Kijk mee: zo maakt de Haagse Straat Organisatie ’s nachts het strand schoon

Of je nu komt voor een frisse duik in de zee, wil bakken in de zon, flaneren over de boulevard of zin hebt om flink uit te waaien, de Haagse kust is prachtig met voor ieder wat wils. Vooral op zomerse, warme dagen kan het gezellig druk zijn. Helaas liggen de stranden dan niet alleen vol met badgasten, maar ook met rondslingerend afval. Zeven dagen per week zorgen medewerkers van de Haagse Straat Organisatie (HSO) voor het schoonhouden van Den Haag en daar hoort ook de elf kilometer lange kustlijn bij. Benieuwd hoe de nachtelijke werkzaamheden eraan toe gaan en wat de HSO’ers zoal tegenkomen? Je ziet het in een nieuwe aflevering van de serie Afvalaanpakkers.

Al ruim 23 jaar werkt HSO’er Leendert Pronk op het strand. Dat doet niet hij niet alleen overdag, in het hoogseizoen komen hij en zijn collega’s ook ’s nachts in actie voor een schone, leefbare en aantrekkelijke kust. Veel strandbezoekers gooien hun afval netjes weg in één van de honderden afvalbakken, maar een hoop vuil belandt ook op de grond of in het zand. Op piekdagen hebben Leendert en zijn compagnons hun handen dan ook vol aan het opruimen van achtergebleven rommel, variërend van strandmeubilair en badkleding tot sigarettenfilters en eet- en drinkverpakkingen.

Als Den Haag op één oor ligt, zetten zij in de nachtelijke uurtjes alles op alles om het stuk strand van gemeente Monster tot aan gemeente Wassenaar afvalvrij te krijgen voordat ’s ochtends weer nieuwe bezoekers arriveren. Dat doet de schoonmaakploeg door onder andere alle afvalbakken te legen en op pad te gaan met vrachtwagens en beachcleaners, grote zeefmachines die worden getrokken door een tractor en het achtergebleven afval uit het zand zeven.

Tekst gaat verder onder de foto.

Voordat de HSO’ers in de voertuigen kunnen plaatsnemen, wordt eerst handmatig glasafval uit het zand verwijderd om zo schade aan de beachcleaners te voorkomen. Naast glasafval wordt ook zwerfafval dat te klein is om uit het zand te kunnen filteren met de hand opgeruimd. Het gaat dan met name om sigarettenfilters of om afval dat op plekken ligt waar de beachcleaners niet kunnen komen. Om het werk vanuit de voertuigen veilig uit te kunnen voeren, wordt er eerst gekeken of er geen slapende mensen of vrijende stelletjes op het strand bezig zijn. Zodra de kust veilig is, worden de motoren gestart. Om het werk zo energiezuinig mogelijk te doen, houdt Leendert scherp in de gaten dat de bestuurders in een laag toerental rijden om de uitstoot én geluidsoverlast te beperken.

Tekst gaat verder onder de foto.

Help jij ook mee het strand veiliger en schoner te maken? Gooi dan je afval weg! Is de afvalbak vol? Loop dan naar een andere bak of gooi jouw vuil thuis weg.

Meer Afvalaanpakkers zien? Kijk hier alle afleveringen van de serie terug.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant