Zo houden we samen het Haagse strand schoon

De zon laat zich steeds vaker zien en het kwik loopt op. Wij boffen hier in Den Haag maar dat we zo dicht bij het strand wonen. Per jaar komen zo’n 16 miljoen bezoekers naar het strand. Hartstikke mooi natuurlijk, maar jammer genoeg wordt er ook een hoop afval achtergelaten. Een ergernis voor velen, waar we samen wat tegen kunnen doen.

“Je kunt er de klok op gelijk zetten. Na een warme en vooral drukke dag op het strand of in het park is het een grote puinhoop”, schreef Omroep West onlangs in een artikel over afval op het strand. Ook op social media wordt er vaak door strandbezoekers geklaagd over het afvalprobleem. Omdat er zoveel afval achterblijft, maken de medewerkers van het Haags Veegbedrijf in de zomer iedere nacht het strand schoon. Dat kost een hoop tijd en energie die voorkomen had kunnen worden. Meehelpen om het strand schoon te houden is namelijk heel makkelijk. Hieronder een aantal tips.

De medewerkers van het Haags Veegbedrijf maken iedere nacht het strand schoon.

Neem strandafval mee of gooi het weg

Neem altijd een eigen (liefst papieren) afvalzakje mee in je strandtas. Zo kun je al je afval verzamelen. Zo waait het niet weg of wordt het gepakt voor een meeuw. Daarnaast staan er 370 afvalbakken op het strand. Er is altijd wel eentje in de buurt waar jij je afval in kwijt kan.

Doe je afval in een afvalbak en niet ernaast

Er ligt vaak afval naast de bakken terwijl er nog ruimte is om het erin te gooien. Afval naast de bakken, trekt meeuwen aan die het weer over het strand verspreiden. Daarnaast waait afval zo het hele strand over. Afvalbak vol? Loop even door naar de volgende, of neem je afval mee naar huis.

Let op met sigarettenpeuken

Rook je? Druk je peuken niet zomaar uit in het zand maar verzamel ze en gooi ze later weg. Sigarettenfilters zijn van plastic en vallen uiteen in microplastics. In de tabak zitten ook schadelijke stoffen voor het milieu.

Doe mee met een van de opruimacties

Zin in iets actiefs? Maak een strandwandeling en ruim tegelijkertijd zwerfafval op. Je kan bijvoorbeeld ook meedoen met een van de strandopruimacties:

  • Boskalis Beach Cleanup Tour: Jaarlijks maken duizenden vrijwilligers in 2 weken de hele Nederlandse Noordzeekust schoon met de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Er zijn in totaal 30 startlocaties, waarvan 1 in Den Haag op het strand van Scheveningen op 11 augustus.
  • TrashUre Hunt: de hele zomer kan je rechts van de pier op zoek naar afvalschatten met TrashUre Hunt. Lever je volle tas met afval in en ontvang heldenpunten. Met deze punten kan je meedoen aan leuke workshops. Lees ook het interview met oprichter Ralph.
  • Grondstofjutters: Grondstofjutters werken samen met verschillende strandpaviljoens op het hele Haagse strand. Je kunt een speciale juttas ophalen bij 1 van de locaties. Lever je diezelfde tas weer vol met gevonden strandafval in, dan krijg je er bij het strandpaviljoen zelfs iets voor terug! Een koffie, taart of een ijsje.

Check je plek voordat je weggaat

Ga je naar huis? Kijk even of er geen afval in het zand is blijven liggen. Help voorkomen dat afval terechtkomt in de zee. Dit afval bedreigt vissen, vogels en zeedieren en vergroot de plasticsoep. Dieren kunnen verstrikt raken in het afval. Of ze eten het op waardoor plastic in onze voedselketen terecht komt. Een schoon strand voorkomt dit. Lees ook onze vijf vragen over plastic in het water.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant