatschappelijke kosten.
  • Extra inkomsten voor je club, school of buurtwinkel
Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant