Carolien Adriaansche verandert plastic afval in kunst
Kunstenares Carolien Adriaansche maakt prachtige en kleurrijke kunstwerken van plastic. Iets waarmee ze mensen bewust laat nadenken over hoeveel afval er wordt weggegooid. We spreken de afvalkunstenares in haar atelier in Den Haag, vol met plastic wat er soms al tientallen jaren ligt.
Volgens het CBS produceert een gemiddelde Nederlander jaarlijks zo’n 500 kilo afval. Vaak een onbewust proces waar Carolien verandering in wil brengen: “Ik vind het belangrijk om na te denken over wat je allemaal consumeert en wat je weggooit.”
Van mooie vormen en kleuren tot bewustzijn
Hoewel de kunst van Carolien nu erg relevant is en er meer plastic dan ooit in de natuur belandt, was dit voor de Haagse kunstenares aanvankelijk niet iets waar ze dagelijks mee bezig was. “Ik begon een jaar of dertig geleden met kunst maken van plastic, omdat ik het een bijzonder materiaal vond. Het zijn prachtige kleuren en vormen en het heeft uit zichzelf al schoonheid.” Carolien vervolgt: “Het is een geweldig product! Je kan er heel veel mee en omdat het zo goedkoop is, gooi je het zo weer weg.”
Daar lag helaas ook het probleem. Door het massale gebruik van plastic belandt er nog altijd heel veel in de natuur. “Ik hou heel erg van de natuur en op een gegeven moment kwam het besef van de schade die plastic aanricht. Zo veranderde mijn kunst van een iets moois naar een manier om mensen aan het denken te zetten.” Op het eerste gezicht lijken de kunstwerken ook niet van afval en zien ze eruit als sierlijke objecten. Volgens Carolien vindt er dan een omdenkslag plaats: “Als je er dan over je over nadenkt, is het heel bizar wat we dagelijks weggooien.”
Het verhaal achter het kunstwerk
Als we haar vragen naar hoe ze te werk gaat, vertelt Carolien: “Ik ben eigenlijk een afvalverwerkingsbedrijf, ik verzamel het, ik moet zorgen dat ik het opsla en dat het schoongemaakt wordt.” In haar atelier staat een enorme voorraad aan plastic spullen. Bakken tot aan het plafond opgestapeld met op kleur gesorteerd afval, een doos vol coronatesten en een voorraad aan lege wasmiddelflessen. Veel spullen zijn op straat gevonden, maar ook via familie, vrienden en donateurs krijgt ze vaak afval binnen.
Vervolgens laat ze het plastic het werk doen. “Ik heb allerlei ideeën als ik naar een plastic voorwerp kijk en vaak vallen ideeën dan op een bepaald moment samen. Ik word geïnspireerd door het materiaal en ik ga dingen maken. Het verhaal ontstaat dan al vanzelf”, geeft de Haagse kunstenares aan. Een goed voorbeeld zijn de kwallen die gemaakt zijn van plastic netjes. Carolien: “Ik kwam erachter dat door klimaatverandering kwallen groter worden en langer blijven leven en er dus een overpopulatie ontstaat. Dat valt dan toevallig mooi samen. Het klimaat en plastic veroorzaakt zoveel problemen dat er altijd wel een verhaal bij te vertellen is.
Bewustzijn over afval bij kinderen
Naast haar werk als kunstenares geeft ze Carolien haar ideeën ook door aan de volgende generaties als ‘Afvaljuf’. “Ik geef workshops op basisscholen, bijvoorbeeld als ze een projectweek hebben over afval. Tijdens mijn les nemen ze dan afval mee van thuis, ik geef vervolgens wat tips en trucs en kinderen zijn dan vrij om iets te maken.”
De Haagse afvalkunstenaar wil met haar lessen kinderen laten beseffen dat ze niet altijd nieuwe spullen hoeven te kopen en dat veel afval nog waardevolle materialen bevat. “Mijn motto is: als je wil knutselen, hoef je echt niet naar de winkel. Je gooit zoveel spullen thuis weg waar je nog best mee kan knutselen. Ik merk dat kinderen hier al heel bewust mee bezig zijn en dat is erg mooi om te zien.”