Kunst en zwerfafval smelten samen bij Duurzame Kunstroute van TrashUre Hunt
Wat Ralph Groenheijde sinds de oprichting van TrashUre Hunt in 2013, allemaal aan strandafval heeft ingezameld? Nou, heb je even?! Niet alleen ‘the usual suspects’ zoals doppen, vispluis en sigarettenfilters. Ook gebruikte luiers, billendoekjes, lachgaspatronen en rioolbuizen komen de TrashUre Hunters in het mulle zand tegen. Geen zwerfafval, maar volgens Ralph ‘schatten die niet in de natuur thuishoren’. Het rondslingerende afval dat de afgelopen jaren op de Haagse stranden is gevonden, is door de organisatie nieuw leven ingeblazen en getransformeerd tot 12 bijzondere kunstwerken die vanaf maandag 23 september te zien zijn. Dan wordt bij strandslag 12 de allereerste Duurzame Kunstroute van Den Haag geopend waar de werken onderdeel van zijn. Voordat het echt zo ver is, geven wij je alvast een tipje van de sluier. Spoiler alert: de luiers en billendoekjes hebben de kunstwerken niet gehaald.
Dat de samenstelling van strandafval zeer gevarieerd is, kan je pal naast de Pier zien. Daar wordt door TrashUre Hunt in het openluchtmuseum ‘Van gevonden schatten’, ingezameld zwerfafval gesorteerd en ook hergebruikt. Er worden bijvoorbeeld kunstwerken van verzamelde schatten van gemaakt. Weet je Jojo nog, die enorme ‘bultrugwalvis’? Meer dan tweehonderd vrijwilligers werkten in 2019 maar liefst zes weken aan het kunstwerk dat uit tienduizend plastic flesjes bestaat. Ja, daar op Scheveningen weten ze wel hoe ze op een ludieke manier zwerfafval onder de aandacht moeten brengen en de Duurzame Kunstroute laat zien dat ze het nog niet zijn verleerd.
Tekst gaat verder onder de foto.
Ralph heeft voor de Duurzame Kunstroute het afgelopen jaar opnieuw met een grote groep deelnemers veel uren gestoken in het omtoveren van schatten tot unieke kunstwerken. Extra bijzonder: zijn 13-jarige dochter Lana is verantwoordelijk voor alle ontwerpen waarbij het team heeft meegedacht hoe de schetsen kunnen worden omgezet in hufter- en stormproof kunstwerken. Belangrijk, want het hele jaar door is de kunst te bezoeken. Het is immers niet de bedoeling dat als de werken in de natuur staan, het alsnog allemaal afval gaat opleveren.
Het eindresultaat? 12 unieke objecten met het thema ‘De Noordzee, de duinen en familie’ waarbij elk werk een ander afvalmateriaal centraal staat. Er is bijvoorbeeld met slippers gewerkt, met lachgaspatronen, blikjes, kroonkurken en spijkers. Niet altijd even makkelijke materialen. Terugkijkend op het gezamenlijk geploeter was het aan de slag gaan met de stalen bevestigingsvoorwerpen voor de oprichter van TrashUre Hunt ‘een monnikenwerk’ en heeft hij na al het origamiën met aluminium blikjes nog meer respect gekregen voor de mensen die er heuse auto’s en vliegtuigen van weten te maken. Maar wat is Ralph trots als hij het eindresultaat ziet.
Tekst gaat verder onder de foto.
Als deelnemer van de allereerste écht duurzame kunstroute van Den Haag, beweeg je je langs 12 strandopgangen waarbij bij elke strandslag een uniek werk is te bewonderen. Kunstwerken die gemaakt zijn van afval dat eerder op het strand is gevonden. Er is op locatie niet alleen genoeg om naar te kijken, ook kan je ter plekke meer lezen over de betreffende afvalstroom én het werk is zo gemaakt dat je er zelf onderdeel van kan zijn.
Of je de totale lengte van de route van 7,3 kilometer van strandslag 1 bij de Zandmotor nou lopend, fietsend of huppelend naar het eindpunt bij strandslag 12 bij het Zuiderhavenhoofd aflegt, of pas halverwege inspringt en de route op een later moment weer oppakt.. Het kan allemaal, als je maar wel je afval weer netjes meeneemt.
Lees bij TrashUre Hunt meer over de Duurzame Kunstroute.