Bij deze Haagse afhaalrestaurants is de omgeving vrij van zwerfafval
Een vorkje meeprikken én zwerfafval wegprikken? Zeg maar gerust vaste prik voor de horecaondernemers die het convenant ‘Restaurants in een schoon Den Haag’ hebben ondertekend. Met de gemeente Den Haag zetten zij sinds juni 2024 in op een gezamenlijke aanpak van afvaloverlast in de omgeving van Haagse afhaalhoreca. In dit tweede artikel over het samenwerkingsconvenant geven horecapartners uit de stadsdelen Centrum, Scheveningen en Loosduinen een kijkje in hun afval- en afhaalkeuken.
Wie zit er nou te wachten op smakelijk snacken tussen de rondvliegende sauszakjes, patatbakjes en gebruikte servetten? Als je niet uitkijkt dan waait straks nog die met ketchup besmeurde verpakking vol in je giechel! Tja.. Zwerfafval mag dan wel in veel Haagse wijken een grote bron van ergernis zijn, toch belandt het nog dagelijks op plekken waar het niet hoort. Zo is zwerfvuil en de daarbij behorende overlast al jaren een hardnekkig probleem in de omgeving van afhaalhoreca. Het op 27 juni 2024 door wethouder Kapteijns en een zestal Haagse ondernemers ondertekend convenant, moet zorgen voor minder zwerfafval in de straten en wateren rond de deelnemende afhaalrestaurants.
Tekst gaat verder onder de foto.
Dat zwerfafval voorkomt op locaties waar mensen snel iets kunnen oppeuzelen, is voor Johan van Oosten niets nieuws. Al meer dan vijfentwintig jaar werkt hij bij McDonald’s, waarvan de laatste jaren als restaurantmanager in het pand aan de Escamplaan. En daar bij Restaurant de Gouden Bogen vliegen echt niet alleen grote hoeveelheden van de beroemde goudgele frietjes over de toonbank, ook de nodige eet- en drinkverpakkingen. De meeste klanten gooien bij vertrek hun troep in de daarvoor bestemde afvalbakken maar soms zijn er ook dagen dat het buiten wel lijkt alsof er een kanon vol afval is afgeschoten. Om deze overlast te voorkomen worden bij alle (ruim 250!) Nederlandse vestigingen van de Mac onder meer elke dag medewerkers ingezet om niet alleen de werkvloer maar ook het terrein eromheen en de wijde omgeving op te schonen.
Ook in Loosduinen staat het bestrijden van zwerfvuil dag in dag uit op het menu. “Ik zie natuurlijk ook dat een deel van het zwerfafval dat we hier tegenkomen is te linken aan McDonald’s. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk wordt opgeruimd. Dat doen we bijvoorbeeld door meerdere keren op een dag de wijk op te schonen. We checken dan ook gelijk of de prullenbakken in de openbare ruimte geleegd moeten worden”, vertelt Johan. Het bestrijden van zwerfafval had bij de restaurantmanager en zijn collega’s al voor de start van het samenwerkingsconvenant hoge prioriteit. “Het convenant is een mooie toevoeging. Door samen te werken met de gemeente en andere ondernemers kunnen we niet alleen nog actiever zwerfafval aanpakken maar ook een voorbeeld voor anderen zijn.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Ruim tien kilometer verderop, bij McDonald’s Scheveningen Kurhausweg, werkt Luciano Jansen (foto hierboven). De Hagenees, die naar eigen zeggen ‘een allergische reactie krijgt’ van rondslingerende eet- en drinkverpakkingen, werkt bijna twintig jaar bij de van oorsprong Amerikaanse restaurantketen. In eerste instantie was Luciano sceptisch over het convenant: “McDonald’s werkt al aan het terugdringen en voorkomen van zwerfafval. We zijn er in het restaurant dagelijks mee bezig, doen daarnaast mee aan initiatieven zoals de Landelijke Opschoondag. Waarom dan óók nog een convenant ondertekenen?” Maar Luciano zag ook de voordelen van de samenwerking: “Als grootste restaurantketen ter wereld kunnen we een grote en belangrijke rol spelen in het tegengaan van zwerfafval en vind ik dat we het goede voorbeeld moeten blijven geven. Zo kunnen we ook andere bedrijven inspireren om bewuster om te gaan met hun afval. We willen toch allemaal in een schone omgeving leven? Als de gemeente ons daarin kan ondersteunen, waarom zou je dat dan niet doen?”
Zowel aan de kust als op de Escamplaan zijn de medewerkers ervan overtuigd dat de gezamenlijke aanpak zinvol is, maar dat het meer impact maakt als ook nog andere ondernemers aansluiten. “We komen van alles tegen en dat is zeker niet alleen afval van ons restaurant. Hier in de buurt spot je ook vuilniszakken, grofvuil zoals matrassen en laatst nog een magnetron. We maken geen onderscheid tussen afval van McDonald’s of dat van anderen en proberen zo snel en veel mogelijk op te ruimen”, vertelt Johan. Ook rondom het Scheveningse filiaal wordt niet alleen verpakkingsmateriaal met de gele M aangetroffen. “Natuurlijk komen we afval van onszelf tegen maar het is ook rommel van andere bedrijven of afval dat mensen eerder bij de supermarkt hebben gekocht”, aldus Luciano. Waar het afval ook vandaan komt, de ondernemers willen het van straat hebben: “Wij vinden het echt niet erg om in de omgeving een extra straat of hoek op te ruimen want nu is het nog zo dat niet alle ondernemers het gebied rond hun zaak schoonhouden. Als meer bedrijven aansluiten wordt niet alleen de buurt schoner maar hoeven we ook allemaal minder te doen, vervolgt Johan. “Het blijft natuurlijk iets waar je aandacht aan moet blijven besteden”, vult Luciano aan. “Het is alleen maar goed als bedrijven elkaar meer ondersteunen en een goede buur zijn. Hier op Scheveningen, zeker tijdens het zomerseizoen als er meer zwerfafval is, valt er nog veel te winnen en dat kan zeker als er meer deelnemers aanhaken.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Samen voor een schone stad
Dat het werkt om gezamenlijk bij te dragen aan een schone omgeving weet ook Jero Laisina, regiomanager bij Five Guys aan het Spui. Zo’n drie jaar zorgt hij nu voor ‘alles dat de winkels in Den Haag, Rotterdam en Utrecht nodig hebben’. Jero vindt het ‘relaxed’ om te werken op de locatie aan het Spui. “Er is altijd wel wat te doen en geen werkweek is hetzelfde. We zitten op een goede locatie, precies bij de tram. De vakantiegangers, strandgasten, dagjesmensen, de inwoners natuurlijk. Allemaal komen ze hier voorbij.” Veel klanten gooien volgens Jero na het eten hun afval netjes weg maar een klein deel eindigt alsnog op straat. Het zijn vooral de ‘kleine papiertjes, van die frummeltjes, en sigarettenpeuken’ die hij en zijn collega’s tegenkomen.
Jero ziet de samenwerking met de gemeente en andere ondernemers als een kleine maar vooral waardevolle moeite. “Je bent toch al elke dag buiten om je terras te doen of de stoep schoon te maken, dan kan je ook best een beetje naar links of rechts afwijken, een extra opschoonrondje doen, checken of de afvalbakken geleegd moeten worden.. Nauwelijks werk en al helemaal als je het samen doet!” En dat samenwerken doen ze ook, namelijk met de medewerkers van Kentucky Fried Chicken die slechts 25 meter verderop aan het Spui te vinden zijn. “We doen het nu samen met KFC en dat gaat prima. De samenwerking maakt het makkelijker om het gebied schoon te houden.” Eén van de medewerkers is Shandia Jaggoe. Ruim tien jaar werkt ze bij KFC: eerst in het filiaal aan het Hobbemaplein, later onder meer als restaurant general manager in het pand aan het Spui. De mate van zwerfvuil en overlast is per locatie verschillend. “In het centrum is er naar mijn idee minder afvaloverlast en het afval dat er ligt, wordt vaak ook snel opgeruimd. Het is niet zo gek als je je bedenkt dat toeristen vaak kiezen voor een bezoek aan de binnenstad en de aanwezigheid van zwerfafval hierin een rol speelt. Maar het betekent niet dat er op andere plekken in Den Haag geen problemen zijn. Ook buiten het centrum moet de focus blijven op het aanpakken van zwerfafval”, aldus Jaggoe. Ze hoopt dan ook dat naast de horecabedrijven uit onder meer het centrum, ook ondernemers uit andere stadsdelen zich gaan aansluiten. “Je moet je samen verenigen!”
Prikkie, jij bent hem?!
De gemeente Den Haag werkt op dit moment met zes horecapartijen samen: Subway Leyweg, KFC Leyweg, KFC Spui, McDonald’s Kurhausweg, McDonald’s Escamplaan en Five Guys Spui. De aangesloten horecapartners roepen andere ondernemers op om een bijdrage te leveren aan een mooi en schoon Den Haag door zich ook aan te sluiten bij het samenwerkingsconvenant. Ondernemers die geïnteresseerd zijn of meer informatie willen, kunnen contact opnemen door een mail te sturen naar afvalenschoon@denhaag.nl.
.