Vijf tips voor een opgeruimde stranddag

Het is weer zomervakantie en wij boffen hier in Den Haag maar dat we zo dicht bij het strand wonen. Per jaar komen zo’n 16 miljoen bezoekers naar het strand. Hartstikke mooi natuurlijk maar jammer genoeg laten veel bezoekers ook een hoop afval achter. Glas, peuken, blikjes en plastic flesjes. Een deel van dat afval komt in zee terecht of blijft in het zand achter. Help je ook mee ons prachtige strand schoon te houden?

Vijf tips voor een opgeruimde stranddag

Tip 1:
Neem altijd een eigen (liefst papieren) afvalzakje mee in je strandtas.
Zo kun je al je afval verzamelen.

Tip 2:
Rook je? Druk je peuken niet zomaar uit in het zand maar verzamel ze en gooi ze later weg. Sigarettenfilters zijn van plastic en vallen uiteen in microplastics. In de tabak zitten schadelijke stoffen.

Tip 3:
Zin in iets actiefs? Maak een strandwandeling en ruim tegelijkertijd zwerfafval op. Doe bijvoorbeeld een laagtijwandeling tijdens de Summerchallenge van TrashUrehunt. Aanmelden kan hier [https://www.eventbrite.nl/e/tickets-trashure-hunt-60622676056] Of ga op pad met een juttas van de Grondstofjutters. Na inlevering van een volle tas krijg je een leuke traktatie. Bij deze strandpaviljoens http://www.grondstofjutters.nl/grondstofjutters.html  kun je een juttas ophalen.

Tip 4:
Ga je naar huis? Kijk even of er geen afval in het zand is blijven liggen. Help voorkomen dat afval terecht komt in de zee. Dit afval bedreigt vissen, vogels en zeedieren en vergroot de plasticsoep. Dieren kunnen verstrikt raken in het afval. Of ze eten het op waardoor plastic in onze voedselketen terecht komt. Een schoon strand voorkomt dit.

Tip 5:
Doe je afval in een afvalbak, en niet ernaast. Dan kunnen de meeuwen er niet zo makkelijk bij. Afvalbak vol? Loop even door naar de volgende. Of neem je afval mee naar huis.

Samen houden we het strand schoon!
Schoon? Doen we toch gewoon!

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant