Eén bende; meerdere opruimploegen
Kraanwagenchauffeurs die de ondergrondse restafvalcontainers legen, komen verschillende soorten afval tegen naast de containers. Van klein zwerfafval tot aan vuilniszakken, dozen en grofvuil. Dit soort afval hoort daar uiteraard niet. Deze chauffeurs legen alleen de containers, want andere opruimploegen halen het afval ernaast op. Waarom wordt niet alles in 1 keer meegenomen?
Jeffrey is kraanwagenchauffeur bij de Haagse Milieu Services (HMS). Zijn vrachtwagen is helemaal gericht op het legen van ondergrondse afvalcontainers. Twee metalen voeten schuiven uit de vrachtwagen om de wagen meer grip te geven tijdens het legen van de containers. Een ingebouwde grijpkraan tilt de loodzware afvalcontainers van zo’n 750 kilo de lucht in. De grote bak die onder de grond zat, komt tevoorschijn. Vervolgens beweegt Jeffrey met een joystick de volle container langzaam door de lucht. Als deze boven de vrachtwagen hangt, gaat de container open aan de onderkant. De inhoud valt in de wagen.
Samenwerken in het opruimen
Naast de afvalcontainers staan nog volle vuilniszakken en grofvuil dat niet is aangemeld. Jeffrey laat dit staan voor de andere opruimploegen en rijdt door naar de volgende container. Dat klinkt misschien niet logisch, maar Jeffrey legt uit hoe het zit. “Dat gebeurt met een reden. Na mijn komst worden de vuilniszakken en dozen die ernaast staan, apart opgehaald. Daar wordt een huisadres in gezocht om vervuilers op te sporen. Nadat de zakken zijn opgeruimd, komt een volgende ronde langs voor het grofvuil. Dat wordt apart opgehaald en verwerkt. Meer dan de helft van het grofvuil recyclen we op die manier. En als er na de komst van de grofvuilploeg nog zwerfafval rondom de containers ligt, dan hebben we daar een speciale schoonmaakploeg voor.”
HMS haalt grofvuil gescheiden op
Den Haag wil in 2030 de helft minder nieuwe grondstoffen gebruiken en in 2050 helemaal circulair zijn. Dat zijn de landelijke afspraken. Daarom wordt afval zoveel mogelijk gescheiden en hergebruikt, ook grofvuil. De gemeente haalt bepaalde soorten grofvuil apart op, op afspraak bij de bewoners, zoals matrassen en koelkasten. Producten, zoals verf waar giftige of gevaarlijke stoffen inzitten, haalt de gemeente apart op met gespecialiseerde wagens. Voor hele zware spullen zijn zelfs voertuigen nodig met een grote grijparm.
HWB spoort de vervuilers op
Speciale teams van het Haags Werk Bedrijf (HWB) halen de vuilniszakken en dozen op naast de ondergrondse afvalcontainers. Deze troep is voor veel bewoners en voor de gemeente een doorn in het oog. De zakken en dozen vervuilen de straat, trekken ongedierte aan en kosten jaarlijks miljoenen euro’s om op te ruimen. De gemeente vindt dat de vervuilers zelf moeten opdraaien voor deze kosten. Ook hoopt de gemeente dat een boete, de vervuiler een volgende keer aanspoort het afval in de juiste bak te gooien. Om de forse rekening naar het juiste adres te sturen, onderzoeken deze teams van het Haags Werkbedrijf het illegaal geplaatste afval. Benieuwd hoe dat werkt? Eerder liep Haagse Handen mee met het Haags Werkbedrijf.
HSO veegt de laatste restjes op
Tot slot worden de veegspecialisten van de Haagse Straat Organisatie (HSO) ingeschakeld om het achtergebleven zwerfafval bij de ondergrondse containers op te ruimen. Zij vegen dagelijks de Haagse straten schoon en handelen afvalmeldingen af. Hiervoor beschikken ze over de juiste opruimmiddelen. Denk aan blazers, veegmachines en straatstofzuigers: totaal andere hulpmiddelen dan waarmee grofvuil en vuilniszakken worden opgehaald. Vanaf 2023 gaan de medewerkers van HWB en HVB samen verder in één organisatie. Eerder plaatste Haagse Handen een reportage over de werkzaamheden van het HVB. Bekijk de veegprofessionals in actie, in onderstaande video uit de serie ‘Afvalaanpakkers’.
Help je ook mee?
Kortom, illegaal afval (zakken, dozen, grofvuil en zwerfafval) naast ondergrondse afvalcontainers wordt niet direct meegenomen tijdens het legen van de container. Daar komen andere opruimploegen voor die over de juiste wagens en gereedschappen beschikken. Afval wordt zoveel mogelijk gescheiden en gerecycled. Ook als het om illegaal afval gaat. En vervuilers worden opgespoord om voor de extra kosten op te draaien.
Wil jij ook dat jouw straat er netjes uit blijft zien? Gooi dan je vuilniszak in de container, klein zwerfafval in de afvalbak en breng grofvuil zelf naar een afvalbrengstation. Of maak een afspraak om het gratis op te laten halen. Als iedereen zich aan de afvalregels houdt, dan hoeven minder opruimploegen langs te komen om de bende op te ruimen. Dat werkt sneller en houdt jouw straat schoner.